3100 Views

Mot undergang for den hvite Nilen

Det er desverre ikke oppløftende stemning langs Nilens bredder i disse dager - i hvertfall ikke om du enten er kajakkpadler, eller en av de to tusen menneskene som må flytte for å gi plass til kjempedemningen som er under planlegging ved Isimba-fallene, 50 kilometer utenfor ekstremsporthovedstaden Jinja i Uganda.

September 08, 2014
Av og til må man ta en pust i bakken. Mariann Sæther betrakter Collin Kemp på bølgen. Foto: Nouria Newman.
Skrevet av:

Edmund Mongstad

 

Den hvite Nilen renner ut av Victoriasjøen, og de første 40 kilometrene kan by på stortvannspadling på sitt beste. Eller, kunne. I 1954 ble den første demningen, Owen Falls Dam, bygget i stryket som ble kalt Ripon Falls. I 2011 ble demning nummer to en realitet, og fikk navnet Bujagali Falls Dam, og det som poplulært ble kalt Silverback ble lagt under vann. Silverback bestod av et sett med stryk av særdeles høy kvalitet: grad fire, men sikker, gøy grad fire padling.

Nilen

Det er gøy å leke på Nile Special! Her er det Mariann Sæther i aksjon. Foto: Nouria Newman.

 

Elvepadlere og raftere mistet deler av et Eldorado og de lokale måttet flytte når vannmassene oversvømmet hjemmene deres. Mange hadde også skapt seg arbeidsplasser på grunn av alle elveaktivitetene, men disse ble nå borte. Det eneste positive som kom ut av Bujagali Falls Dam var at Verdensbanken, sammen med den Ugandiske regjeringen, erklærte at et stort område nedstrøms skulle være nasjonalt naturreservat med garantier mot videre utvikling. Det, skulle det vise seg, var ikke mer enn tomme ord.

 

Freestyle

Jeg valgte å tilbringe 2013 – juleferien på den hvite Nilen, igjen. Gjennom årene har jeg vært i Uganda fire ganger for å padle i varmt vann, sol og ufattelig morsomme stryk og bølger. Det er særlig det siste elementet som lokker flest padlere til Jinja, som blir kalt den øst-afrikanske adventure hovedstaden. Freestyle, eller lekepadling som det også kalles, er i vinden som aldri før.

Nilen 2

De lokale setter også pris på kajakkene! Foto: Nouria Newman.

 

Og den hvite Nilen har ikke blitt helt kuet ennå. Femdeles har vi bølgen som bare blir kalt “Nile Special” og som er i verdensklasse. Men bare enn så lenge. Bølgen ligger i den eneste strekningen som er igjen av den hvite Nilen, hvor man kan padle og rafte kommersielt. Og det er nettopp denne strekningen som nå trues av en ny dam. Et 26 kilometer langt reservoar er planlagt, noe som vil øke vannstanden i gjennsomsnitt med åtte meter. Dermed vil adventureturisme i regionen mer eller mindre dø ut, i det alle Nilens padlevennlige stryk lagt under vann.

Nilen 3

Det er godt å nyte kveldssola ved Nilens bredder for en blek nordmann! Foto: Nouria Newman.

Til hvilken pris?

Det er vanskelig å rette noen pekefinger mot et afrikansk land som til syvende og sist trenger elektrisitet og utvikling med sine 36 millioner mennesker. Og særlig når man kommer fra et land som Norge, som også setter sin ære i å bygge ut så mange vassdrag som overhodet mulig – til tross for at vi ikke trenger en eneste kW mer med våre fem millioner mennesker.

 

I Uganda har man imidlertid noen tall å legge på bordet: I 2011 steg landets turismerelaterte inntekter med 22 prosent, fra 662 milloner dollar i 2010 til 832 milloner dollar året etter. Dette er nesten dobbelt så mye som landet tjener på kaffe – et produkt som har vært landets viktigste handelsvare i flere tiår. 50.000 mennesker deltar på elveaktiviteter på den hvite Nilen hvert år. Når Isimba dammen blir ferdig forsvinner disse menneskene til andre adventure destinasjoner, utenfor Uganda.

Nilen 4

Å laste kajakker på boda-bodaer krever sin kvinne! Her er det Nouria Newman som hjelper sjåføren Andrew. Foto: Mariann Sæther.

Som kajakkpadler er det vanskelig å forsvare bevaring av elver ut i fra vårt synspunkt. Det kan ofte synes både egoistisk og naivt å ville bevare elvene ut fra et syn om at vi vil fortsette å ha det gøy på elva. Det er likevel noen prosjekter man bør kjempe mot, ut i fra mer ideelle standpunkter. Byggingen av Isimba-demningen er et slikt prosjekt.

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy