2629 Views

Tøffe tak på maraton

Morten W. Hansen fra Bergen var førstemann over mållinjen på Utvær etter 42 kilometer i kajakk over til dels svært eksponerte havområder.

Januar 07, 2011
Skrevet av:

Gjesteforfatter

Denne ekstreme padlemaratonen gikk fra Norges vestligste fastlandspunkt, Vardetangen, til Norges vestligste landpunkt, Utvær. I alt ti padlere stilte til start.

Vinneren brukte bare 5 timer og 21 minutter, og da den obligatoriske pausen på Litle Kvernøy i Gulen for alle padlere inkludert. En av deltakerne måtte bryte. Han stilte med en Evo surf-ski, men turen over Sognesjøen ble for tøff, og etter et velt i frisk sidesjø og med utsikter til samme forhold den neste timen, var valget om å bryte enkelt. Men de andre ni kom seg trygt frem, selv om metrologene bommet helt på meldingen, og været ble langt verre enn meldt.

En opplagt og klar Annbjørg Solen i sving med pakking av kajakken før start. Hun var eneste kvinnelige deltaker på maratonen til Utvær.

 

Det var en spent gjeng Padling møtte noen minutter før start i Kjelstraumen. Maratonen var en del av arrangementet på Havsportveka i Austrheim, og et samarbeid mellom arrangøren og Nordhordland Padleklubb. Dette var selve høydepunktet når det gjaldt padleaktivitetene, og målet er at denne turen skal bli et årvisst arrangement på Havsportveka, som for øvrig også i år ble et vellykket arrangement med rundt 2.000 deltakere på ulike aktiviteter.

Det var på forhånd stor usikkerhet til om maratonen til Utvær i Solund i helt tatt lot seg gjennomføre. Sikkerhet var høyeste prioritet, og med værmeldinger som nærmest varierte fra time til time, ble den endelige avgjørelsen om å gjennomføre tatt bare noen timer før start. Audun Håland i Nordhordland Padleklubb var primus motor for arrangementet. Han hadde på forhånd knyttet kontakt med Jan Henriksen, som er en lokal kjentmann og som var på ferie på en øy nær Utvær, for å få de siste oppdateringene når det gjaldt vind og bølgeforhold. Hans vurderinger og hjelp ble uvurderlige.

Veteranbåten Atløy på vei til Utvær for å hente deltakerne på maratonen.

 

Padlerne skulle først krysse Fensfjorden, deretter padle gjennom et delvis beskyttet område i Gulen, ta en liten pause på Litle Kvernøy og deretter krysse den ytterste delen av Sognesjøen til det sørvestlige punktet i Solund. Etter en liten padletur i mer beskyttet farvann måtte padlerne på ny over den eksponerte Straumfjorden, som skiller Ytre Solund fra øyriket i vest. Den siste biten ut til selve Utvær går mellom holmer og skjær og til slutt over en litt tøff strekning med åpent hav mot vest og sørvest.

Arrangørene hadde sørget for god sikkerhet, med en rekke følgebåter underveis. Dermed var det aldri fare på ferde om noen skulle få problemer. Og på Utvær lå veteranbåten Atløy klar til å ta padlerne og båtene deres tilbake til startpunktet i Austrheim. Her kunne de samtidig nyte forfriskninger av både flytende og harde slaget. De siste som kom i mål fikk liten kuling på seg på slutten, og enkelte var nok mer lettet enn andre over å passere mållinjen på Utvær. Alt i alt ble arrangementet vellykket på alle måter, og Audun Håland har alt store forventninger til neste års maraton. Da har han tro på et langt større deltakerantall.

Det forgjettede mål, Utvær i Solund.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy