4226 Views

Hvalross velter padler. 15 isbjørnmøter. 38,5 timer i kajakken uten stopp!

Det finnes så mange eventyrere der ute blandt oss, og noen av de har kajakken som fremkomstmiddel!

November 03, 2022
Skrevet av:

Laila Johanne Reigstad

Kombinasjonen av å være redaktør av magasinet Padling med tilgang til et fantastisk artikkelarkiv, og det å være lidenskaplig opptatt av padling i Arktis, har gjort at jeg her vil dele en artikkel fra arkivet med dere! Her snakker vi om eventyrlystne padlere som padlet et sted «ingen» drar til, og et sted ingen har padlet rundt tidligere! Gjengen på 5 padlet rundt Nordvestlandet!

Her var vi kun på besøk og ikke lenger på toppen av næringskjeden!
Mads Riise Bjørnebye

Usikker på hvor Nordvestlandet er?
Det er helt fair, for det er ikke så mange av oss som har vært der, eller kjenner noen andre som har vært der heller! Nordaustlandet er den nest største øya på Svalbard. Nesten hele Nordaustlandet er dekket av to store isbreer. Den ene er Europas største. I motsetning til på Bjørnøya og Spitsbergen, så har det aldri vært fast bosetning på øya, men det har vært russiske og norske fangstmenn på overvintring.

Dette er Nordaustlandet! Som du ser så er det landet nord-aust for Spitsbergen, og er langt unna «alt». Skisse: Skjermdrop fra Google Maps. Bildet av gjengen padlende i isen, som du ser som hovedbilde i denne artikkelen, er tatt av Mads Riise Bjørnebye.

Hvalross, isbjørn og lange padleetapper!
Gjengen du kan lese om her padlet de 650 kilometrene rundt Nordvestlandet på 19 dager. Fellesnevneren for alle deltakerne var eventyrlysten og trangen til å gjøre noe som bydde på utfordringer og gav mestring. Noen av utfordringene du kan lese om i denne artikkelen er de 15 møtene med isbjørn, en flokk hvalross som veltet en kajakk med padler oppi, og nesten 40 timer padling uten mulighet å gå i land!

De aller første rundt øya!
Utfordringene på en slik tur i øde Arktis er mange og store. At gjengen gjorde noe unikt og spenstig er helt tydelig! Aldri tidligere hadde noen klart å padle rundt Nordaustlandet. Flere ekspedisjoner har forsøkt opp igjennom årene. Noen har blitt stanset av pol-isen, som enkelte år aldri slipper taket på øya, selv ikke om sommeren, og andre har blitt stoppet av isbjørn som gikk til angrep!

Klikk og les om denne fantastiske padleekspedisjonen til Simen Havig-Gjelseth, Dag Marius Ammerud, Sigrid Henjum, Kjell Erik Reinhartsen og Mads Riise Bjørnebye.

Dette kan vekke eventyrlysten i mange av oss, eller det motsatte!

Underveis i de 650 kilometrene i kajakkene hadde de 15 isbjørnobservasjoner! På seks-syv av dem var isbjørnen nær. Foto: Mads Riise Bjørnebye

 

Vi har valgt å legge artikkelen inn under «Padleinspirasjon fra utlandet» tross i at dette strengt talt ikke er utlandet, men dog et «land» det er vanskelig å komme seg til!

___________________________________________________________________

Få inspirasjon til padling i utlandet? Oppdage et nytt padleparadis til sommeren?
Vi foreslår 5-dagersturen ned Danmarks lengste elv, Gudenå, som jo lett kan kombineres med late dager i deilige Danmark. Stein viser deg vei og hvor du kan/bør stoppe nedover elven!

Gudenåen ned, sommer 2022. Foto: Stein E Samnøy/privat.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy