3376 Views

Åre som skiller seg ut

Nigel Foster har utviklet en åre som skiller seg ut i både form og funksjon. Den har i testperioden klart å overbevise både tekniske padlere og den typiske turpadleren.

April 28, 2014
Det litt tykke skaftet har gode dryppringer.
Skrevet av:

Edmund Mongstad

Åren viser seg noen ganger å være en nedprioritert del av utstyret. Uten å snakke negativt om årer i typiske pakketilbud, eller dem som befinner seg i den populære økonomiklassen, blir det sjelden feil å legge noen ekstra kroner i padleredskapen. En åre blir på en måte veldig personlig. Selv om kajakker gjerne skiftes ut etter hvert, beholder mange «godåren» i flere tiår. Valget av klassiske årer, eller euroårer, som visstnok er den hotteste populærbetegnelsen, er stort og omfattende. Materialbruk, bladareal, vekt og bruksområde varierer like mye som pris. Teståren skiller seg fra mengden med et blad som er annerledes.

Nigel Foster åre2 F. Jan Fjelde

Bladet fungerer glimrende til både tur og teknisk padling.

 

Wobler ikke

De knallgule bladene er laget av glassfiberforsterket epoxy, mens skaftet er fremstilt av karbonkompositt. Gode dryppringer er på plass og fungerer slik de skal. Vekten havner på helt normale 940 gram. Bladene er skumfylte og har stor oppdrift. Konstruksjon og materialvalg medfører at åren får en noe høy svingvekt(vekten er plassert ut mot endene). Ytterste del av bladenes overside er såpass flat at det støtter godt ved lave støttetak. Midt på bladet forandrer formen seg og tiltar mot det tydelig konvekse. Drasiden er svært krummet på langs, men linjal-rett i bredden. Gangen gjennom vannet er helt fri for wobling.

 

Tåler mye vind

Bladenes form er neppe en tilfeldighet. Under padling er det mulig ved selvsyn å se at det dannes mindre turbulens rundt oversiden når det legges kraft i padletakene. De skumfylte bladene gir en viss følelsen av vektløshet når de er i vannet. Teknisk padling er en nytelse med åren fra Nigel Foster. Styretak, baugtak og sideveis forflytning sitter slik de både bør og skal. Drasidens form gir meget godt løft ved oppdriftstak(sculling) rulling. Tendensen til å ville gå sine egne veier er tilnærmet fraværende. Da Current Designs Storm GT ble testet i høst, var det storm i vindkastene. Padleredskapen fra Nigel Foster overasket ved å være langt fra et håpløst valg. Selv om den ikke kan hamle opp med en grønlandsåre i elendig vær, fikk vinden adskillig mindre tak i bladene enn fryktet. Selvsagt ble det padlet med lave åretak, men her var det lett å la seg imponere. De mest skeptiske må nesten bare prøve selv.

Nigel Foster åre3 F. Jan FJelde
I denne prisklassen er det ikke uvanlig med spor (splines) i skjøten, som åren til venstre.

 

Savner spor

Skaftet er delbart og kan stilles inn nøytralt eller med en fast høyre/venstre vridning på 60 grader. Låsingen består kun av en fjærbelastet knapp. Her savner jeg langsgående, kompatible spor (splines) i skaftenes skjøtestykker. Uten slike spor, blir det låseknappen alene som må stå imot vridningskreftene. Løsningen står etter min mening ikke helt i stil med resten av årens tydelige ambisjonsnivå. Knappen sitter til overmål i et hull som er noen tiendels millimeter for vidt. Utgaven vi disponerte var levert med et tykt karbonskaft. For padlere med digre never snakker vi nok om et riktig valg, men jeg tar som en selvfølge at flere tykkelser kan leveres som opsjon.

 

Konklusjon 

Her lukter det patentbeskyttelse lang vei, ellers vil åren garantert bli kopiert. Tekniske utøvere kan glede seg over en medgjørlig åre som virkelig fungerer til det meste. Turpadlernes interesser er også vel ivaretatt. Åren griper godt, er rask og samtidig lite vindfølsom. Å beskrive en annerledes åre, blir som å skildre et klesplagg i bruk. Visse ting må en bare teste selv. Åren fra Nigel Foster er en slik «ting».

 

Tekniske data:

Lengde på teståre                               215 cm.

Vår vektmåling                   940 gram

Materiale                              Glassfiber blader og carbon skaft

Delbar                                   Ja

Pris                                         Kr. 3790,-

Utlånt av                              Aktiv Fritid, Sandvika, www.aktivfritid.no

Importør                               Scandinavian Sport consepts AS, www.scansports.no

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy