5259 Views

Hvilke tørrbagger er gode nok til fotoutstyr?

Det finnes flere vanntette bagger som er spesiallaget for fotoutstyr og som tåler å bli nedsenket under vann, og det er vanntette bager som ikke er ment for å bli nedsenket i vann. Hva skal man velge?

Juni 06, 2022
Skrevet av:

Tomasz Furmanek

For de som tar bilder fra kajakk med dyre speilrefleks kameraer er det viktig å beskytte fotoutstyret mot vann og gjerne også slag. Her får du råd fra eksperten!

 

Hvilket utstyr har skal beskyttes?
I rolige forhold er det som oftest nok med vanlige vanntette bagger. Disse er også bra nok i bølger og i elv hvis man lagrer baggen i en vanntett luke heller enn å ha den på dekk eller hengende i vesten. Hvis man derimot bruker dyrt fotoutstyr i vanskelige forhold fra kajakken, så finnes det bedre oppbevaringsutstyr som kan beskytte utstyr både mot vann og slag. Lukkemekanismene til disse baggene gjør det mulig å åpne og lukke baggene raskt når man har kamerautstyret i sittebrønnen.

 

Helt vanntett I
Watershed-bagger er helt vanntette. Disse baggene brukes av mange elvepadlere, raftingguider og ekspedisjonspadlere fordi de tåler veldig mye og er vanntett til mange meters dyp. Ocoee-baggen til Watershed er en fotobag med et volum på 10,5 liter. Den har plass til et stort speilreflekskamera med en 70-200 linse i tillegg til ekstra utstyr. Baggen har mange festepunkter og et solid låsesystem (zipdry) som er helt vanntett og kan låses rask. Når jeg har med speilrefleks kamera i kajakken har jeg det i en Watershed-bag på gulvet i sittebrønnen. I packraft foretrekker jeg å ha den foran setet i rolige forhold eller inne i selve packraften når jeg skal padle stryk. Fordelen med disse baggene er at de kan lagres i dagsluken i en del havkajakker.

Packrafting i øvre del av Blådalselvi ved Folgefonna. Alpacka Raft bow bag fremme på packraften sammen med en Watershed Ocoee bag med speilrefleks kamera og linser. Dette oppsettet gav et høyt tyngdepunkt og førte til svømming i elven flere ganger. Et bedre oppsett for padling i stryk hadde vært og lagre Watershed-baggen inne i packraft tubene. Bilde er tatt fra en 4K GoPro 9 video. Foto: Tomasz Furmanek.

 

Helt vanntett II
Alpacka Raft bowbag har vanntett YKK Aquaseal glidelås av samme type som brukes i tørrdrakter og dykkedrakter. Disse baggene er lett og finnes i 12 liter og 24 liter. De har ikke polstring og beskytter ikke kamerautstyr mot slag. De er veldig raske å åpne og lukke og brukes av mange packraftere på toppen av packraften både fremme og bak. De er helt vanntett og tåler å bli nedsenket i elv. Jeg bruker disse til fotoutstyr både i packraft og havkajakk. I havkajakken har jeg ofte en slik bag bak setet. Alpacka Raft lap bag er en liten vanntett bag med glidelås som er grei å ha til lagring av batterier og mindre kamerautstyr.

Packraft med Alpacka Raft bow bags, 24 liter bak og 12 liter i front. Watershed Ocoee bag på sete. En blå Alpacka Raft lap bag festet i gulvet med kompakt kamera og batterier. Stor sort vanntett boks til drone eller annet fotoutstyr. Foto: Tomasz Furmanek.

 

Hardplast-bokser
Det finnes vanntette bokser i hardplast i ulike størrelser. Disse boksene beskytter kamerautstyr i tillegg til å være vanntett. Det er mulig å kutte ut of tilpasse plass i skum til diverse utstyr inne i boksen. Disse er fine til lagring av foto og elektronikk, men er mindre praktisk å åpne og lukke når man sitter i kajakken. Jeg bruker en liten Pelikan case til et Sony kompaktkamera som jeg ofte har med i kajakken. Noen padlere bruker større bokser for større speilreflekskamera montert fremme på dekk. Boksene som har plass til større kameraer er ofte så store at de bare kommer ned i de største kajakklukene.

Nalgene-flasker
For batterier og mindre kamerautstyr bruker jeg små vanntette bagger, som jeg kan lagre i padlevesten. Et godt rimelig alternativ for lagring av viktig utstyr er små flasker med stor åpning. Naglene lager flasker i både 1 og 0,5 liter med stor åpning.

Hvordan skal man oppbevare kameraer på en slik tur? Foto: Tomasz Furmanek.

Reparere skader
Det finnes flere andre vanntette bagger som er spesiallaget for fotoutstyr, som ikke er ment for å bli nedsenket i vann, men som fungerer bra i regnvær. Aquaseal-lim og TearAid-tape kan brukes til å gjøre slike bagger mer vanntett, og til å reparere skader på bagger og tørrdrakter.

Hvem er han?
Lyst til å bli bedre kjendt med vår faste fotospaltist Tomasz?
Les artikkelen om han HER!

 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy