2810 Views

Petter Schjerven tar nye grep

September 18, 2023
Skrevet av:

Marte Ostmoe

Hvordan du skal holde på padleårene er bare et av flere tips Petter Schjerven skriver om i sin nye bok. Tittelen er «Alltid beredt» og tar for seg alt fra små gnagsår til voldsomme stormvarsler. 

 – Kano er kjempegøy!

Slik starter Petter Schjerven kapittelet som han har kalt kanotur. I boka operere han med tre kategorier turer. De grønne er lette, de gule er middels og de røde har høy vanskelighetsgrad. Kanotur markeres med alle tre tegnene. Med dette mener antagelig Schjerven at her kan du legge vanskelighetsgraden på det nivået du selv føler deg kvalifisert. Men pass på! Som vi skriver i temanummeret Padling nummer tre i år – under kanoturen kan det oppstå mange uventede situasjoner. Det som tilsynelatende kan se ut som helt uskyldige forhold kan vise seg å bli utfordrende. Typiske overraskelser kan være vindkast, fysiske forhindringer under vann, over vann og uro i selve båten.

 

Bok cover
Alltid berdt: Ei bok som i detalj gir tips og råd for deg som vil ut.

Spar på kreftene

For å parere slike situasjoner kan padletaket være alfa omega. Med åren styrer du unna farene. Det er viktig at det ligger energi i hvert tak, men også at du ikke sliter deg ut. Men før du setter i gang med å padle minner Petter oss om at vesten må på. – Sørg for at den tyngste bagasjen ligger i bunnen, opplyser Schjerven. Deretter skal årene legges klare, men på en slik måte at de ikke under noen omstendigheter faller over bord når man stiger i båten. Årene skal rekke deg et sted mellom haken og nesetippen, skriver Schjerven videre. Han legger til at det er vanlig at padleren som sitter i front gjerne har kortere åre enn den som sitter bakerst. Årsaken er at padlerne ikke skal forhindre hverandre. Mens den bakerste kan strekke taket helt akterut, har den fremste padleren et litt kortere handlingsrom.

– Velg gjerne en åre med smale åreblad. Brede åreblad kan gi fart, men også raskt tappe deg for krefter.

Tar tak

Det er i prinsippet tre tak di kan ta med en padleåre: Framdriftstak, styretak (også kalt j-tak) og korrigeringstak.

Framdriftstak utføres ifølge Petter Schjerven med rette armer. Legg deg godt fram før du setter åren i vannet. Trekk så overkroppen bakover mens du skyver øverste hånd fra deg og trekker den nederste hånden mot deg. Styrketak: Etter endt fremdriftstak lar du åren bli liggende under vann mens du vrir bladet slik at det blir «stående» i vannet. Nå fungerer åren som et ror og du kan endre kurs. Du kan også brekke roret rett ut til siden. Nå bremser du farten og du kan endre retning. Korrigeringstak benyttes når det er behov for å endre kursen. Begge padlerne kan enten skyve med flat åre rett ut fra kanosiden eller omvendt – du setter åren ut fra kanosiden og spa bannet under kanoen.

Speider Petter Schjerven
Speider Schjerven: Boka er litt tung å ta med seg på tur, men er skrevet for deg som vil ut. Foto: Petter Schjerven

Tung bør

Som her er Petter Schjerven veldig detaljert i sine beskrivelser av metoder og tips. Boka «Alltid beredt» kan med andre ord fint fungere for dem som skal padle for første gang. For andre kan noen av beskrivelsene oppleves som selvfølgeligheter. Den grønne tur-bibelen er imidlertid ikke langt opp slik at du må lese den fra side en til side 360. Turboka er litt for tung til å ta med i sekken, men egner seg best som lektyre foran peisen når du skal planlegge høstens utflukter. God bok!

 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy