3913 Views

Sommeres største fare – kullos!

Mai 19, 2023
Skrevet av:

Marte Ostmoe

Sommer første fare er antagelig ikke å gå rundt med kano eller kajakk. Den største faren er heller ikke å stupe i en brennmanet eller finne en skaumann som har bitt seg fast i lysken. Den største faren er gass! 

Her på Padlesiden tar vi for oss sommerens største farer. Ja, vi er enige i at det meste med sommer er bra. Endelig kan vi nå leve mer eller mindre utendørs. Helsedirektoratet anbefaler minst 30 minutter fysisk aktivitet hver dag. Meningen med denne spalten er på ingen måte å bedrive skremselspropaganda eller holde leserne tilbake fra tur, sport og annen moro. Noen forholdsregler bør likevel holdes. Senest for et par dager siden skjedde det en ulykke med ti personer involvert. Teltturistene ble ikke overrasket av bjørn, men ble antagelig forgiftet av sin egen engangsgrill. 

Telt
Kald idyll: Det kan bli kaldt i teltet en sommernatt i Norge. Men det er bedre å fryse enn å å ta stormkjøkkenet inn. Foto: Miro Alt

– Kullos/karbonmonoksid er en svært giftig gass og en forgiftningsfare alle bør kjenne til. Dette sier Barbro Johanne Spillum. Hun er seniorrådgiver ved giftinformasjonen. Opprinnelig skulle hun snakke om naturens utfordringer, brennesle, flått og veps, mer relevant er dessverre de farene menneskene selv legger opp til. – Mye kan forhindres ved hjelp av gode vaner, presiserer Spillum. Hun legger til at flammene fra et stormkjøkken og en grill jo er farlige, verre er det med gass fra ufullstendig forbrenning. – Forbrenningsprosessen kan føre til karbonmonoksidforgiftning, sier hun. – Denne gassen kan gi bevissthetstap. I verste fall er gassen dødelig. Gassgriller, engangsgriller eller stormkjøkken skal derfor ikke inn i campingvogner, bobiler, hytter eller telt!

Barbro Johanne Spillum
Best på gift: Barbro Johanne Spillum, er seniorrådgiver ved giftinformasjonen. Foto: FHI

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy