2719 Views

Møt Norges nordligste kajakklubb!

Hammerfest havkajakklubb er Norges nordligste registrerte kajakklubb. Bli med inn i kajakklubben som har Barentshavet som bestemmende nabo!

Juni 06, 2022
Skrevet av:

Laila Johanne Reigstad

-Siden stiftelsesmøtet i juni i fjor har det gått mer i administrasjon enn padling, røper Hammerfest havkajakklubbs leder, Terese Karlsen! Hun er leder for Norges nordligste registrerte padleklubb.

 

Mer administrasjon enn padling
I maiutgaven av Padling kunne du lese om hvordan man starter en padleklubb. Enten kan man bli en padlegruppe under et allerede eksisterende idrettslag, eller man kan lage en helt selvstendig klubb. For et år siden bestemte en liten padlegjeng i Hammerfest seg for å gå «all in» og starte sin helt egne uavhengige kajakklubb! -Vi følte ikke at padlingen gled naturlig inn under noen av de andre grupperingene her i byen, verken fotball, ski, eller turn, forteller leder i Hammerfest havkajakklubb, Terese Karlsen. Dermed har vi gått den harde vei og må vel innrømme at det i dette første året har det blitt mer administrasjon enn padling i klubben!

Sommer i Hammerfest byr på 8-10 grader i vannet, dobbelt så mye som om vinteren, så her er det bare å kose seg! Foto: Maiken Gardner.

Gjøre hverandre sterk!
-Utgangspunktet for at vi i det hele tatt begynte å snakke om å lage klubb var at vi ikke har noe padlemiljø her i Hammerfest, forteller Karlsen. Vi må jo ta i betraktning hvor vi bor, og de fleste av oss padler lite alene her oppe, så det å skape noe sammen var viktig. Vår hovedambisjon er derfor å lage et møtested i et trygt padlemiljø, der erfaring og fine opplevelser kan deles. På denne måten kan vi gjøre hverandre sterke og skape et trygt padlemiljø!

Mentorer
Hammerfest ligger på 70 grader nord og er på 6. plass av verdens nordligste steder med bystatus. Det er ikke flust med andre klubber i nærheten slik som i andre deler av landet. De nærmeste naboklubbene er Alta kajakklubb og Tromsø havpadleklubb og i oppstarten har Hammerfest havkajakklubb vært i kontakt med begge klubbene. -Vi har nok fått flest tips og råd fra Alta padleklubb, siden de er likere oss enn den mye større Tromsø havkajakklubb, som er i en helt annen liga, ler Karlsen.

Hammerfest med sine 11 000 innbyggere har landets nordligste kajakklubb! Klubben ble stiftet i juni 2021 og har per i dag 21 medlemmer. Barentshavet påvirker padlehverdagen! Grafikk: Google Maps.

Klubbnaust i Rypefjord
-Det har skjedd veldig mye siden vi startet i fjor og vi forstod raskt at vi måtte ha et felles sted å møtes, forteller Karlsen. Det er mye lettere å få folk med på tur dersom man enten kan ha egne kajakker i et klubbnaust, eller å ha mulighet til å låne kajakker som ligger i naustet. Inne i selve Hammerfest var det vanskelig å få tak i et naust uten at det ble for dyrt, men nå har vi fått lov til å leie et verneverdig naust i Rypefjord til en hyggelig pris. Naustet er da bare 5-10 minutter i bil fra Hammerfest sentrum. Her kommer det klubbkajakker og her kan folk lagre egne kajakker. Som gutta fra schlüsseldienst Bremen sier, er dette stedet verdt et besøk for elskere av kajakkpadling.

Når vinden er fraværende inviterer Hammerfest til dette! Foto: Terese Karlsen.

5 aktivitetsledere
Siden stiftelsesmøtet i juni i fjor er klubben nå oppe i 21 medlemmer, en blanding av nybegynnere og erfarne padlere. Hele fem av medlemmene er aktivitetsledere. -Det betyr at vi har kompetansen og erfaringen i klubben fra dag 1 og derfor kunne kjøre i gang klubbaktiviteter, forteller Karlsen. I Pinsen var det for eksempel lavterskeltur i Porsangerfjorden, med padling i et nokså skjermet område med mange øyer og holmer, og der det var mulig for fotturer i slakt og snøfritt terreng.

Støtte fra bankene
-Vi har søkt to steder og fått tilslag hos begge, forteller en glad klubbleder. Vi søkte i potten for «Samfunnsløfte» hos Sparebanken Nord-Norge og fikk tildelt hele 191 000 kroner! Dette bruker vi til å kjøpe inn 5 komplette sett med kajakker og alt utstyr, samt tørrdrakter og sko. Dette blir klubbutstyret som medlemmene kan låne, og har gjort at vi virkelig har fått en flott start! Hos DNB har vi fått midler til at vi kan holde padlekurs for unge voksne! Disse kursene starter vi opp til høsten.

-Hainn tar godt!
Selve Hammerfest by ligger nokså beskyttet til fra været i Barentshavet, både fordi byen ligger i en bukt på Kvaløya, og fordi Sørøya verner mot mye av den direkte kontakten mot storhavet. Statistikk fra Yr.no viser at byen de siste 13 måneder har hatt fire måneder uten kuldegrader, og den gjennomsnittlige lufttemperaturen i de frostfrie månedene juni, juli, august og september på maks 11 grader. Vanntemperaturen ligger mellom 7 og 12 grader i de samme månedene. -Padleforholdene varierer gjennom året, forteller Karlsen. Vinteren er kald og mørk, med kanskje bare en times tid med nok daglys til padling. Vi blir gode til å padle i frisk bris, men er generelt gode til å avlyse, for å si det sånn! Vi har alltid vind, men kanskje litt mindre om sommeren. Kanskje. Hainn tar godt!

 

En kort kjøretur fra Hammerfest ligger Forsøl med sine innbydende strender! Foto: Terese Karlsen.


Forsøl

-Klassiske turer her er å padle inne i Hammerfest havn der det oftest er skjermet for vind, opplyser klubblederen. Når vi for alvor tar i bruk naustet i Rypefjord, vil mange turer gå direkte ut derifra. I tillegg kjører bil omtrent 10 kilometer til Forsøl på andre siden av Kvaløya. Her har vi flott natur med lange kvite strender. Et padleparadis!

Alltid tørrdrakt
-Bekledninga er enkel, vi bruker tørrdrakt hele året, forteller Karlsen. Den eneste forskjellen er vel at vi på sommeren bare har ét lag ull under tørrdrakten. Dessuten er det hele 8-10 grader i vannet, så ja, det er litt forskjell på årstidene her også!

Havna i Hammerfest har som regel lite vind og mange turer legges derfor hit. Foto: Terese Karlsen.

 

Komme enda tettere på Hammerfest Havkajakklubb?
Klikk deg inn HER!

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy