4227 Views

Kystens dag

Mai 16, 2023
Norges kyst
Skrevet av:

Marte Ostmoe

Norge har verden nest lengste kyst. 100 915 kilometer. Få vet at kysten også har sin egen dag. I nord feires den stort. 

– Framtiden ligger i havet! Dette melder Sjømatfesten i Tromsø. Kystens dag er 9. juni, men både før og etter feires det stort i Nordens Paris. På programmet står kokkekamp, tørrfisk og tango. Her løftes også fram sjømatnæringens mange artige og kreative satsningsområder.

Pizza maritim

Tang, lodde, kråkeboller, sjøpølser og skjell. Dette er bare noen muligheter havet kan by på. Og hva med en maritim pizza? Ikke umulig får du inspirasjon til å lage god sjømat, helst av havets frukter du har fanget selv, båt, kano eller kajakk?

kråkebolle
God på bunn: Kråkabolla har skarpe pigger, men gjemmer på mye godt. Foto: Marte Østmoe

På samme bølgen rir Norges arktiske universitet UiT. De markere kystdagen med et eget program, ja sågar en hel kystkonferanse. Blått Kompass arrangeres for første gang i år. Her undersøkes spesielt FNs bærekraftmål nummer 14 om livet i havet. Er vi flinke nok til å heine om det? Holder vi det vi har lovet? Konferansen tar mål av seg å skape engasjement og debatt om hvordan vi kan utvikle vår helhetlige havforvaltning med balanse mellom bevaring og bruk.

Quiz og konjakk

Viktige destinasjoner  på kystens dag er Bangsundbrygga og Polarmuseet. Mest spennende er kanskje jakten på den forsvunne konjakk. Underveis i leteaksjonen kan deltakerne lære en del om byens fangshistorie. Videre på programmet står: Rottejakt, quiz og studere små organismer under mikroskopet.

Fiske fra kano
Kystens dag: Datoen er 9. juni og det beste er å feire meIntet er bedre enn å fiske sin egen middag. Foto: Harrison Haines

Norge har verdens nest lengste kyst. Vi har tidligere i Padlesiden skrevet om dem som har padlet fra sør til nord. Når vi først feirer nasjonaldagen, er det all grunn til å inkludere kysten. Hurra for 100 915 kilometer hav!

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy