9351 Views

Lyst på et skinnende, ripefritt kajakkdekk?

En skikkelig vårpuss av kajakken er viktig. Ikke bare det å få bort skitt og støv, men rett og slett få fjernet alle riper og striper slik at kajakkdekket atter skinner! I denne artikkelen får du detaljert hjelp og materialliste av Vidar slik at kajakkdekket blir ugjenkjennelig!

April 11, 2022
Skrevet av:

Laila Johanne Reigstad

I vår faste spalte om reparasjon og vedlikehold av kajakk og padleutstyr møter du eksperten Vidar Aasgård. Han tar deg gjennom prosessen trinn for trinn, og ingenting er hverken vanskelig, dyrt eller tidskrevende. I tillegg får du en liste med alt det du trenger og hvor du får tak i det. Det er nemlig masse du kan gjøre selv! Dette fikser du!

Ny kajakk på to timer!
Mitt prosjekt denne våren var kajakken til min eldste datter. Den ble kjøpt i fjor sommer og har vært godt brukt av forrige eier. Mange gode historier har satt sine spor i skrog og dekk, også skikkelige store dype spor! Etter to timers innsats ser kajakken nå nesten ny ut!

 

Har du også sånne striper på kajakkdekket? De fjerner du på to timer! Foto: Vidar Aasgård

Her er utstyret du trenger!
Ta med deg følgende liste og dra til Biltema. Vidar har tatt med Biltemas artikkelnummer slik at handleturen går raskt og effektivt. Her er alt du trenger til denne 12-punkts shiningen av kajakkdekket!

– Avfetting Art: 36-1711

– Voksfri såpe Art: 30-564

– Bøtte og klut Art: 86-876 og 36-98

– Mikrofiberkluter  Art: 36-98

– Vinylhansker   Art: 38-935

– Skrutrekker  Art: 12-029

– Poleringsmaskin (eller gjør det for hånd)  Art: 17-514

– Padder (2 stk) til rubbing og polering (dersom du bruker maskin)  Art: 10-821

– Rubbingsløsning for marin bruk  Art: 30-574

– Poleringsvoks for marin bruk  Art: 30-563

Rubbingsløsning, voks, og padder er noe som du har til mange runder på kajakken så lagre det tørt og frostfritt til seinere. Eventuelt gi det videre til en padlemakker slik at han/hun også kommer i gang med vårpussen!

Fjern tau, strikk og festene

 • Ta bilde av kajakkdekket ditt slik at du har en fasit på hvordan du skal tre tau og strikker når du er ferdig med rubbingen og poleringen.
 • Fjern all rigging på dekket av kajakken. Jeg demontere også alle fester for strikk og tau sånn at jeg også her får gjort skikkelig rent. Anbefaler at du bruker skrutrekker i stedet for skrumaskin når du demonterer, og monterer, så har du en god følelse med at du ikke over-teiter disse.

Vask kajakken

 • Vask kajakken grundig med avfetting og såpe uten voks i. La kajakken tørke mens du finner frem rubbingsløsning og rubbingspadder.

Rubbing

 • En kan foreta rubbing for hånd, men jeg vil anbefale at dere bruker maskin da dette vil gi en dypere og raskere rensing av gelcoaten.
 • På maskinen bruker jeg en mikrofiberpadd som jobber godt og dypt ned i gelcoaten. Sammen med rubbingsløsningen gir denne padden en god rens.
 • Legg rubbingsløsningen direkte på mikrofiber-padden i X form, smør den deretter ut over området du skal rubbe før du starter maskinen.
 • Dersom du bruker maskin og har mulighet for å stille farten på maskinen så sett den på 2-3. Beveg padden i små sirkler rundt på området. Ta for deg små områder i slengen, cirka bredden på kajakken og 0.5 meter langt. Kjør maskinen i sirkler til du ser rubbingsløsningen begynner å tørke inn.
 • Når rubbingsløsningen er tørket inn stopper du maskinen og tørker hele området som er rubbet fritt for rubbingsløsningen med en mikrofiberklut. Bruk små sirkulære bevegelser.
 • Gjenta dette til hele kajakken er rubbet og du har fått en glanset fin overflate. Om kajakken er godt matt og slitt kan du gjenta dette både 2 og 3 ganger for å få et skikkelig godt resultat.

 

Naken kajakk ferdig rubbet og polert! Nå skal det bare monteres tau, strikk og fester. Foto: Vidar Aasgård.

Voksing

 • Når det kommer til voksen så bruker jeg den samme maskinen som til rubbingen, men med en ny padd. Påfør voks på padden i X-form, og smør den utover området du skal starte med før du starter maskinen. La maskinen jobbe voksen inn i gelcoaten. Også her jobber du med små områder om gangen.
 • La voksen tørke og få en hvit hinne.
 • Fjern deretter den hvite vokshinnen med en ny ren mikrofiberklut. Du er nå ferdig med rubbing og polering og har et kajakkdekk som skinner!

 

Montering av dekksrigg
Kajakkdekket er nå fritt for små riper og striper, og du er nå klar til å gjenmontere tau, strikk og fester. Monter alle fester for tau og strikk. Vær her forsiktig og ikke over-teite skruene. Dersom tau og strikk er slitt så de bør byttes ut, og dette er det perfekte tidspunktet for nettopp det! De aller fleste kajakkforhandlere og seilmakere har strikk og tau i sitt sortiment.

 

På to timer er ditt kajakkdekk fin som nytt! Foto: Vidar Aasgård.

Rengjøring av utstyret
Alle padder og kluter som er brukt kan vaskes i såpevann, skylles og henges til tørk frem til neste gang du skal ta en ny runde på kajakken.

Noen ekstra tips til den superslitte kajakk!
Prosjektet var altså min datters meget slitte kajakk. Det var her mye å ta fat i før jeg i det hele tatt kunne starte med rubbing og voksing! Dype merker gjorde at jeg måtte slipe ned gelcoaten med pussepapir. Når du gjør dette må du være ytterst varsom så du ikke pusser gjennom hele gelcoaten og inn på fiberen!

Jeg startet med et 600-korning pussepapir og pusset gelcoaten i stegvid til jeg avsluttet med et 1500-korning papir, altså 600, 800, 1000, 1200 og så til sist 1500-korning. Når dette møysommelige arbeidet var gjort tok jeg fatt på rubbingen som beskrevet over og rubbet alle overflater 3 ganger før jeg var fornøyd med glansen. Til slutt la på et solid lag med voks. Denne prosessen er normalt sett noen man kun kan gjøre en gang, da det ikke er nok gelcoat på kajakken til å gjenta nedpussingen med pussepapir. Når behovet for å gjenta en renovering som dette melder seg vil jeg anbefale en helt anen løsning, men den får vi komme tilbake til ved en senere anledning.

Som dere ser av bildene ga dette kajakken et fortjent løft som gjør at du ikke kommer deg raskt nok på sjøen igjen der kajakken hører hjemme! -Vidar-

Vidar Aasgård
Padleren Vidar Aasgård kan du spørre om glassfiber, herdeplast, kevlar, karbonfiber og lim da han er langt over gjennomsnittet interessert i kompositter! Han har hatt dette som levebrød i 30 år, og er i dag salgs- og utviklingssjef for Mundal Subsea AS nord for Bergen. Du når han på grpkayak@gmail.com.

Vidar Aasgård er vår faste spaltist innen reparasjon og vedlikehold av kajakker og padleutstyr!

 

Vidar har også skrevet trinn-for-trinn hvordan vi skifter kjølstripe på kajakken vår.
Den artikkelen leser du HER!

 

Denne faste spalten er sponset av BILTEMA

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy