2768 Views

Spektakulært VM i Costa Rica

VM i rafting ble arrangert første gang i Costa Rica i 1991, og Norge var representert da som nå. Denne gangen var konkurransene lagt på grad 3-4 strekningen på Øvre Pacuare, et område som ikke var tilgjengelig for 20 år siden.

Juni 14, 2012
Skrevet av:

Gjesteforfatter

En tre kilometer lang og 550 høydemeter bratt grus vei var laget ned til elven for anledningen. I shorts og T-skjorte med åra over skulderen og redningsvest og hjelm hånda gikk alle utøverne 45 minutter ned og en og en halv time opp hver dag. I 25 varmegrader og sol var det god oppvarming for de 48 lagene fra hele verden.

Kjernen i Norges damelag til VM i Rafting i 2011 begynte så smått å trene sammen i 2006. Kongeberg Padleklubb har et aktivt padlemiljø både for flatt vann, brattpadlere, youngboaters og raftere. Anja Heggem, Ella-Camilla Dahle og Helena Bergan har trent med egen klubbåt med fokus på padleteknikk, starter, slalåm og utholdenhet. De har laget porter og hengt de opp for hver trening. Med seg til VM hadde de Torill Pedersen fra Geilo, Nina Hvoslef og Ine Skjørten Wilson fra Sjoa/Heidal og Anni Eide Nordlie fra Sjoa/Oslo. Tredje oktober ble tørrdraktene ble lagt vekk og surf shorts, bikini og bunad pakket.

Norge sitt damelag i VM i Rating, fra venstre: Nina Hvoslef, Ine Skjørten Wilson, Anja Heggem, Torill Pedersen, Helena Bergan og Ella-Camilla Dahle. Anni Eide Nordlie var ikke der da dette bildet ble tatt. (Foto: Tallis Didcott).

 

Før konkurransene

Stadig flere lag trener systematisk og med egen trener seks-åtte ganger hver uke året gjennom. De fleste av disse lagene kom til VM campen en uke før konkurransene startet, I rafting konkurreres det i sprint, head to head, slalom og utfor, der det deles ut gull, sølv og bronse i hver disiplin og sammenlagt.

Det er obligatorisk med en treningstur på utforstrekningen. På første del måtte alle lagsynfare grad 4 strykene som var bratte, lange, blokkerte og endte med et teknisk dropp. Vi hadde to gode gjennomkjøringer der vi finpusset linjer og diskuterte konkurransestrategi. Etter reglene skal utfor være mellom 20 minutter og en time, og denne var på ca en time. I tillegg måtte man padle 15 km videre fordi det ikke var vei ut fra elven ved mål. Til sammen padlet vi 35 kilometer gjennom regnskog og forbi fosser for å komme til en vei ut fra elven.

Åpningsseremoni

Etter treningsdagene og før konkurransene startet, ble vi busset inn til åpningsseremonien i byen Turrialba. En lokal kunstner hadde malt et banner til hvert land som skolebarn gikk foran landets representanter og holdt. Vi gikk parade gjennom byen langs fortau fulle av glade og feirende innbyggere. Tre på laget hadde med seg bunad og de andre gikk i røde, hvite og blåe shortser og røde t-skjorter. Litt svett var det i ull og lin, men vi hadde shorts under. Etter åpnings- og velkomsttalene ble bunadene levert til en venn som skulle henge opp og passe på stakkene mens vi bodde i camp resten av uken.

Treningsrun på sprint seksjonen (foto Tallis Didcott).

 

Travle dager

Vi bodde i telt mellom delegasjonene fra Australia og Costa Rica på en fortballbane under tak, satt opp for anledningen. Frokost var fra 0530, etter at man hadde plukket opp dagens matkuponger. Ris, bønner, egg, toast, frukt og veldig god kaffe smakte godt selv så tidlig på morgenen. Transport til elva gikk kl 0700, ca en halvtime i buss etterfulgt av gåturen ned til elven. Skikkelige sko var helt nødvendig, for det var så bratt mot slutten at en skled ut av flip, flopʼene.

De dagene det regnet forvandlet veien seg til en lang sklie. Utsikt og lyder fra tropeskogen ga en helt spesiell ramme. Varme og stekt av sol vel nede, utvekslet vi gode teknikker for nedkjøling.

Dag 1

Sprint konkurransen var en intens, 800 meter lang, 1 1/2 – 2 minutter anaerob råpadling på grad 3. Nederland vant for damene, etterfulgt av England og med New Zealand på bronseplass. Vi ble nr 15 og var skuffet, for tradisjonelt er sprint vår sterkeste gren med en bronse fra VM i Equador i 2005. På herresiden vant Brasil, med England og Italia på 2. og 3. plass.

Hektiske forberedelser (foto Tallis Didcott).

Dag 2

Basert på tidene fra sprint settes heatene opp i Head 2 Head. To og to lag padler mothverandre og beste lag går videre til neste runde til en vinner er kåret. I første runde padletvi mot Bosnia som vi slo etter at de tjuvstartet en gang. I andre runde padlet vi mot Japan,som slo oss og til slutt vant hele head 2 head konkurransen. Vi klatret oppover og blenummer 13, og lå nå på 13 plass sammenlagt. Canada fikk sølv og Nederland bronse.Chile vant på herresiden, fulgt av Slovakia og Japan.

DAG 3

Mange publikummere hadde tatt turen ned til elven for å se på slalåm, og de fikk solid valuta for å ha gått hele veien ned. Banen var utfordrende satt med vanskelige traverser og oppstrømsporter midt i elva på sopper. Flere lag satt lenge fast på steiner, veltet og hadde svømmere.

I slalåm padles det to omganger hvor beste omgang teller. Det var ti nedstrømsporter og fire oppstrøms. Det gis tilleggstid på fem sekunder for berøring av port og 50 sekunder for å miste en port. Etter reglene får ingen prøvepadle løypa på forhånd, men man har tid til besiktigelse. Vi hadde en time på oss. Vår første omgang gikk svært bra, og vi lå på fjerdeplass etter denne omgangen.

Vi presterte omtrent likt tidsmessig i andre omgang som i første, mens mange andre lag forbedret seg. Vi endte på tiende plass, og derved lå laget på 12. plass sammenlagt. I slalåm vant Tsjekkia, med Costa Rica damene på andre til stor jubel fra publikum. New Zealand havnet på tredjeplass. De tsjekkiske herrene vant foran Japan og Slovenia.

Dag 4

Spenningen var stor om morgenen på utfor dagen. I et tropisk klima i regntiden varierer vannstanden mye og raskt. Dagen før var vannstanden på cut-off for utfor strekningen. Nå avhang det om det regnet lenger oppe i elven eller ikke. Jubelen var stor da beskjeden kom om at utfor kunne gå av stabelen.

Alle lag var på vannet, og med to minutters mellomrom gikk startene der to og to lag startet samtidig. Vi ble sittende i en valse i det første store stryket og tapte 1 1/2 minutt på det. Vi kom i mål på 1 time og 7 minutter, 7 minutter bak vinnende Japan. Deretter kom Tsjekkia og Nederland. I herreklassen vant Japan foran Brasil og Slovenia.

2

De ulike disiplinene gir ulik poengsum, der sprint teller minst (100p), deretter head to head (200p), så slalom (300p) og utfor teller mest (400p). Sammenlagt i dameklassen vant Tsjekkia, deretter Japan med Nederland på bronseplass. Mennene: Gull til Japan, Tsjekkia sølv og Slovenia bronse. Norge kom på 13 plass sammenlagt.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy