2920 Views

Bygg deg opp med bygg

Oktober 15, 2023
brødskiver
Skrevet av:

Marte Ostmoe

16. oktober er verdens brøddag. Hvilket brød gir best uttelling for oss padlere?

Dessverre er det ikke bare et svar på dette, men opplysningskontoret for brød og korn, slår et slag for bygg. Denne kortarten gir mange helseeffekter. Korstfiberet betaglukaner hjelper til med å stabilisere blodsukkeret og forebygger flere livsstilssykdommer. Bygg skårer også høyest når det kommer til innhold av fiber. I tillegg får du en lengre metthetsfølelse når du spiser brød av bygg, kolesterolet senkes og du får en bedre tarmfunksjon.

Gammelt brød blir som nytt

Verdens brøddag 16. oktober er dagen da organisasjonen for mat og landbruk (FAO) ble etablert. Året var 1945. Dagen blir markert, ikke bare som en hyllest til brødet, men også for å belyse verdens sultproblematikk. 800 millioner mennesker sulter i dag. Før i gamle dager fikk man ofte beskjed om å spise opp maten sin – og tenke på de sultne barna i Afrika. Alle vet at det ikke hjelper de sultne barna, at vi eter oss proppmette. På en annen side må vi se til å holde matsvinnet vårt nede.

brød av bygg
Bygger opp: Brød av bygg anbefales for aktive mennesker. Foto:
Studio Dreyer Hensley / Studio Dreyer Hensley

Middag og brød er det vi kaster oftest. Gjennmsnittlig kastes 170 000 brød i søpla daglig i Norge. Et tiltak her er å kunne bevare brødet på riktig måte slik at det ikke blir tørt. Et annet triks er å lage noe godt av brødrestene. Dette kan eksempelvis være brødpudding, suppeterninger, rista eller stekte brødskiver. 

Det er uetisk å kaste mat. Vi padlere trenger også mye næring. Velger vi bygg, da velger vi mat for både verden og din egen kropp. 

 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy