Havets konfekt – østers
Mange kajakkpadlere ser på middelhavsøsters som en uting. Ikke bare skraper de opp kjølen. De er også ekstremt
Mange kajakkpadlere ser på middelhavsøsters som en uting. Ikke bare skraper de opp kjølen. De er også ekstremt
Etter 15. april er det i Norge ikke lov å tenne bål. Regelverket gjelder først og fremst åpen
Fiberrike, crunchy grovbrød med en mild, kremet sennepssild-miks som pålegg er perfekt til julebrønsjen – enten du spiser måltidet inne eller ute, på padletur. Og det smaker selvsagt spesielt godt når du har laget godsakene selv. Disse oppskriftene på brød og sildeblanding er enkle å lykkes med, og sørger for god appetitt, brede smil og masse energi.
Forslaget til råvare til turmaten denne gang er ishavsrøye. Navnet lyger litt, siden dette jo er en ferskvannsfisk. På smak er den ikke så ulik ørret, men for flere kan den sikkert synes noe mer eksklusiv – for det er slett ikke alle fiskedisker som selger denne flotte matfisken. Men det er verdt å lete eller spørre etter den, for dette er virkelig en delikatesse du kan kjøpe for en rimelig penge.
Av brødmat er scones noe av det aller beste som finnes, og samtidig noe av det aller letteste og raskeste å lage. Og det finnes nesten like mange gode oppskrifter som variasjonsmuligheter.
Suppe er godt året rundt, vet vi. Gjennom internett, diverse matspalter og kokebøker nærmest vasser vi i innspill i jakten på den perfekte oppskriften på den perfekte retten. Som matglad sunnmøring, oppvokst ved kysten, er det få ting jeg setter høyere enn en god fiskesuppe. Når fisk og skjell kommer sammen – i samme tallerken – velger jeg å kalle det havets festsuppe.
Klippfisk er en veldig anvendelig råvare for matlagning, til tross for at vi i Norge tenderer til å bruke den bare i et fåtall retter og variasjoner, enten kokt eller stekt. Derfor har jeg denne gangen valgt å fokusere på en klippfiskvariant hvor hovedingrediensen grilles. Tipset snappet jeg opp fra to fantastiske klippfiskkokker ved Klippfiskakademiet i Ålesund, Mindor Klauset og Tiago Lopes.
Som nordmenn er vi nysgjerrige av natur; dette har medført at vi har adoptert mange matretter og mattradisjoner fra andre land. Torsketunge har vi sluppet å importere – dette er like urnorsk som smalahove, brunost og fårikål. Denne vesle, undervurderte råvaren fra torsken er tilgjengelig i ferskvaredisker i skreisesongen – og det beste er at den på få minutter kan tilberedes til en smakfull delikatesse.
Kveite er – nær sagt uansett hvordan den tilberedes – et festmåltid. Har du skaffet deg kveitefileter, så får du her noen tips til hvordan du kan lage et smakfullt og sunt middagsmåltid. Når du er ute på padletur går det fint an å droppe noen av ingrediensene som ramses opp, men kjører du «full pakke» kan jeg garantere deg og padlekompisene dine en rett av høy klasse.