2787 Views

Protein og prestasjon

Oktober 31, 2023
spise grønt
Skrevet av:

Marte Ostmoe

1. november er verdens vegandag. Hvorfor i all verden skal vi spise kjøtt når vi har planter? Eller var det omvendt? Hvorfor spise planter, når vi har kjøtt? 

Størstedelen av matinntaket vårt bør komme fra planteriket. Dette står svart på hvitt i de nye nordiske kostholdsrådene som for litt siden ble lansert av Helsedirektoratet. 

Her kommer det fram at hver og en av oss maks bør spise 350 gram kjøtt i løpet av ei uke. I tillegg anbefales det å spise så lite prosessert mat som mulig, da i betydningen behandlet kjøtt som kjøttdeig, pølser, hamburgere osv. Men hva skjer hvis vi kutter dette totalt ut?

 

kål og salat
Grønne valg: De nye kostholdsreglene sier ja til et fargerikt kosthold. Foto Marte Østmoe

Et grønnere liv

Veganere lever på dette viset. De spiser ikke produkter fra dyr, heller ikke egg, melk eller honning. Motivene er mange og kanskje like forskjellige som det finnes veganere i verden. Men alle har samme utfordringen. Ved å kutte ut kjøtt, mister man også tilgangen til viktige og nyttige proteiner. Hva nå? Nettsiden bramat.no er en av flere fora der slike spørsmål diskuteres.

Her problematiseres ikke bare kostholdet i seg, men hele bransjen. Hvilke eksperter kan vi stole på? Hvem er kjøpt og betalt? Veganisme og idrett har vært et omdiskutert tema etter dokumentaren «The game changers». Der er hovedbudskapet at plantebasert kosthold er det optimale drivstoffet for kroppen. Flere toppidrettsutøvere har stått fram og sagt seg enige – en ren grønn diett gjør at de presenterer bedre.

Tom tallerken
Tom tallerken: Hva kan vi egentlig spise, eller ikke spise når vi er veganere? Foto: Pexels

Kosthold og klima

Ina Garhe, faglig leder for ernæringsavdelingen i Olympiatoppen, anbefaler det derimot ikke. Foreløpig mangler vi imidlertid forskning som ser på kosthold og idrettsprestasjoner spesielt. Foreløpig kan ingen helt sikkert fastsette om en grønn linje verken ødelegger eller styrker prestasjonene. Ut over helseaspektet slås det derimot fast at et grønnere kosthold, og med minimalt inntak av kjøtt, desidert er et bedre valg med tanke på klima.

 

 

 

 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy