7799 Views

Lag ditt eget padlekart!

Skal du på padletur et nytt sted i sommer og trenger kart over området? I stedet for å kjøpe et papirkart der ofte bare en bitteliten del av kartet er av interesse, så får du her oppskriften på hvordan lage ditt eget turkart hjemmefra!

Mai 05, 2022
Skrevet av:

Laila Johanne Reigstad

En effektiv måte å lage padlekart på, er å benytte seg av Kartverkets gratis karttjeneste. Vi guider deg her gjennom prosessen steg for steg!

 

Velge område
Kartserien som ligger som basis for Kartverkets karttjeneste består av hele 404 kartblad over Norge. Du velger akkurat hvilket område du vil lage et padlekart fra. Enten skriver du inn nærmeste tettsted til der du vil padle, eller så klikker du deg fram inne i kartet. Det kommer opp et oransje rektangel og det plasserer du over interesseområdet. Når du har laget kartet får du ut et «karthefte» bestående av 12 sider kart pluss et oversiktskart, alle i A4-størrelse.

Velegnet til padling
Kartene er velegnet som padlekart til bruk langs kysten, da de inneholder blant annet lykter, fyr og sjødybder. Kartene er lettleste og hjelper deg både med å planlegge padleturen og å finne fram i terrenget. Kartenes rutenett og koordinater hjelper deg å sette kompasskurs og regne ut avstander. Det er i tillegg mulig å fremheve stinettet i området. Du kan være sikker på at du får siste kartversjon fordi kartene oppdateres hver uke. Og i tillegg kan du velge målestokken, enten 1:25000 eller 1:50000!

Slik gjør du det!
1. Scann deg inn på QR-koden som er inkludert nederst i denne artikkelen og zoom inn på området du ønsker kart av.

Vi har lyst til å padle rundt Lovund. Finn plassen på kartet og zoom inn. Det oransje rektangelet er plassert over øygruppa og tilstøtende områder.Kartskisser: Utsnitt fra Kartverkets karttjeneste

2. Plasser det oransje rektangelet med 12 ruter over området slik at den delen du er interessert i havner inne i en eller få ruter. Vi ønsker et padlekart over Lovund, vest for Mo i Rana. Vi plasserer Lovund i øverste venstre rute. Da blir det faktisk nok å skrive ut et A4-ark!

Vi plasserer Lovund i øverste venstre rute, for da blir det bare denne A4-siden vi trenger å skrive ut. Kartskisser: Utsnitt fra Kartverkets karttjeneste

3. I menyen til venstre velger du «Lag turkart».
4. Velg målestokken du ønsker. Vi anbefaler 1:25000. Og velg om du vil ha stier og tegnforklaringer med på kartet.
5. Gi kartet et navn. Dette vil vises på padlekartet som lages.
6. Trykk på «Lag turkart» nederst i ruten. Kartet lages på få sekunder.
7. Trykk på «Last ned turkart». Etter få sekunder kan du åpne det 13-siders «kartheftet», som kommer som PDF-format.

Slik ser oversiktskartet ut, og vi vet nå at vi bare ønsker å skrive ut side 2. Kartskisser: Utsnitt fra Kartverkets karttjeneste

8. Åpne kartet og sjekk hvilke(n) av de 12 sidene du trenger å skrive ut.
9. Skriv ut (Ikke bruk «tilpass side» under innstillinger). Tegn eventuelt manuelt inn mulige overnattingsplasser, matbutikker, ferskvannskilder, bilparkering, travle skipsleder, den planlagte padleruten etc.

Slik ser kartet over Lovund ut med målestokk 1:25000. Klart til å skrive ut, gjerne kladde litt på først, for så å laminere. Kartskisser: Utsnitt fra Kartverkets karttjeneste

10. Laminer kartet, og du er klar for padletur med ditt helt egne padlekart!

 

Her skanner du deg inn for å lage ditt padlekart!

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy