3048 Views

Hundekajakken Nansen

Seabird har laget en kajakk spesielt for hunder. Vi tok Balder med på en testtur.

Februar 15, 2016
Seabird Nansen er en kajakk spesiallaget for å ha med hund. Miniaussien Balder er 44 cm høy og drøyt 13 kilo tung.
Skrevet av:

janfjelde

Tur med kajakken eller tur med hunden? For padleglade hundeeiere er det ofte et valg man må ta. Det finnes alltids løsninger for de som vil ha med hunden. Kano er én mulighet for de med stor hund, eller kajakk med størst mulig lasteromsåpning for de med liten hund. Fiskekajakk eller andre sit-on-top-kajakker har både plass og stabilitet til å ta med en hund, men kan ha sine begrensninger i fart og rekkevidde.

Tekst og foto: Jan Fjelde

Hundekajakken er ofte egenutviklet

Så har vi selvsagt de hendige hundeeierne som tar hunden med seg i en egenutviklet boks- eller plattformløsning for faststropping på for- eller akterdekket. Selv har jeg ingen førstehånds erfaringer med slike. Diverse løsninger er observert på bilder og videoer, med fellestrekk at de gir et tyngdepunkt som ser ubehagelig høyt ut.

 

Egentlig er det litt rart at det finnes så få kommersielt tilgjengelige alternativer. Det er plenty med folk som har både hund og kajakkpadling som høydepunkter i sine liv. Det er bare å «google» ordkombinasjoner med «hund», «padling» og «kajakk» – eller tilsvarende ord på engelsk eller andre språk, så ser du det selv. Seabird Designs har tatt hundeglade padlere – eller padleglade hundeeiere om du vil – på alvor, og laget en egen kajakk for dem.

Hundekajakk En kai er et bra utgangspunkt for ombord- og ilandsetting av hund.

 

Seabird Nansen 470 – en hybrid

Seabird Nansen 470 heter den. Prototypen var klar i fjor, og til årets sesong hadde Seabird fått laget noen få eksemplarer i hybridmateriale bestående av glassfiber og kevlar. I skrivende stund vurderer Seabird om den skal produseres videre i dette materialet, eller om de skal lage den i PE-plast. Sistnevnte vil tåle mer juling og være billigere, mens hybridmaterialet gir lavere vekt. Hva det betyr når en kajakk skal opp på og ned av biltaket vet du antakelig en hel del om. I hybridversjon var den på forsommeren priset i underkant av 10.000 kroner.

 

Skroget er laget spesielt for denne modellen. Det er 472 langt og 61 cm bredt, og har det Seabird Designs selv kaller en moderat V-form, med en markant kjøl i hele skrogets lengde. Dekket er det mest spesielle på båten, og det er her selve hundetilpasningen ligger. I stedet for lasterom med mer eller mindre vanntette pakkluker i for- og akterskip, har denne kajakken en diger åpning i hver ende. Den største åpningen og lasterommet er akterut. Lasterom og bæreevne i kajakken gjør det mulig å laste en godt voksen hund i hver ende. Eventuelt en hund i den ene enden og en ferdig pakket ryggsekk i den andre. Det åpner for interessante muligheter med kombinerte padle- og fotturer på fjellet eller i skjærgården.

 

De to digre åpningene forut og akter skiller Nansen fra kajakker flest. Egner seg til hund eller eksempelvis ferdigpakket ryggsekk.

 

Hundekajakken med åpen løsning

De store lasteromsåpningene utgjør også en begrensning det er viktig å være klar over: De gjør at båten er fullstendig åpen. Den har ikke istøpte vanntette skott, og det er godt mulig den vil synke ved en eventuell vannfylling uten tiltak som sikrer mot det. Det har vi ikke testet. Skulle den fylles med vann vil det være vanskelig for padleren å lense rommene forut og akterut

 

Lasteromsåpningenes dimensjoner tilsvarende en sittebrønn på andre Seabird-modeller. Det vil si at man kan bruke transporttrekk i passende størrelse som vanntetting når det ikke er en hund der. Det funker mot regn og lett til moderat sjøsprøyt, men om drar ut i litt tøffere forhold kan en brytende sjø fort slå inn transporttrekket og fylle rommet med vann.

 

Rommet man har med seg hunden i kan bli verre å tette for vann. Har man en tålmodig, lærenem og eventyrlysten hund, så kan man kanskje trene den til å sitte i spruttrekk. Ellers må man ha hunden i det åpne rommet. Uansett er det å anbefale legge inn en ekstra sikring mot å synke ved eventuell kantring og vannfylling, for eksempel i form av et par små, vanntette pakkposer med kun luft i, under den lille stubben dekk som gjenstår i endeskipene.

Hundekajakk

Med skumbiter til å fylle opp V-en og liggeunderlag mot det kalde skroget ble det bedre for hunden. Produsenten har en tilpasset boks på gang.

Seabird-sjef Len Ystmark opplyser at man holder på å lage bokser spesialtilpasset de to rommene. Boksens topp blir ca. ti cm høyere enn kajakkens dekk, med flatere bunn enn kajakkens skrog og dreneringshull i bunnen.

 

 

Pontong

Skroget har istøpt kanal for VKVs pontongsystem. Med en oppblåsbar pontong festet til hver side av kajakken gir det en betydelig ekstra stabilitet. I bruk vil dette holde kajakken flytende i vannfylt tilstand.

 

Jeg tok med Balder, min egen fem måneder gamle Mini-Aussie ut på noen prøveturer med Seabird 470 Nansen. Det gikk over all forventning, tatt i betraktning at prøveturene også var Balders aller første turer på sjøen. Vi prøvde å ha hunden i både forre og aktre hunde-/lasterom. Bak er han best beskyttet, bak padlerens rygg. Men kontakten blir litt vanskelig, og Balder trivdes tydelig best forut. Der kunne han se meg i øyet, og det var enkelt for meg å se ham, og ikke minst forsyne han med godbiter.

 

Tryggere med kajakken litt tettere på

Mini-Aussie er en mellomstor hunderase. Balder er 44 cm høy og veier i overkant av 13 kilo. Han hadde god plass forut, og mer enn rikelig akterut. Det virket som det føltes tryggere for ham å ha båten litt tettere på, enn å ha all den plassen rundt seg i aktre rom.

Hundekajakk

Kjøl i full lengde gir rikelig retningsstabilitet. Roret er godt å ha.

Jeg lagde en egen dørk til hunden med V-skåren skumblokk nederst, og et halvt liggeunderlag øverst. En slik installasjon luner mot det kalde skroget, og gir hunden en plan, myk og friksjonsrik flate til å sitte, ligge og stå på.

 

Med Balders ringe erfaring i sjølivets gleder har vi i løpet av prøveperioden ikke utfordret de drøyeste forholdene og de ytterste oddene. Men litt vind- og strømsjø har det blitt. Kajakken er stabil så det holder, både i retning og sideveis. Logjerrigheten er liten, og det er lett å holde den på kurs i sidevind uten å bruke roret. Generøs bredde og den særegne skrogformen gir en solid primærstabilitet og enda høyere sekundærstabilitet. Man skal ta i for å kante denne. Her blir padleopplevelsen bedre og mer lettvint ved å bruke roret.

 

Stabiliteten ble satt på sin største prøve da hunden ble vel ivrig, og gikk over bord. Jeg løftet ham om bord etter håndtaket på flytevesten hans, uten at det var noen utfordring for kajakkens stabilitet. Den største utfordringen ved den hendelsen var at jeg ikke fikk satt ham tilbake i det forre rommet, men måtte ta ham opp i sittebrønnen sammen med meg.

 

Sprut i det forre rommet

Hvis bølgehøyden overstiger halvmeteren vil det sprute såpass, at vann som samles i det forre rommet må tas i betraktning. Men da er det sannsynligvis også utrivelig for hunden å sitte foran. Hvis man må ut i sånne forhold må det anbefales at hunden sitter bak og at det forre rommet sikres med transporttrekk.

Hundekajakk

Det hendte Balder fant roen til å legge seg ned.

 

Sittebrønnen for padleren og hundeeieren er romslig, både i lengde og bredde. Det er enkelt å få rumpa ned først, og beina ned etterpå. Knestøttene er velkjente fra andre Seabird-modeller, med påskrudde klosser som kan flyttes i flere posisjoner. Flyttingen av disse krever verktøy, og er ikke noe man gjør på vannet. Sitsen har en ganske høy ryggstøtte, som reguleres underveis med et tau.

 

Seabird 470 Nansen føles lettdrevet. Den glir ikke fullt så lett som min egen, 52 cm brede Qanik fra samme produsent, men det vil være å sammenligne en sportsbil med en pickup. Jeg padlet den med en relativt kort grønlandsåre. Nansen er i bredeste laget til at det føles optimalt. På prøveturene lå uanstrengt marsjfart med den åra rett i underkant av fire knop.

 

Mer på nett: Se et par videoer fra testingen av kajakken. En av disse fra øyeblikket da hunden gikk over bord. www.youtube.com/josoder

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy