5472 Views

Matspalten på svaberget: Først foccacia og så bløtkake!

Vokste du også opp med turmaten pinnebrød, rosiner, pølser, og tomatsuppe med kokte egg? Og kanskje har du servert egne barn polarbrød med makrell i tomat på tube, eller syltetøy fra klemmeflaske, og tenkt at dette er utvikling av turmaten? Matspalten endrer seg fordi matlaging på tur endrer seg. I Padlings nye matspalte kommer vi med forslag til 2-retters måltider som vi håper vil gi deg ekstra inspirasjon, og etterfølgende cred, hos dine padlevenner. Du lager den på et svaberg nær deg!

Mars 18, 2022
Skrevet av:

Laila Johanne Reigstad

Etter i årevis å ha laget mat til mange mennesker på turer langt unna sivilisasjonen, oppdaget jeg noe som har revolusjonert både mitt og andres kjøkken, nemlig de svenske OMNIA-ovnene. Dette er lette steikeovner der du bare trenger et gassbluss for å trylle frem enkle, eksklusive retter. I dag blir hovedretten mettende middags-focaccia med lekkert innhold, og bløtkake til dessert. Alt lages enkelt på turen og totaltid på dagens 2-retters er 1 time, dersom du har to OMNIA-ovner. Du kan korte ned litt dersom du lager foccaciadeigen hjemme før du padler ut.

Focaccia serveres ofte som tilbehør, men på tur lager du et fullverdig måltid av den ved at du blander inn strimlet serranoskinke, rikelig med fetaost, strimlet soltørka tomat, strimlet løk, rosmarin og stenfrie oliven. Foto: Laila Johanne Reigstad

Saftig, seriøs focaccia til hovedrett!
Focaccia serveres ofte som tilbehør, men på tur lager du et fullverdig måltid ut av den ved at du blander inn strimlet serranoskinke, rikelig med fetaost, strimlete soltørka tomater, strimlet løk, rosmarin og stenfrie oliven. I en medbrakt bolle, gjerne en sammenleggbar, lager du deigen med lunken melk, 1 dl olivenolje (gjerne den som fetaosten ligger i), blander inn alle ingrediensene, foruten fetaosten, og elter godt. Til sist så setter du til fetaosten og elter meget lett slik at den blandes inn i deigen, men ikke blir most. Deigen skal være litt tynn så ikke bruk alt melet. Den blir best om den er så tynn at du nesten kan helle den over i silikonformen, som er plassert i steikeovnen. Focacciaen hever altså en gang, rett i silikonformen, i ca 20 minutter. Når du er fornøyd med hevingen, heller du over 1 dl olivenolje slik at all deig blir dynket i oljen. Strø utover 2 ss rosmarin og 1 ss flaksalt, og så starter du stekingen. Etter 20-25 minutter kan du servere saftig, myk, og lunken middags-focaccia rett i hånden til gjengen din!

Lage deigen klar hjemmefra, i teltet eller på svaberget
Om du skal på en padletur der du vet at gjengen blir sulten, så kan du lage deigen og blande inn alt hjemme, eller i teltet om morgenen dersom du er på telttur, og så hever focacciaen i stekeovnen mens den står i en kajakkluke, eller bakpå kajakkdekket under padleturen. Straks dere går i land, sprer du oljen utover, drysser over rosmarin og salt og steker i 20-25 minutter. Er du derimot på padletur og skal hygge hele dagen, eller er du på flerdagstur utenfor allfarvei, så kan du godt lage deigen etter å ha gått i land. Da lager du deigen på svaberget og hever denne i 20 minutter i stekeovnen før du steker med olje, rosmarin og salt i 20-25 minutter. Da tar det bare en liten time fra du trakker ut av kajakken til focacciaen er ferdig.

Det ble 3-lags bløtkake her! Dekorasjon etter eget kreativitetsnivå! Foto: Laila Johanne Reigstad

 

Bløtkake til dessert!
Ja, vi tenker på bløtkake som i bløtkake med krem og syltetøy! Ta med denne enkle oppskriften og overrask ditt turfølge når noe skal feires i det fri. Røren lager du på svaberget i løpet av 8-10 minutter, heller over i formen, steker i 20 minutter på lavt bluss, kjøler kort på svaberget i silikonformen, før du danderer med krem og syltetøy etter eget ønske!
Vi investerte 6 minutter til å piske egg og sukker til eggedosis, du kan holde på lengre om du føler for. Så vender du lett inn hvetemel og bakepulver med en skje, ikke vispen, slik at du beholder den luftige eggedosisen. Tøm over i silikonformen, som er plassert i ovnen. Du trenger ikke smøre når du bruker silikonform. Monter ovnens tre deler og stek på svakt bluss i rundt 20 minutter. Når den er ferdig steikt, løft silikonformen ut av ovnen og avkjøl på svaberget. Vår sukkerbunn ble høy og kunne derfor deles i tre. Vi hadde med krem på boks, syltetøy og diverse til dekorasjon, men her er det bare fantasien som setter grenser! Tenk da, lunken bløtkake med krem i sola på svaberget!

HER ser du film om hvordan det gikk da vi laget bløtkake på svaberget i vårsola nå i mars!

Tips for effektivitet!
Kom først i land av padlegruppen, og lag maten mens du er i tørrdrakten! På denne korte timen du lager focaccia helt fra bunnen av, så har resten av gjengen kommet seg ut av kajakken, plassert kajakkene trygt, fått på seg noe varmt, hentet frem sitteunderlag og termos fra lastelukene, og begynt skravlingen mens de nyter lukten av focaccia som steker! Da begynner du på røren til sukkerbrødet i bløtkaken, og kan vise gjengen hvor enkelt og raskt det er å trylle fram lunken kake på tur! Ingen av padlerne har tenkt på annet enn at det er imponerende at du allerede har laget focaccia, og snart bløtkake, da «vi nettopp har kommet i land».

Er du på tur så kan du lage foccacia etter frokost og så hever den på kajakkdekket frem til lunsj. Når du går i land er det bare å helle på olivenolje på toppen, strø over tørket rosmarin og flaksalt, og så starte stekingen. Det begynner å lukte herlig etter 10 minutter, og rundt 10-15 minutter etter det igjen er den klar til å nytes! Foto: Laila Johanne Reigstad

 

Ingredienser
Focaccia: 500 g mel (jeg bruker hvetemel eller fint speltmel. Blir ikke så bra med maismel eller rismel), 1 pk tørrgjær, 2 dl olivenolje (halvparten i deigen, resten på toppen før steiking), 350 ml melk/vann (går fint med både kumelk og plantebasert), 300 gr serranoskinke, en strimlet løk, 200 gr fetaost-terninger i olje, en håndfull soltørka tomater som du har strimlet, et glass stenfrie oliven, 3-4 ss tørket rosmarin (halvparten inni deigen og halvparten oppå ved steiking), og flaksalt til steikingen. Dette gir seks store stykker, der et stykke i de fleste tilfeller er nok per person.
Bløtkake: 5 egg, 2 dl sukker, 2-3 dl hvetemel, 2 ts bakepulver, krem på boks, syltetøy og topping. Dette gir 8 porsjonsstykker med 2 eller 3-delt bløtkake. Kakevolumet avhenger av hvor lange du pisker eggedosisen. Vi pisket i 6 minutter til denne kaken. Sjekk filmen i linket over, så ser du hvor fin og luftig røren ble etter dette.

OMNIA-nybegynner? Dette må du få med deg!
1 Startvolumet på røre eller deig: Ved for lite volum kan du få en hardsteikt liten sak uten særlig sjarme, og ved for mye volum hever maten helt opp i lokket og blir svidd. I alle omskriftene vil du derfor bli rådgitt på hvilket volum det er smart å starte ut med.
2 Hvor kraftig blusset skal brenne: Dette kommer med erfaring, men bruk heller litt lavere bluss i starten. Da tar stekingen litt lengre tid, men du har full kontroll. De fleste matretter steikes fint ved å ha et jevnt svakt bluss.
3 Steketider er vanligvis litt kortere enn i stekeovnen hjemme fordi det her er varme også midt inne i baksten.
4 Bruk silikonform: Ved å bruke silikonform unngår du at maten henger seg fast i metallet i selve ovnen, det er mye lettere å ta maten ut av ovnen, og det blir minimalt med rengjøring.
5 Uten silikonform: Då må du smøre formen veldig godt med smør. Olje er ikke nok.

Tilbehør til OMNIA
Omnia-ovnene kommer med en rekke tilbehør. Etter fem år med OMNIA-ovn på padletur, vil vi si at silikonformen er viktigste tilbehøret. Du kan videre få en rist til å ha i bunnen, som er smart for eksempel når du skal varme rundstykker. Det finnes termometer du kan montere på. Og skal du ha mange personer med på tur og ønsker å bake et seriøst brød, ja så finnes ovnen med en bunn som er dypere slik at brødene blir både høyere og bredere. Vi anbefaler å bruke et enkeltstående bluss med litt brede bein og lavt tyngdepunkt slik at stekeovnen står stabilt. Bruk vindskjerm, da går stekingen vesentlig raskere. Husk å ta med stekevotter og gjerne en kniv og klype!

Og her får du noen konkrete og detaljerte oppskrifter:
Lage POPCORN PÅ SVABERGET? Klikk HER
Lage EN EKSTRA KUL BROWNIES PÅ SVABERGET? Klikk HER!
Lage LASAGNE på svaberget? Klikk HER!
Lage PEPPERONIKULER på Svaberget? Klikk HER!

Og, har du merket at det innimellom rimer på gassboksen?
HER leser du hvorfor!

Matspalten «2-retters på padletur!» er sponset av OMNIA ved at de har sendt oss noen ovner med tilbehør. De råder ikke over innholdet i spalten, det er det redaktøren i magasinet som bestemmer, alt etter hva hun lager på svaberget underveis på padleturen, eller i campen om kvelden!

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy