5251 Views

Torskerogn

Har du prøvd kokt torskerogn sammen med majones og noen sitrondråper på brødskiva? Ikke? Da vil jeg sterkt anbefale deg å prøve dette!

Februar 01, 2017
Skrevet av:

administrator

Det er ikke for å være sær, men smaksopplevelsen blir som regel bedre om du koker rogn selv, kontra å kjøpe ferdigvare (kokt rogn) i butikken. Du skal være veldig heldig om den ferdigkokte greia du ser i fiskedisken kommer rett fra «kjøkkenet». Når du selv skal gjøre dette, så bruk en type pose som er beregnet for matkoking eller –steking; da unngår du at torskerognen sprekker. Se til at rognen er ren; det skader ikke å skylle den litt først, men se til at du ikke skader rognhinnen; den bør bevares så hel som det er mulig inntil rognen er ferdig trukket.

 

Vær skånsom

Når vannet koker i kasserollen er det bare å legge i posen med rognen. Etter et raskt, forsiktig oppkok skrur du ned varmen et par hakk. En rogn på ett kilogram trenger 40 minutter i kasserollen med høy vanntemperatur; helst rett under kokepunktet. Litt småputring skader neppe rognen når den er inni en pose, men den vil kunne bli ødelagt om vannet fosskoker. Torskerogn skal være gjennomkokt, men ikke tørrkokt – det skal være litegrann juice i den, og du skal kjenne saltsmaken. Fire – fem spiseskjeer med salt til to liter vann er tilstrekkelig. Men en rogn på 200 – 250 gram vil du trenge både mindre vann, mindre salt og mindre trekketid; om lag 20 – 25 minutter antas å være ideelt.

 

Dette må bare nytes

Når torskerognen er blitt avkjølt er den i prinsippet klar til servering. Skinnet drar du forsiktig av, etter å ha laget et snitt med en kniv. Det kan oppleves dyrt når du kjøper råvaren i butikken, for kiloprisen er gjerne litt drøy på denne sesongråvaren, men jeg tipper du vil synes at det er verdt det når du smaker på sluttresultatet. Grovbrød, smør, majones, sitronskiver og litt persille er alt som trengs til et festmåltid. Når du i tillegg kan nyte et slikt måltid ute et sted langs vår lange, fantastiske kyststripe er jo livet selvsagt helt topp.

 

Espelids

anbefaling Kokt torskerogn kan også stekes på panna, etter at den har vært avkjølt og skjært i passe tykke skiver. Husmødre av den gamle skolen på vestlandskysten vender gjerne disse i mel før de legger dem til bruning på stekepannen. Dette er snacks på linje med stekt potetball. Ingrid Espelids serveringstips – hentet fra boken «Matminner» – er en frisk råkost og en mager remuladesaus av lettmajones blandet med skummet kulturmelk og hakket sylteagurk. ●●

 

LES OGSÅ: Slik får du fjellørret når du padler

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy