2739 Views

Kyllingsuppe

Det enkle er ofte det beste, vet vi. Men i den varmretten som presenteres her, er det noen ingredienser som sammen, i kombinasjon, vil utgjøre forskjellen. En deilig kyllingsuppe er på menyen denne gangen – med marinert kyllingfilet, nudler, gulrøtter, kokosmelk, koriander, ingefær, hvitløk, chilipepper og indiske tørrkrydder. Sunn og smakfull mat til padleturen!

Juni 26, 2019
Skrevet av:

administrator

Som et utgangspunkt bør 100 gram renskåret kyllingfilet, eller kyllingkjøtt uten skinn og ben, holde per hode. Mengden av nudler, gulrøtter og andre ingredienser vurderer du opp mot dette.

 

Første post

Første post i praktiske hjemmeforberedelser er å kutte kyllingfileten i passe store biter, og marinere disse. Deler du opp en kylling, skal alt av skinn, brusk og ben fra denne i matavfallsposen. Deretter marinerer du alle bitene av rent kyllingkjøtt i en blanding av vegetabilsk matolje og søt chilisaus, som tilsettes moderate mengder av karri, cumin, tandoori og garam masala. Denne kryddermiksen gir deg smaken av India! Sørg for at den kryddertilsatte marinaden er rørt og blandet godt før kyllingbitene helles oppi. Ha det hele i et beger eller en boks som kan lukkes på en trygg måte, slik at det ikke renner ut noe når du frakter dette i kajakken din. Det er meningen at det skal bli med litt marinadesaus over i suppa. Dette vil bidra til både fin farge og deilig smak på denne.

Også korianderurten og de andre grønnsakene er det smart å ha rensket og kuttet på forhånd, hjemme. Urteblader og oppkuttede gulrotskiver, finkuttet hvitløk, chili og ingefær tas med i egne gjenbruksplastbokser med gode lokk. Jeg heller gjerne litt matolje på urtebladene, slik at de ikke skal bli for tørre under turen. Jeg har også for vane å ta med meg litt ekstra av de nevnte indiske tørrkrydderne i en egen plastboks. I denne kryddermiksen lurer jeg inn en terningdose knust kyllingbuljong. Da vil jeg lett kunne forsterke smaksfylden på suppa, om ønskelig.

 Denne deilige kyllingsuppa kan fort bli din nye favoritt. Dersom du har mye kyllingkjøtt for hånden, så går det helt fint å kutte ut nudlene, eksempelvis. Du kan også erstatte fersk ingefær og chilipepper med tilsvarende tørrkrydder. Men vær litt ekstra forsiktig med ingefærkrydderet, da dette lett kan bli for dominerende. I fullversjonen av kyllingsuppa – som her både er avbildet og beskrevet fremgangsmåte for - blir det mye mat og masse energi, herlige indiske smaker og ulik konsistens på ingrediensene; noe som bidrar til ekstra matglede når den spises. Den appetittvekkende oransjefargen kommer fra miksen mellom hvit kokosmelk og rød chilisaus. Finn frem øse, tallerkener og spiseskjeer, så er det bare å helle oppi, smake – og nyte!

Nudlene kommer i ymse slag. Jeg liker godt eggnudler, men det finnes så mange forskjellige typer og varianter at her vil jeg bare be deg finne frem den du selv liker best. Nudlene kokes etter anvisning på pakken, helst i en egen kasserolle – dersom slik forkoking i det hele tatt er nødvendig. Sil av vannet og sett nudlene til side. De skal ligge til du foretar oppkoket i hovedkjelen – kasserollen som skal huse suppa.

 

Ventetallerken

Har du rensket, delt opp og marinert en butikkgrillet kylling, krever ikke dette kjøttet ytterligere varmebehandling før du tar til på det siste stadiet for selve suppa; oppkoket.Men har du valgt rå kyllingfilet, steker du først de marinerte kyllingbitene kjapt på stekepanna. Når du har stekepanna der, varm og god, så er det bare noen sekunder som trengs for å frese gulrotskivene møre, sprøe og gode. Etterhvert som kyllingbitene og gulrotskivene er ferdige, tas de over på en «ventetallerken», der de – på samme måte som nudlene – hviler til suppeoppkoket er i gang. Med løvtynne gulrotskiver vil ikke forsteking være nødvendig. De vil bli fine, sprøe og spiseferdige når de får to, tre minutter rett oppunder koketemperatur.

Det meste er på stell når du begynner å jobbe med hovedkjelen; suppekjelen. Det er uansett smart å ha jukset litt hjemme, slik at du nå kan legge i ferdig finhakket hvitløk, chilipepper og ingefær direkte i kasserollebunnen. Alt dette freser du kjapt i en blanding av smør og vegetabilsk matolje, eller en smørtype som har slik olje – eksempelvis oliven-, solsikke- eller rapsolje – i seg. Bruker du mel for ekstra tykkelse og volum er det viktig at du rører godt om, slik at jevningen hverken brenner eller klumper seg. I denne prosessen er det smart å moderere varmen fra brenneren. Spe først med vann – litt etter litt, under stadig omrøring – og hell deretter i kokosmelken. Litt saus fra kyllingmarinaden tas inn og integreres i suppa. Ved behov rører du også inn kryddermiksen og den oppløste buljongterningen med kyllingsmak.

Du har nå laget en god basis, med en konsistens du er fornøyd med. Du merker de deilige aromaene fra de indiske krydderne når suppa nærmer seg kokepunktet. Nå kan du endelig tilsette kyllingbitene, nudlene, gulrotskivene og det meste av korianderbladene. Sistnevnte – i kombinasjon med kokosmelken, marinadesausen og de indiske krydderne – gjør susen i denne suppa. Oppkoket gjøres raskt unna, med stadig omrøring til gassbrenneren er slått av – for å hindre at noe brenner seg i bunnen av suppekjelen.

Strø gjerne noen fine korianderblader over hver enkelt suppetallerken, som en aller siste finish før servering. De deilige aromaduftene og synet av de grønne, friske korianderbladene mot den lettere rødoransje fargen, som kommer fra marinaden på kyllingbitene, vil drive appetitten opp til nærmest uutholdelige høyder

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy