2664 Views

Ti på skjæret

Siri Hofsø Løken (32), leder for Harstad Padleklubb, viser veg til skjærgården gjennom å innføre ny turaktivitet for sjøfarende.

Januar 18, 2011
Skrevet av:

Gjesteforfatter

Mange steder i landet vårt er ”Ti på topp” blitt populært blant fjellvandrere. Nå har de som liker å være i havflata fått et tilsvarende turopplegg, med poster, premier, og ikke minst ett kick til å padle i veg til nye steder.

 

– Jeg var i kontakt med Norges Padleforbund for å få råd om hvordan jeg kunne organisere ”Ti på skjæret”. Men der var det ingen erfaringer å høste fra. Så vi er nok de første i landet med et slikt helhetlig turopplegg, sier den aktive padleren Siri Hofsø Løken. Hun er nyvalgt leder for Harstad Padleklubb og ikke redd for å padle i gang nye idéer. Hun har cirka 40 medlemmer i ryggen.

En idé ble født

– Det hele startet under en idémyldring på en tur på Andøy for et år siden. Jeg satt på ei strand og snakket med Arnt Inge Jakobsen i Andøy Padleklubb. Han mente at vi skulle hatt ”ti på topp” på havet også. Dermed var idéen født, og han skal ha noe av æren for det vi har fått til, sier Hofsø Løken. Fra 6. juni til 3. oktober kan padlere i Harstad-området delta i ”Ti på skjæret” med øyer, holmer og fine strender som turmål.

 

– Ti orienteringsposter er satt ut, med klippetang og bok i vanntett beholder hvor deltakerne kan skrive seg inn. Det er lov for alle typer båter å delta, men det kan bli litt vanskelig for de største å ta seg inn på grunt vann. For å delta må man kjøpe kort og kart som koster 150 kroner. På baksiden av kartet er det laget turbeskrivelse til hvert sted, forteller Hofsø Løken.

 

Premieres

Deltakerpremier skal være med å få opp motivasjonen, ved siden av å få oppleve nye steder i skjærgården.

 

– Deltakerne bør minst ha besøkt syv steder, helst ti. Syv klipp premieres ved en Buff (headover). Ved å ha vært innom alle ti målene får deltakerne være med i trekningen av et gavekort på 5.000 kroner. Postene er plassert godt synlige, så det er bare å padle i vei, sier initiativtakeren, som har som mål å få flest mulig ut på sjøen.

 

Samtidig opplyser hun at det må taes hensyn til fuglelivet. En av postene ligger på et sted hvor deltakerne ikke må gå i land før 1. juli, på grunn av hekkesesongen. Geografisk strekker ”Ti på skjæret” seg fra Gressholmene ved Tjeldsundet i sør, til Grøtaværs skjærgård (på Grytøy) i nord. Alle postene er satt opp med GPS-koordinater.

 

Oppvokst i elva

– Det blir spennende å se hvor mange som skriver seg inn i bøkene. Og om det er noen som fristes til å komme innom flere ganger. Neste år må vi lage rubrikk for hvilken farkost deltakerne benytter. Det kan jo bli en artig statistikk, sier padleentusiasten, som håper ”Ti på skjæret” kan bli en tradisjon hvert år, gjerne til etterfølgelse for andre padleklubber i landet.

Hun er i full gang med planleggingen for neste sommer.

– Jeg har lyst til å lage en padlekonkurranse på tid, et orienteringsløp på havet. Samt geocoaching, som er en slags skattejakt med GPS, ivrer 32-åringen som så å si er oppvokst i kano i Reisaelva i Nord-Troms.

 

– Min far jobbet på leirskole der, så det ble en oppvekst med mye friluftsliv for meg. Jeg var mye i elva. Spesielt artig var det under vårflommen når den gikk over sine bredder. Da var det spennende å padle i sideelvene der busker hang ned i vannet, forteller hun.

 

Plassen i livet

19 år gammel flyttet hun fra Nordreisa. Det ble mye flytting, og dermed stopp i den aktive padlingen hennes. Inntil hun kom ut til storhavet på Andøy i 2003.

 

– I starten var vi bare noen ensomme padlesjeler der ute. Nå har Andenes fått etablert en veldig aktiv padleklubb. I fjor flyttet jeg til Harstad, og jobber nå på Tequila Sport, som er den største kajakkbutikken i Nord-Norge. Så nå går det i padling hele tiden, og jeg har funnet plassen i livet mitt, sier Hofsø Løken med et stort smil. Hun har gått kursrekka, blitt padleinstruktør, og skal holde kurs gjennom hele sommeren. Hun har hatt flere lederstillinger i arbeidslivet, og liker å iverksette små og store prosjekter.

 

Sprer glede

Om egne preferanser i kajakken sier hun:

 

– Jeg er ingen ekspedisjons- eller ekstrempadler. Heller en livsnyter. Det er stor kontrast mellom å surfe på store bølger, og det å padle i smule farvann. Å betrakte livet på bunnen, se på småflyndrer og sjøstjerner gir meg minst like fin opplevelse. Padleferiene mine har gått til den vakre Helgelandskysten, foruten Senja, Vesterålen og Lofoten. Det gir meg mye å padle. Det er en fantastisk aktivitet der jeg får brukt kroppen. Jeg vil sammenlikne det med en fin skitur, det innebærer både kroppsbeherskelse og beherskelse av forholdene naturen byr på. Jeg ønsker å formidle min glede ved å være på havet, det gir meg mye å få folk med, å se deres glede. Og det er jo det ”Ti på skjæret” handler om, avslutter den virksomme padleren, på farten til Ballangen i Nordland for å holde nybegynnerkurs.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy