16694 Views

Vellykket langturkajakk i plast

Det er ingen tvil om at Design Kayaks Endless er et av de beste kjøpene man kan gjøre om man vil ha en turkajakk i plast. Prisen er moderat og jeg vil si man får en plastkajakk helt i øvre kvalitetssjikt til en rimelig pris.

Juli 06, 2021
Endelig en rimelig turkajakk som er tilpasset ulike vektklasser.
Skrevet av:

Hallvard Torp

Ut i Naturen AS sier dette om årets nykommer i plast: «Endelig en havkajakk i plast som er laget for erfarne padlere og nybegynneren med ambisjoner. Design Kayaks Endless er skapt for langtur og eventyr! Kajakken er lang, har en lang vannlinje og en avrundet skrogform med inspirasjon fra raske surfskis. Kombinasjonen gir en spennende padleopplevelse, retningsstabilitet fremfor manøvrering og høyt fartspotensiale. Noe så sjeldent som en senkekjølkajakk der langturegenskaper har blitt prioritert høyere enn rask manøvrering og lek. Designet gir et lynraskt skrog, med et lavt bakdekk og medium spring. Her får du en av markedets hurtigste plastkajakker med senkekjøl. Endless er skapt ut fra et ønske om å tilby den erfarne padleren en solid og robust langturskajak med riktig flotte padleegenskaper.»

Endelig en rimelig turkajakk som er tilpasset ulike vektklasser.
Endelig en rimelig turkajakk som er tilpasset ulike vektklasser.

Hvordan jeg har testet

Jeg er rett over vektintervallet for «Regular» modellen av Endless. Likevel kommer jeg greit nedi og sitter tett, men godt. Jeg vil si produsenten har truffet godt med vektanbefalingen opp til 80 kg. Jeg har hatt en medtester på ca. 60 kg som satt perfekt i denne modellen. Kajakken har blitt testet i vind og bølger opp til moderate forhold; bølger til 1 meter og vind til 10 m/s.

God spring i kjøllinjen gir en lettmanøvrert kajakk.
God spring i kjøllinjen gir en lettmanøvrert kajakk.

Design Kayaks er en ny dansk kajakkprodusent som siden 2019 har laget plastkajakker med sterke fargekombinasjoner og gode løsninger. De påstår selv at de lager gjennomtenkte kajakker designet for nordiske forhold av erfarne padlere. Et av målene deres er også gode kajakker til lav pris.

Det skinner gjennom at menneskene bak Design Kayaks har bakgrunn i den britiske og dansk-grønlandske tradisjon. Dette er brit-style senkekjølskajakker som skal kontrolleres med padletak og senkekjøl.

Grop til Silva P70 kompass.
Grop til Silva P70 kompass.

Tro mot navnet

Endless ser ut som det navnet beskriver; en kajakk du kan padle langt i. Den er lang og smal med lite spring i kjølen, og har lavt bakdekk og moderat framdekk. Den har overhengende stevner, men det er tydelig tenkt på lang vannlinje. Kajakken har inspirasjon fra den moderne britiske havkajakken, men samtidig har den litt lav baug, som jeg vil si vi ofte ser på svenske og danske kajakker. Sittebrønnen har stor åpning og utstikkende lårstøtter i plast. Setet er i karbon med polstring, og ryggstøtten kan reguleres med spenner ved lårstøttene – samme system som i en elvekajakk. Fotstøttene kan reguleres mens du sitter i setet og er av en standard type i plast som også kan brukes som pedaler til ror.

Relativt rund bunn gir et raskt og lettdrevet skrog.
Relativt rund bunn gir et raskt og lettdrevet skrog.

Ovale luker

Endless har ovale luker på fram- og bakdekk og en rund dagsluke på høyre side bak sittebrønnen. I tillegg kan den leveres med luke foran sittebrønnen som ekstrautstyr, eller du kan montere dette selv. Skottene er laget av tykt skum og limt fast i skroget. Riggen med liner er standard med en kule på en av de fremste linene for lettere å kunne stikke en åre under, som en fin detalj. Kajakken har gode bærehåndtak i begge ender. Festene til line og strikk virker veldig solide og de er uvanlig presise for en plastkajakk.

Endless har også feste til ror og det er gjort klart til rorliner om man skulle ønske å ettermontere dette. På bakdekket er det klart for montering av fester til et egenredningssystem. På framdekket finner vi grop for feste av kompass. Den kan også leveres med et rustfritt låsbeslag på bakdekket.

Design Kayaks sier skroget har tatt inspirasjon fra surfski, og at Endless er en av de raskeste plastkajakkene på markedet. Den er smal og ganske rundbunnet. Sett ovenfra har den største bredde på midten og en veldig nøytral form med svakt konvekse buer både foran og bak.

En kajakk det er lett å bli glad i.
En kajakk det er lett å bli glad i.

Gode detaljer og smalt skrog

Som plastkajakk er denne helt i toppskiktet. Den er laget av stiv og solid plast som ikke får riper spesielt lett. Detaljene er fine og presise og designet er gjennomtenkt, både på detaljnivå og i de store linjene.

DK Endless er en smal havkajakk med sine 50 cm. Likevel oppleves den ikke spesielt rank. Stabiliteten inngir tillit og forutsigbarhet. Både jeg og medtesteren min synes den var vennlig og forutsigbar både på flatt vann og i bølger fra alle retninger. En nybegynner som prøvde den synes imidlertid den var for ustabil. Primærstabiliteten er helt midt på treet, og så slår sekundærærstabiliteten mykt og gradvis inn når kajakken krenges. Den blir aldri bombesikker, men det trenger den heller ikke å være når den har så myke overganger.

Fint sete i karbon som kan justeres i lengderetningen. Ryggstøtten justeres med «jekkestropper» som i en elvekajakk.
Fint sete i karbon som kan justeres i lengderetningen. Ryggstøtten justeres med «jekkestropper» som i en elvekajakk.

Ekstrautstyr

Endless er klargjort for endel ekstrautstyr som egenredningssystem og dagsluke på fordekk. Disse mulighetene på dekk gjør plassen til strikk litt begrenset, så selv om det er nok strikk på er det litt vanskelig å nå alle disse fra sittebrønnen. Dette er ved det eneste jeg har å trekke for på denne kajakken. Smalt skrog og lavt fordekk gir bra åreisett. Selv ved høy åreføring er det enkelt å sette åren tett og godt i vannet.

Jeg fikk testet kajakken i vind opp til 10 m/sek. Da oppførte den seg som en havkajakk skal, vender tydelig opp mot vinden om du ikke korrigerer med senkekjølen. Senkekjølen rekker ikke veldig langt ned i vannet, og om jeg skal sette fingeren på noe her er det at den kunne vært ørlite mer virksom i sterk vind når den er helt utfelt. Faktisk er dette den minst retningsstabile av de to modellene til Design Kayaks, men dette korrigeres greit med senkekjølen. Senkekjølen og kontrollen er strikkbelastet og taukontrollert og gjør jobben. Fordelen med dette systemet er at det ikke er en vaier som blir bøyd og kilt om du glemmer å felle inn kjølen før landkjenning.

Godt med strikk på dekk, men mye er litt vanskelig å nå fra sittebrønnen.
Godt med strikk på dekk, men mye er litt vanskelig å nå fra sittebrønnen.

Meget rask plastkajakk

DK Endless er bare 50 cm bred og har en ganske rund bunnprofil for havkajakk å være. Jeg trenger ikke å anstrenge meg noe særlig for å holde den i 4,4-4,5 knop. Mer kraft på åren øker farten gradvis og jeg kan holde Endless i 5 knop i en time, noe som er meget bra for en plastkajakk!

Endless er i utgangspunktet meget lett å rulle. Jeg synes riktignok setet er plassert for langt bak i sittebrønnen slik at det blir unødvendig vanskelig å legge seg godt bakover. Selve skroget ruller veldig bra, og setet kan flyttes flere hakk framover om rulling er viktig. Egenredning er enkelt om du har litt balanse. Bakdekket er lavt og sittebrønnåpningen mer enn stor nok for meg på 182 cm, selv på den lille utgaven (Regular).

En lang og smal langturskajakk for mindre personer.
En lang og smal langturskajakk for mindre personer.

Konklusjon

Det er ingen tvil om at Design Kayaks Endless er et av de beste kjøpene man kan gjøre om man vil ha en turkajakk i plast. Prisen er moderat og jeg vil si man får en plastkajakk helt i øvre kvalitetssjikt til en rimelig pris. 25 kg er en veldig god vekt i forhold til stivhet og kvalitet. De fleste billigere plastkajakker det er naturlig å sammenligne den med veier rundt 29-30 kg. Den lettere vekten merkes på alle måter. Et pluss er også friske fargevalg! Sjøegenskapene er fine og fartspotensialet er meget bra. Jeg synes rett og slett Design Kayaks presenterer Endless ærlig og presist selv.

 Store ovale luker og fin detalj med kule på en av linene i baugen for å lettere kunne stikke åren under.
Store ovale luker og fin detalj med kule på en av linene i baugen for å lettere kunne stikke åren under.

Fakta

Lengde: 520 cm
Bredde: 50 cm
Anbefalt vekt padler: Opp til 80 kg
Anbefalt høyde padler: 160-179 cm
Oppgitt vekt: 24 kg
Veid av oss: 25 kg
Pris: 14 995,-

Importør/forhandler: Ut i Naturen AS www.utinaturen.no
Finnes også i den størrelsen «Large», som passer padlere med vekt fra 80- 120 kg og høyde 180 cm og oppover.

Pluss
Fargene
Lukene
Fartspotensialet
Skroget

Minus
Strikkene

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy