4958 Views

Alle tester 2009

I 2009 testet vi kajakkene North Shore Atlantic, Aquarius Explorer 565, K-2, Dorado 490, Lettmann Speedliner Touring LCS, Quest LV, Seabird Expedition, Current Design Gulfstream, Miwok, Tiwok, North Shore Polar, Current Design Sirocco og kanoen Mackinaw 156 Deluxe.

Januar 21, 2011
Skrevet av:

Gjesteforfatter

North Shore Atlantic

Det merkes etter få åretak at Atlantic er en livlig kajakk. Selv om den er 513 centimeter lang, dupper den som en kork i de store bølgene. Samspill og kontakt mellom padler og kajakk er spesielt bra under lek og moro.

 

Aquarius Explorer 565 K2

En toer er et glimrende valg når to personer med ulik erfaring eller styrke ønsker å padle sammen. Testbåten rommer et barn i tillegg. Denne stødige utgaven i glassfiber er laget i Polen. Prisen er meget konkurransedyktig og støpekvaliteten holder overraskende høy klasse. En håndfull padleturer og grundig sjekk av detaljer avslører imidlertid at mye kan forbedres.

 

Dorado 490

Denne skjærgårdskajakken, Dorado 490, i glassfiberarmert polyester, selges som ”pakke” med åre, trekk og vest til snaue 8.000 kroner. Kajakken har et meget bra skrog, men flere av detaljene har skuffende kvalitet.

 

Lettmann Speedliner Touring LCS

Lettmanns Speedliner er en spennende båt med topp finish og virkelig gode fartsegenskaper. Den er konstruert for å kunne holde høy gjennomsnittsfart under rufsete forhold. Derfor krever den samtidig en padler med brukbar erfaring.

 

P&H Quest LV

P&H Quest har i flere år vært en annerkjent båt i havpadlekretser. Vi har testet lavvolummodellen (LV). Det er en kostbar båt med høy kvalitet. Testbåten er utstyrt med en senkekjøl som etter vår mening har altfor lite areal. Dette går kritisk ut over kajakkens egenskaper i kraftig medvind.

 

Seabird Expedition

Det beste ved Expedition PE, bortsett fra den lave prisen, er kanskje at sjøegenskaper er fri for negative nykker og ubehagelige overraskelser. Båten elsker last og formelig ber om at de tre lasterommene fylles opp. Men kajakken er tung, og den er slitsom å få opp og ned fra biltaket

 

Gulfstream Current Design

Gulfstream er et glimrende valg dersom en kvalitetskajakk med tiltalende egenskaper står på ønskelisten. Den progressive stabiliteten er utvilsomt båtens største fortrinn. Jo mer man lener seg over til siden, til kraftigere stritter den imot. Personer med litt hofter og lår vil dessuten trykke kajakken til sitt bryst. Her er det nemlig gode plassforhold, selv i bredden.

 

Miwok og Tiwok

Franske DAG har to kajakker som bør passe folk flest. Fem meter lange Miwok, og to fot kortere Tiwok, er hav/skjærgårdskajakker med meget høy stabilitet. En gjennomtenkt bunnfasong har i tillegg ført til fine padleegenskaper og god respons. Båtene passer derfor utmerket til både nybegynneren og turpadleren med grei erfaring.

 

North Shore Polar

Polar er i utgangspunktet en knekkspantbåt med senkekjøl som passer godt til lange turer med oppakning. Tro likevel ikke at denne behagelige cruiseren blir en kjedelig partner dersom den inviteres til dans. Når skeget trekkes inn, forvandles kajakken til et knivskarpt presisjonsverktøy! Som en kameleon, evner testeksemplaret virkelig å forandre opptreden, alt etter vær, vind og padlerens instrukser.

 

Current Design Sirocco

Current Design Sirocco er laget i ettlags polyetylen og blir av mange sett på som en lekebåt (brottpadling). Kajakken har en enkel, men har tilfredsstillende dekksrigging. Det aller mest nødvendige er med, gode sikkerhetsliner langs kanten av kajakken.

 

Wilderness System Tempest 170

Testeren (180 høy og knappe 70kg) har hatt flere kajakker av denne typen i løpet av tre år og brukt de til mye forskjellig padling. Kajakkene har blitt brukt mye av nybegynnere og deler av testen bygger på egne erfaringer og noe på kursdeltakeres erfaringer.

 

Mackinaw 156 Deluxe

Kanoen Mackinaw 156 Deluxe er en traust, stødig og solid versjon, som egner seg veldig godt for en familie med to barn. Prisen på knappe 8.000 kroner gjør den til en realiserbar inngangsport til kanolivet.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy