9391 Views

Smuldrepai med rabarbra, eple og mandler

Deilige søtsaker er sikringskost, og gir ekstra energi til kroppsmaskineriet, for ikke å snakke om opplevelsen av padleturen. Det handler jo om å kunne kose seg litt også, når man først er på tur sammen. Og bare for å gjøre det helt klart – paien du får oppskriften på her vil padlekompisene dine elske! Husk vaniljesaus og kaffe!

Mai 17, 2018
Skrevet av:

administrator

Jeg har i stor grad fokusert på varmretter – og da helst sunne middagsretter. Så derfor har jeg lyst til å gjøre et lite sprell denne gangen. Jeg vil rett og slett servere deg en smak av det søte liv – i form av en smuldrepai med en mild «sur-søt» smak av rabarbra, eple og mandler. Dette vil være en sikker vinner til desserten, sammen med en litt sterk kaffe. Skulle du ha iskrem for hånden, så er det selvsagt bare å kjøre på. Kombinasjonen vil garantert smake himmelsk. Men så spørs det jo hva man får med seg i en kajakk; kjøleskap er det gjerne litt begrenset med, men noen fryseelementer kan jo være med på å berge en iskrem eller i alle fall vaniljesausen et stykke på vei.

Smuldrepai ble en del av frokosten

Jeg minnes med glede en padletur en sommermorgen, der denne paien ble en vesentlig del av frokosten. Vi var bare to karer, men når våre ganer først hadde fått smaken på pai, så var det faktisk helt umulig for oss å slutte før paiformen var tom. Det var like før jeg ga den navnet suksesspai; det finnes jo noe som heter suksessterte, så hvorfor ikke? Vi hadde stått opp grytidlig for å kunne oppleve soloppgangen fra sjøen. Det var en helt vanlig hverdag – nesten i alle fall. Vi skulle begge på jobb etter endt tur, og nå fikk vi masse herlig energi innabords; i dobbel forstand.

Paien er ganske så enkel å lage, og dersom vi befinner oss i mai eller juni måned er dette en spesielt bra timing. Det er da rabarbraen er på det aller beste når det gjelder smak og konsistens. Etter hvert blir den mer trevlete som følge av at planten bygger opp næring til neste sesong. Rabarbrabitene og de renskede eplebåtene er en herlig kombinasjon. Sammen gir de en saftig opplevelse i munnen, og en mild syrlighet som står veldig fint til det søte – i form av sukker, kanel og mandler – som denne oppskriften gir oss.


Smuldrepai til kaffen.
Her kommer oppskrift til 4 – 6 personer, alt ettersom hvor stor paiformen din er:

Du trenger

300 – 400 g rabarbraterninger

200 – 300 g skrellede eplebåter

3 – 4 dl sukker

3 – 4 ss potetmel

2 – 3 ts malt kanel

 

Smuldretopping

80 – 100 g hvetemel

80 – 100 g sukker

80 – 100 g smør

80 – 100 g oppkuttede mandler

 

Begynn med det sistnevnte – smuldreblandingen, som skal utgjøre den øverste delen av paien. Mel og sukker blandes i en bolle; deretter blandes klatter av smør inn i dette. Tilsett oppkuttede mandler og bland de fire ingrediensene godt sammen.

Rabarbrabladene har du allerede kvittet deg med, og du ser om rabarbrastilkene er fine som de er, eller om de bør skrelles, skylles og tørkes med kjøkkenpapir før videre tilberedning. Så skjærer du opp stilkene slik at du får små, fine terninger av rabarbra; en til halvannen centimeters biter er passelig. Legg bitene i paiformen som du har funnet frem.

Skrell et par epler, ta bort kjernen fra disse og skjær den resterende, friske eplemassen opp i biter eller båter. Legg de små, oppskårede eplestykkene i paiformen. Bland sukker, potetmel og kanel, og vend den ferdige blandingen inn i rabarbra- og eplebitene, som ligger noenlunde jevnt fordelt i den ildfaste formen.

Dryss smuldreblandingen jevnt over alle de øvrige ingrediensene, og stek det hele på 180 – 200 grader C i en halvtime. Det vil lett kunne piple over formen etterhvert, så det kan være smart å legge et stekebrett under den rillen du har paien på.

Når du tar med den ferdigstekte paien på padletur, vil jeg anbefale å varme den et par minutter på stormkjøkkenet eller den varmekilden du har tilgengelig – slik at de gode smakene på nytt trylles frem. En lun pai er definitiv å foretrekke, men har du ikke medbrakt varmekilde så går det nok helt sikkert veldig fint det også. Med vaniljesaus og kaffe er det jo uansett bare å nyte smaken av det søte liv!

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy