2761 Views

Helt matcho

November 18, 2023
Skrevet av:

Marte Ostmoe

Menn padler dobbelt så mye som kvinner. 19. november er den internasjonale mannedagen.

Den internasjonale mannedagen skal være et svar på den internasjonale kvinnedagen 8. mars. Foreløpig er datoen ikke en offisiell merkedag og er ennå ikke en rød dag i kalenderen. Kanskje burde den uansett være blå? Rosa? Kilden kjønnsforskning inviterer, i anledning dagen, til et seminar » Blod , møkk og metall».  Denne søndagen kan være en anledning til å se ekstra på menns innsats, helse – og ikke minst padlevaner.

Tar bølgen: Menn padler mer enn kvinner, men generelt sett bruker begge kjønn mindre tid ute på tur nå enn på 70-tallet. Foto: Alexandre Saraiva Carniato

Slekt og slekters gang

Tall fra Levekårsundersøkelsen presentert av statistisk sentralbyrå 2021, viser at nærmere 60 prosent av oss, både kvinner og menn, trener mer enn en gang i uka. Mellom 55 – 65 prosent av oss er ute i båt i løpet av et år. Det være seg kano, kajakk eller robåt. Svarene her er ikke fordelt på kjønn. Hva angå friluftsliv generelt viser det seg at vi bruker mindre tid ute nå enn før, da «før» regnes som 70-tallet. Et generelt trekk er at tallet har vært lett synkende over tid. For eksempel er hadde 73 prosent vært ute på en lengre fottur eller på ski i løpet av de siste 12 månedene i 1974. I 2021 var andelen på 66 prosent. Videre kan vi lese i Statistisk sentralbyrås rapport Friluftsliv i Norge, at friluftslivsdeltakelse både er betinget av struktur og kultur. Dette forklares slik: Personer med høyere utdannelse og inntekt har både mer tid, bedre økonomi og kanskje foreldre som også har drevet med friluftsliv.

Den samme rapporter påpeker at aktivitetene er mindre kjønnsbetinget enn på 70-tallet, men at aktiviteter som jakt og fiske fortatt er mannsdominerte.

Padling i kano
Menn vinner: Friluftsliv som inkluderer jakt og fikse er fortsatt mannsdominert. Foto: Aryn Elliott

Ut over dette er det liten forskjell på kvinner og menns aktivitetsnivå og hvilken aktivitet de velger. Rapporten tar ikke for seg padling spesielt, dette til tross for at vi de siste fem årene har fått en klar økning i utdeling av våttkort. Med tanke på denne aktivitetens popularitet bør kanskje padling tas med neste gang det arbeides med en levekårsundersøkelse. Vi i Padlesiden har valgt å komme litt på forskudd. Første utgave av Padling 2024 blir et temanummer «kjønn». Inntil da ønsker vi alle en glad, matcho mannedag 19. november.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy