6278 Views

Lyngørområdet – et herlig padleparadis

Padling 3.14: Vi bare må ha det, vår årlige padleuke i Lyngørområdet. Aller helst må vi også supplere uka med enten en vår – eller høsthelg hvor vi legger kajakkene på biltaket med Gjeving og Lyngør som mål.

Juni 10, 2014
Kajakkrenna" ved Lyngør, som er forbeholdt oss med årer.
Skrevet av:

Edmund Mongstad

Noe av det aller beste ved området er alle innaskjærs mulighetene som gjør at man nesten alltid kommer seg ut i kajakken. På hele strekningen fra Lyngør til Arendal kan du gjemme deg bak øyer, holmer og skjær når været gjør at det er for tøft utaskjærs. Det betyr at man kommer seg ut i kajakken selv om været er ruskete. Samtidig er det magisk padling når havet tillater at man tar ”toppturen” via Lyngør fyr og rundt Sandøya med de vakre Klåholmene. Legger man i tillegg turen om Kilsund, kan man ta turen i to etapper med overnatting på et ensomt skjær i denne flotte skjærgården.

 

Gjeving og Lyngør er en fin base for varierte turer uansett vær og vind.  Det er et supert utgangspunkt for de korte turene igjennom vakre Lyngørsundet, og for de lengre turene i flere retninger. Flatskjærene, som ligger rett øst for Lyngør fyr, er en samling av idylliske skjær hvor det er lett å komme i land. Her kan man ha de fineste badestoppene, matpausene eller kun stoppe for å nyte stillheten og sjøfuglene, som har sitt eldorado her.  En uke, hvor vind og vær ofte varierer, gir muligheter til forskjellige turer med lengder, fra de korte på rundt 10 km til de lange opp mot 30 – 50 km. Ut i kajakken kommer man seg nesten alltid, og det er det viktigste. Tips til turer utfra Gjeving og Lyngør:

 

Havblikkturene:

  • Langturen er igjennom Lyngørsundet, på utsiden av Askerøya og så rundt Sandøya med de vakre Klåholmene, som også er et kjært turmål for mange på båtferie på Sørlandet . Ta et stopp i idylliske Sandøykilen. Det er fint å strekke beina på denne øyperlen, som er et helårs samfunn. Er det en knall-dag kan du gjøre turen ekstra lang ved å ta med Kilsund.
  • En litt kortere tur er fra Lyngør og yttersiden av Askerøya mellom holmer og skjær, som det er så mange av at du ikke trenger å padle samme veien tilbake. Her finner du dine egne runder og nyter synet av tøffende sjekter, vakre ærfugler og kanskje dukker selen opp? Blåser det opp er det kort vei til roligere farvann.

Lyngør artikkel. F. Birgit Haugen

Havblikk og Sandøya i det fjerne.

 

Innaskjærsturene:

  • Start turen ved Gjeving Marina, ta retning nord – øst og inn i Nipekilen, som ligger i ly for vær og vind.  Finn din egen runde i sundene innenfor Risøya.
  • Langs innsiden av Askerøya og etter hvert Borøya. Her kommer man langt i trange sund, og man kan holde seg innaskjærs helt til Tvedestrand og videre til Arendal.

 

Uværsturen:

  • Holde deg unna sjøen denne dagen og ta frem tur- eller joggeskoene og legg ut på turstiene på heia. Ved Langheihytta får man en imponerende utsikt. Nyt den og tenk at du er glad du ikke er ute og kjemper med bølgene akkurat i dag!

 

Lyngør står på UNESCO´s verdensarvliste og er kåret til Europas best bevarte trehusbebyggelse. For oss padlere er det fint å ta turen igjennom Lyngørsundet på stille morgener, på søndager når det norske flagget heises ved de hvite husene, og i det vakre kveldslyset. Det er ikke så enkelt å komme inntil land fordi det meste er privat i Lyngørsundet. Men den smale renna øst i sundet er obligatorisk og forbeholdt oss padlere. Heldigvis er bryggeanlegget ved butikken også en mulighet for oss, det gir tilgang på ferskt brød og kanskje en fiskesuppe på Seilmakerfruens kro.

Lyngør. F. Birgit Haugen

Lyngør på UNESCO´s liste, et padlepardis blant holmer, skjær og sørlandshus.

 

Overnatting:

Det er ikke bare turene som er varierte, men også overnattingsmulighetene:

  • For havpadlere er det fint å finne ro på Flatskjærene, hvor man enkelt setter opp et telt eller tar ”under åpen himmel” varianten.
  • På Lyngør fyr er det tilrettelagt for overnatting igjennom Turistforeningen. Her er det en god opplevelse å overnatte med det vakre lyset og havet, som ender i horisonten.
  • På Bokhotellet / Lyngørporten på Gjeving kan du leie ditt eget sjøhus med egen brygge. Vi har ikke funnet så mange andre steder langs Sørlandskysten med den muligheten, så det er en favoritt.

 

Det er enkelt å få de magiske opplevelsene i kajakken. Sørlandskysten er ikke noe unntak fra det. Her er det padlelykke i åretakene, år etter år!

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy