5782 Views

Hva skjedde, egentlig?

Januar 02, 2023
Skrevet av:

Laila

Kjære leser av magasinet Padling, enten det er selve det trykte magasinet du liker best, eller om du foretrekker å lese artikler her på nettsidene!
Først ut vil vi ønske dere et godt nytt padleår! 2023 ligger her klart til å bli fylt av korte og lange padleturer, padlefestivaler, ny kunnskap og masse inspirasjon!

Vi vil også takke dere alle for å ha fulgt med, tegnet abonnement, komt med ideer, bidratt med artikler, sagt JA når vi har spurt om dere vil skrive noe eller om dere vil bli intervjuet, invitasjonene dere har kommet med, og alle tilbakemeldinger fra dere gjennom hele 2022!
Det var spennende å tre inn i rollen som redaktør i januar 2022, overta etter Edmund Mongstad, som har vært redaktør i en årrekke, for så å finne min egen stil, finne ut hva dere vil lese om, hvem dere vil lese om og hva som inspirerer både deg som er nybegynner innen padling, og deg som er mer viderekommen.
Vi som leser magasinet Padling har en sterk felles interesse for padling, men våre padlehverdager kan være veldig forskjellige! Som redaktør for magasinet har jeg et ønske om å dekke bredden i de ulike padlegrenene som utøves her i landet, dekke mer av padlingen rundtom i vårt langstrakte land, komme med kunnskapsfremmende stoff både for den som er ny i kajakk så vel som den som har padlet i årevis.

Magasinene i 2022!
Det har vært helt naturlig å gi de fire årlige magasinene hver sitt tema, som er tilpasset både årstidene og det som rører seg. Det kommer ut fire utgaver av magasinet Padling i året. De får du rett i postkassen som abonnent, eller de kan kjøpes på Narvesen.

Først ut var magasinet i mars. Her startet vi ut med å prøve å dekke noe av bredden innen den norske padlingen, og du fikk dermed lest om packraft, surfski, brottpadling, parapadling, utriggerpadling og kajakkpolo.
Magasin nummer to kom i mai og i det fikk du mange korte artikler om det som er smart å kunne i forkant av sommerens padleturer, blant annet en oversikt over gode, gratis apper både innen vær, kart og nød, hvordan du lager ditt eget padlekart, hvordan Allemannsretten treffer inn når du kommer padlende, og en stor oversikt over hvordan du transporterer kajakk(er) på biltaket.

Og så kom sommeren 2022, med nytt magasin dettende ned i postkassene i starten av juli. Sommermagasinet hadde SUP som tema, der vi kikket inn både i mosjonsSUP og i de som driver med eliteSUP. Du fikk informasjon om hva som skal til for at du kan kjøre en henger full av kajakker, og siden sommeren er høysesong for padlekurs var det fint å kunne bidra med Våttkortets historie.

Årets siste magasin kom i september, og da er temaet naturlig nok vinterpadling, med fokus både på det å kle seg for vinteren, hvordan navigere i mørket, og hvordan både se og bli sett når du padler i skumring og mørke. Her kan du lese blant annet 10 kjente padleres omtaler av deres favoritt-tørrdrakt, som en ærlig kjøpshjelp i jungelen av tørrdrakter!

Faste spaltister!
Det var helt naturlig å innføre noen faste spalter i magasinet. I januar 2022 kontaktet jeg padlere jeg visste hadde en sak innen padleverdenen som de brenner for, og som de var gode til å formidle! Dermed har du blitt kjent med Tore Njøten, Tomasz Furmanek, Vidar Aasgård og Hildegunn Dale, som har skrevet om det de kan best, henholdsvis Jakt- og fiske i kajakk, film- og foto på padleturer, reparasjon av kajakker og padleutstyr, og poesi på padleturen.

Tomasz Furmanek har gjennom året guidet oss til mye smart utstyr for å ta gode bilder på padletur! Foto: Tomasz Furmanek.

Vi har også hatt en matspalte der vi har laget 2-retters middager i Omnia-ovnen, rett på svaberget med minimalt med forberedelse hjemmefra, stort sett bare å handle inn ingrediensene og pakke de i kajakklukene!

En av de faste spaltene handler om å lage herlige 2-retters middager ved hjelp av OMNIA-ovnen! Foto: Laila Reigstad.

Statistikk
Og jada, vi fikk litt statistikk inn i magasinet i 2022! En av årets mest leste artikler er nemlig statistikken der vi ser på dødsulykker innen kajakk og kano her i landet de siste 30 år.
Mye lest er også vår kikk inn i Statistisk sentralbyrås Levevilkårsundersøkelse, der 6000 nordmenn blir spurt om det de har gjort siste 12 måneder. Overrasket ble vi da 90 000 nordmenn forteller at de padler en gang i uken, og hele 149 000 padler en gang i måneden!
Vi har også snakket med Norges Padleforbund og hvor mange av oss som er med i en padleklubb og om vi er flere menn eller kvinner som padler og tar Våttkort!

Det er nå 9 Våttkortstiger! Montasje: Norges Padleforbund sensommer 2022.

Møt padlefolk!
Og du har fått møtt padlefolk som gjør noe særlig. Vi har snakket med 7 personer som har padlet Norge på langs. Du har blitt kjent med mannen bak vår mest populære Facebook-side om padling, nemlig Fredrik Lindland, som driver KajakkNorge, med over 15 000 medlemmer! Du har møtt allrounderen Patricia Kennie som brenner for å få kreftrammede ut i kajakken. Du har møtt Einar Knutsen som flesket til og startet verdens første Oslo Rullefestival i august. Og du fikk innblikk i en ny verden i møtet med Thomas Nilsen som er SUP eliteutøver. Og hva med losen, Espen Johnsen, som du også finner i Færder BrottKru, som gav oss noen betraktninger om det å krysse skipsleden foran store lasteskip, fikk du lest den? Og vi møtte Edd som i korona laget sin egen surfekajakk, som han nå ønsker å sette i produksjon! Og vi traff på verdens beste kajakkruller, Jon David Jenssen, som bor i Aurskog Høland. Og ikke bare det, vi fikk også intervjuet mannen bak landets eneste padlepodcast, Reidar Sether!

Vi pratet med Reidar Sether, som er mannen bak landets eneste padlepodcast, «Kajakkpodden». Foto: Reidar Sether.

Livesendinger og Podcast!
Vi har vært på fire padlearrangementer og sendt live. Det var på NM i kajakkpolo i Skien i juni, på Oslo Rullefestival i august, på Hoddevik Surfesymposium i oktober, og på bassengtrening i polo på Norges Idrettshøyskole i november. Og vi har vært med i Redningsselskapets Podcast «Sjøliv» i sommer. Fantastiske opplevelser hele veien!

Vi storkoste oss på Hoddevik Surfesymposium i oktober! Primus motor Bjarte Øygard (th) står i vannet og gir råd, utfordringer og stedsmarkør! Foto: Laila Reigstad.

Fotokonkurransen 2022 med Eian Fritid!
Og for en fornøyelse det har vært å få inn nydelige bilder fra deres padleturer! Vi delte temaet inn etter åstidene og det kom inn mange bilder, stort sett alle øyeblikksbilder tatt med mobilen! Etter at vi i Redaksjonen gjorde en grovutvelgelse, så valgte vår faste spaltist innen film- og foto Tomasz Furmanek, ut et knippe.

Inger Line Eian viser frem den flotte Ursuit-tørrdrakten de gav til Fotokonkurransen 2022! Foto: Laila Reigstad.

Derifra lot vi Hege og Inger Line Eian i Eian Fritid velge ut sine favoritter blant disse igjen. Med det som bakgrunn hadde vi 10 bilder i finalen, og dermed var det duket forlivesending fra Eian Fritid der vinneren av fotokonkurransen ble kåret 11. november. For en artig kveld, folkens! Den heldige vinner ble Vidar Aasgård, og vi dro hjem til han fredag kveld og overrekte premien som Eian hadde gitt, nemlig en super Ursuit tørrdrakt til verdi av 9900 kroner! Vi takker hjerteligst for den fantastiske premien, og gratulerer vinneren!

Her er de 10 finalebildene i Fotokonkurransen 2022!

Tester!
Vi ser at dere liker tester av kajakker og ikke minst utstyr som hører til i vår padleverden. Gjennom året har Hallvard Torp testet kajakker, og vi har testet Garmins InReach 2-veis satellittkommunikasjon, polariserte solbriller og solcellepanel som tåler saltvann. I 2023 håper vi å teste enda flere produkter vi som padlere har bruk for. Bare til å glede seg!

Vi testet flere flotte saker i løpet av 2022! Vi planlegger å teste enda flere padledingser og kajakker i år! Foto: Laila Reigstad og Hallvard Torp

Norges Padleforbund, Redningsselskapet og Garmin!
Det har også føltes helt naturlig å ha med tre viktige aktører på sjøen i magasinet Padling. Vi spurte og alle ville med! Norges Padleforbund og Redningsselskapet har begge sine faste spalter i magasinet, der de selv bestemmer innholdet. Dette har vært opplysende og god informasjon gjennom hele året!
Tusen takk til dere!
Og vi har Garmin som hovedsponsor for magasinet, en aktør vi alle har et forhold til både gjennom GPS på padle- eller fjellturen, treningsklokker på håndleddet, satellittkommunikasjon som InReach Mini på turer der vi ikke har dekning, eller båtnavigasjonsutstyr i fritid-og yrkesesbåter. Vi er veldig glade for å ha en slik flott bidragsyter med på laget!

Vi har hatt Garmin med på laget i hele 2022! Foto: Laila Reigstad

Dette var litt om det vi kom med i 2022, året da magasinet Padling fikk ny redaktør og gjorde omveltninger i innhold! Vi gleder oss til 2023, alt det nye som kommer inn, og alt dere tipser oss om! Første magasin kommer i mars, og hovedtema der er kajakksurf, men såklart masse annet og vi nevnet blant annet at Vidar fikser et kajakkvrak, Tore er på skarvejakt fra kajakken, og du får være med to tøffinger i kajakk rundt Senja!

Godt nytt padleår til dere alle!

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy