3073 Views

Scampi og nudler med på tur

Scampi er sunt og godt, og er kjapt å tilberede. Her får du også tips til hva som kan være egnet følge til slike sjøkrepshaler.

Desember 28, 2018
Skrevet av:

administrator

Et knippe suksessfaktorer er verdt å nevne her. Den viktigste er at vi bruker rå scampi – og at disse får godgjøre seg en liten stund i en smakfull marinade før de stekes på relativt høy varme. Dersom scampiene er blitt tinet og rensket, så blir det gjerne litt vann på dem. Ta deg bryet med å tørke krepsehalene med kjøkkenpapir eller et rent kjøkkenhåndkle før du legger dem i marinade. Mengden kommer jo litt an på, men åtte per person bør holde.

 

Gjør grovarbeidet hjemme

Enda en gang gjør vi altså grovarbeidet hjemme, slik at logistikken blir enkel på padleturen, og at det ikke går med altfor lang tid til å bli spiseklare når vi bryter av turen for mat og hvile. Ute på tur blir tingene gjort litt enklere, men det skal ikke gå på bekostning av smaksopplevelsen. De ferdigrensede og lett tørkede scampiene – bare slik at det ikke er vann på dem – marineres i en blanding av olivenolje, søt chilisaus, finhakket chilipepper, koriander,ingefær, hvitløk og lime- eller sitronsaft. Dette kan du gjøre i et norgesglass eller en beholder som er tett. Marineringen skjer da i tiden frem til sjøkrepshalene skal stekes.

Marinaden skal sikre at scampiene blir både «juicy» og smakfulle når de stekes. Bruk høy varme til du har fått stekt dem i et minutt på hver side. Deretter reduserer du varmeeffekten og steker videre til krepsehalene har fått en fin rødfarge.
Marinaden skal sikre at scampiene blir både «juicy» og smakfulle når de stekes. Bruk høy varme til du har fått stekt dem i et minutt på hver side. Deretter reduserer du varmeeffekten og steker videre til krepsehalene har fått en fin rødfarge.

 

Nudler, focaccia og aïoli

Nudler eller pasta fungerer bra som ekstra tilbehør. De fleste nudler er ferdig til å spises på få minutter. Det samme gjelder for fersk pasta. Dette er uansett ting som bør kokes etter produsentens anvisning på pakken. Focaccia – brødet med smaker av Middelhavet – er elsket av nordmenn. Dynk litt olivenolje på focacciabrødet før det revarmes, for å unngå at det blir tørt. Cherrytomater, litt fersk timian og to – tre oliven per person kan tas med som ekstra tilbehør – om ønskelig. Middelhavssaltet og krydderne skal bidra til at vi får en perfekt balanse til de smakfulle, sprøe og saftige krepsehalene.

Dersom vi nå kan se litt bort fra sunnhetskriteriet et lite øyeblikk og kun tenke på deilige, harmoniske smaker, så vil jeg anbefale aïoli som det «siste» tilbehøret til rekene, nudlene og brødet. Egg, sennep, eddik (eller sitronsaft), solsikkeolje, finhakket hvitløk, litt lunkent vann og litt salt er i så fall ingrediensene du trenger. I praksis er dette majones med finhakket hvitløk – mer avansert er det ikke.

 

Scampi – Saftig og smakfullt

Fordelen med dressing er at det ikke gjør så mye dersom scampiene og focacciaen ikke er så «juicy» som de burde være. Summen av ingrediensene på tallerkenen gir uansett et saftig og smakfullt måltid. For den som liker mye smak anbefales et dryss kajennepepper og noen dråper tabasco eller sitronsaft. Det kan være fint å ha den typen aromater og smaksboostere tilgjengelig. Selv liker jeg at det smaker friskt, og samtidig biter litt. Men hvor hot det skal være bør bli opp til hver enkelt padlekompis å bestemme. Ta gjerne en titt på nettet for å få inspirasjon til ulike kombinasjoner med scampi; du vil finne oppskrifter og anbefalinger signert alt fra husmødre og hobbykokker til profesjonelle matbloggere og renommerte kjendiskokker.

 

Se andre mattips til neste padletur

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy