4123 Views

Fiskekaker

Hjemmelagde fiskekaker er både tradisjonsrik husmannskost og festmat på en gang. Men altfor få av oss gidder å lage slike fra grunnen av. Hvorfor kan vi jo lure på – det er definitivt verdt innsatsen. Ikke minst, så får vi langt større andel av råvaren fisk i fiskekaker som vi lager selv. Disse blir både sunnere og smaker bedre enn de industriproduserte vi får kjøpt i dagligvarebutikken.

Mai 28, 2019
Lager du fiskekakene selv, fra grunnen av, blir disse garantert både sunnere og bedre på smak enn de industriproduserte som vi finner i dagligvarebutikken. Med stekte gulrøtter, al dente, trukket brokkoli og en fyldig puré av poteter og kålrabi som følge, har du en energirik, sunn og smakfull varmrett å tilby padlekompisene dine på turen. Logistikken forenkles når fiskekaker og puré er laget ferdig hjemme på kjøkkenet. Men husk å ta med deg stekeolje, salt og pepper.
Skrevet av:

administrator

Som alltid med fisk, så gjelder det å se til at råvarene er ferske og fine. Jeg er tilhenger av nyanserte smaker, og mener fiskekakene blir best når de lages av farse bestående av ulike fiskeslag.

Miks ulike fiskeslag

Her er vi ute etter skinn- og benfri fiskefilet av torsk, hyse, lyr, sei og brosme. Oppskriften nedenfor tar utgangspunkt i 1 kg fiskefilet, hvor vi har 200 gram filet av hvert av de nevnte fiskeslagene. Finn frem og mål opp korrekt mengde, også av de andre ingrediensene før du starter kjøkkenmaskinen.

Til å lage fiskekakene trenger du:

● 1000 gram renskåret fiskefilet
● 2 egg
● 1 ss finsiktet hvetemel
● 2 ss potetmel
● 1 stk løk (finhakkes)
● 3 – 4 dl helmelk
● ½ ts malt muskatnøtt
● ½ ts malt hvit pepper
● 2 – 3 ts finsalt eller seltin
● Flytende melange eller smør med
rapsolje til steking.

Farsen blandes godt

Fiskefiletene skylles i kaldt vann og skjæres i små biter før de kvernes til en halvgrov masse, som så tas over i en foodprocessor for miksing med de øvrige ingrediensene. Eldre husmødre som har kjøkkenmaskin med kvern, kjører gjerne filetmassen to ganger igjennom kverna. Fiskekakedeigen må blandes godt, slik at krydder og ulike ingredienser fordeler seg jevnt i hele massen.

Det tar litt tid for denne å absorbere væsken som helles i. Hold derfor igjen den siste desiliteren med helmelk til du har fått sjekket utviklingen i konsistensen. Massen – eventuelt farsen eller deigen, om du vil – skal verken være for tykk eller for tynn. Den kan gjerne være halvgrov dersom den samtidig er jevn og smidig, slik at den både henger sammen og er lett formelig. Dette finner du ut av når du former en fiskekake og foretar prøvesteking med denne.

Råd og kokketriks

Gamle husmødre anbefaler rikelig med smør på stekepanna, men det er viktig at fiskekakene stekes; ikke kokes. Vurdér varmeeffekten fra komfyren – eller stormkjøkkenet, dersom du velger å ta med deg rå farse på tur. Ved for høy varme vil «kakene» lett kunne svis; de kan også blåse seg opp og deretter klappe sammen. Når du har begynt stekingen må du hele tiden følge med, slik at hver fiskekake blir pent stekt.

Ved ideell varmeeffekt og ikke altfor tykke fiskekaker, vil normal steketid ligge på om lag tre minutter på hver side. Bruk en spiseskje til å forme fiskekakene. Farsen vil gjerne klebe seg til skjeen og fingrene. Et lurt kokketriks er å bruke engangshansker og ha en kopp med kaldt vann for hånden. For å hindre klebrig masse på skjeen, dypper du denne i vannet etter hver fiskekake du har formet og lagt i stekepanna. Bruk undersiden av skjeen til å trykke den flat, men la den få noen sekunder på panna først.

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy