4026 Views

Test av heldresser

Padling har testet ulike heldresser til å ha under tørrdrakten på kalde dager. En heldress har den fordelen at det ikke oppstår noe glipe i ryggen, slik det kan bli når man bruker todelt versjon. Ulempen er at man ikke så lett kan regulere temperaturen så lett ved å ta av et plagg. Det finnes mange ulike typer heldresser. Vi har testet et utvalg, både ull og kunstfiber.

Mai 18, 2012
Skrevet av:

Gjesteforfatter

Vi har ikke hatt anledning til å langtidsteste alle dressene. Denne testen må derfor leses med det i bakhodet. Alle draktene vi har testet har vært gode, enn om det selvsagt er store forskjeller. Det er ikke så lett å kåre en vinner, alle har fordeler og ulemper. I denne lille testen prøver vi å trekke disse frem. Så får det være opp til deg som leser å vurdere hvilke egenskaper du vektlegger mest.

 

IR-Union Suit (bilde heading)
Veiledende: 998,-
Forhandlere: www.ystute.no og www.god-tur.no

Denne drakten er testens eneste som ikke har noen form for glidelås. Måten man kommer inn i dressen på, er å utvide neoprenpartiet øverst og smyge seg inn fra toppen. Det høres kanskje vanskelig ut, men det er det på ingen måte. Fordelen er at man da ikke har noe glidelås som kan gnage, hverken på deg eller tørrdrakten din. Dressen er laget i Polartec Powerstretch, et varmt godt materiale som er meget behagelig mot huden. Ved høyt aktivitetsnivå blir dressen kaldere å ha på enn konkurrentene i ull, rett og slett på grunn av dårligere isolasjonsgrad når den blir fuktig. Den øverste delen av dressen, som har et neoprenlignende materiale, er på langt nær like behagelig mot huden som resten av dressen. Men heldigvis er kontaktflaten begrenset. Fint med gylf som heller ikke har glidelås, men som består av en fold som gjør at man ikke merker den før man trenger den.

Pluss: Behagelig å ha på seg, samt ingen glidelåser.

Minus: Kan bli litt klam og kaldere enn dressene i ull ved høyt aktivitetsnivå.

 

HOUDINI The Chad
Veiledende: 1499,-
Forhandlere: Velassorterte sportsbutikker, for eksempel www.sportsnett.no


Denne dressen er laget i polyester, eller som produsentene selv liker å si: Eco Circle® Alpha og Delta Base. Dressen er ikke laget først og fremst med tanke på padling. Det ser man av tommelhullene på armene. Men de er uansett ikke i veien dersom man ikke bruker dem. Den svenske produsenten sin dress er den tynneste i testen, og dermed også den med minst isolasjonsevne. Svenskene tilbyr også en varmere variant vi ikke har fått testet denne gangen. The Chad er nok best egnet for kalde dager dersom man har et lag til under tørrdrakten. Den er behagelig å ha på med en fin og tett passform.

Denne dressen har et slags ”dropseat”, som gjør det mulig for begge kjønn å gå på do uten å måtte ta av hele dressen. Dressen har dermed glidelås både fremme og bak. Glidelåsene på dressen er små slik at de ikke skal gnage unødvendig mye. Vår erfaring er at glidelåser i slike dresser blir et problem over tid da de kan gnage små hull i tørrdrakten. Dette kan man selvsagt ta høyde for ved å for eksempel legge inn en liten tapebit på utsatte steder i selve tørrdrakten.

Pluss: Fint at begge kjønn enkelt kan gå på do uten å ta av dressen. Blir ikke særlig klam ved høyt aktivitetsnivå.

Minus: Glidelåser som kan gnage på tørrdrakten, litt for kald alene på kalde dager. Testens dyreste.

 

 

Aclima – Overall
Veiledende: 989,-
Forhandlere: Velassorterte sportsbutikker, f.eks www.ute.no

Når denne testen ble startet hadde ikke Aclima kommet med sin Bodypiece, som nok er hakket bedre egnet til padling siden den ikke har påsydd hette. Overallen fra Aclima er testens varmeste. Den er i 100 prosent ull, dessverre av det slaget som klør mye. Når det er sagt har folk ulike terskler for akkurat den slags. Siden dressen er laget av ull holder den godt på varmen uten å kjennes fuktig ved høyt aktivitetsnivå. Også drakten fra Aclima har et ”dropseat” som gjør at begge kjønn kan gå på toalettet uten å ta av drakten. Dressen har dermed like mange glidelåser som dressen fra Houdini med de samme ulempene dette har.

Plus: Varm dress, fint at begge kjønn enkelt kan gå på do uten å ta av dressen.

Minus: Ulla klør mye, glidelåser som kan gnage.

 

 

 

Woolpower – One Piece Suit 200
Veiledende pris: 1.250,-
Forhandlere: www.god-tur.no og velassorterte sportsbutikker

Dette plagget er laget av ullfrotté som er en blanding av merino ull og syntetisk fiber strikket med løkkestrikk. Dressen er meget behagelig å ha på, nesten som myk deilig fleece, bare at den kjennes varmere siden det er ull i den. Woolpower har en lang toveis glidelås fremme. Dermed kan også denne dressen potensielt gnage hull i tørrdrakten din. Plagget holder godt på varmen selv ved høyt aktivitetsnivå. Woolpower har også en dress som er enda tykkere.

Plus: Testens mest behagelige å ha på seg.

Minus: Glidelås som kan gnage på tørrdrakten.

 

 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy