2612 Views

Soca den smaragdgrønne elven

I sørøst strekker alpene seg ett stykke inn i Slovenia. Det er her du finner den vakre dalen Soca med sine små landsbyer og en elv, forførerisk som en sydhavsøy, med glassklart vann som ofte lurer en til å tro at det er for grunt til padle. Den er ikke av de bratteste eller farligste, men er teknisk på grunn av alle de store steinene som finnes i nesten alle strykene.

Mars 31, 2011
Skrevet av:

Gjesteforfatter

På grunn av disse store steinene kan man padle det samme strekket mange ganger og likevel velge nye linjer hver gang. Maten man får servert i dalen står ikke tilbake for det italienske kjøkkenet bare noen mil unna, og prisene er mer enn overkommelige. Så kanskje det ikke er så rart at padlere fra hele verden kommer hit gang på gang.

 

Småsinte valser

Elven Soca er mer en 30 kilometer lang, og den er delt inn i 16 seksjoner. Det meste av elven har grad 3. Men det finnes vanskeligere partier. Ett av disse er slalåmseksjonen som fortjener sin grad 4, med mye kraft i vannet og småsinte valser her og der. Men dette strekket blir heller aldri noe mer enn grad 4. Slalåmseksjonen kan med letthet padles flere ganger, siden det er en fin gangvei langs hele stryket. Den er dessuten leke grinda til de lokale padlerne, som alltid er hyggelige mot oss som bare låner den.

 

 

Ingen tvil du nærmer deg graveyard section.

 

For de helt ferske padlerne har Soca lange fine grad 2 partier. Spesielt er det greie nybegynnerstrekk mellom de trange juvene øverst i elven og slalom anlegget lenger nede. Her er det kilometer på kilometer med flott natur og enkle stryk som ikke trenger inspeksjon på forhånd. For de mer erfarne er dette fine turer når man er sliten men likevel føler for en økt på elven. Er du av dem som ikke sliter med klaustrofobi kan den øvre delen trygt anbefales. Her snevrer elven seg inn i de trangeste juv. Et tips er imidlertid å bruke kort båt og vende nesen riktig vei.

 

Underspylte steiner

Soca er et paradis for alle som ikke hungrer etter bratte creek elver. Slike finnes nemlig ikke i denne dalen. Men elven har likevel et parti som krever sin padler. Den berømte seksjonen Graveyard Section har sine liv på samvittigheten. De lokale stresser oss på at vi ikke må skrive at elven er livsfarlig, men at man må vite hva man gjør. Grave Yard Section er først og fremst farlig fordi den inneholder flere underspylte steiner en fingrene til en banjospiller.

 

Men som guiden vår Mica sier -vi har prøvd å stoppe folk som ikke er kjente og som vil rafte inn i GraveYard Section, og vi har sagt at det er for trangt for en gummibuss (rafting flåte) inn der. Likevel har de bare ristet på hodet og fortsatt nedover. Da må det jo gå galt. Ta det likevel med ro. Lenge før denne seksjonen henger det store skilt ut i elven som forteller om farene som kommer der fremme. Som alltid har de lokale padlerne gjort det trygt for oss besøkende.

 

Vakker lillesøster

Koritnica er Socas vakre lillesøster og en liten sideelv. Det er en litt smalere elv og holder nok sin grad 3 +. Den har et vakkert smalt juv og mange små terskler. At elven har krystallklart vann som sin store søster Soca, gjør ikke elven mindre intressant.

 

 

Man forstår fort hvorfor mange kaller soca den smaragdgrønne elven.

 

På grunn av miljøet er det restriksjoner på når man kan padle i Soca. Sesongen starter offisielt 15. mars hvert år og varer til 31. Oktober. Det er bare lov til å padle mellom klokken 09.00 og 18.00. For å få padle på elven skal man også ha løst en lisens. Denne får man på turistkontoret i Bovec, og lisensen koster åtte euro for en uke med padling. Når det gjelder vannstand så er det mest vann i perioden med snøsmeltingen på våren. Men det er alltid mulig å padle. Denne delen av Slovenia kan ofte få tunge regnskyll i sommermånedene, og da stiger elven raskt. Så det er ikke avgjørende når man reiser. Reiser man tidlig på våren må man regne med å måtte kle seg i tørrtopp. Senere i sesongen kan man padle i shorts og kort ermet t-skjorte.

 

Mange alternativer

Den mest sentrale landsbyen for padlere er Bovec. Her er lett å finne et sted å bo enten man vil ligge på hotell eller skal campe. Selv leide vi en leilighet slik at vi fikk litt plass og boltre oss på, og hadde muligheten for å lage frokost selv. Vil du campe er Tonis Camping å anbefale. Selve campingplassen ligger rett ved elven der Koritnica og Soca møtes, og dette er ”hangout stedet” for padlere med lavt budsjett. Leier man en leilighet må man regne med å betale cirka 150 kroner natten per person. Snakk med turist kontoret www.bovec.si De er svært behjelpelige med å skaffe overnatting. Ellers er mange av pensjonatene og hotellene på nett.

 

 

Alec i butikken La Ola i Bovec skaffer alt fra guide til nybåt.

 

Man kan selvsagt ta med seg sin egen kajakk, Men det er ikke vanskelig å leie kajakk i Soca. I Bovec er det tett med firmaer som driver med kajakkskole og utleie. Vi var aller mest fornøyd med ”La Ola” i Bovec. De driver både kajakkskole og butikk, og har det siste innen båter. Man får derfor testet nye båter hvis man vil. Prisen ligger på ti Euro dagen. Finner du ikke det du leter etter der kan du forsøke ”Alpin action” i landsbyen Trnovo som ligger rett ved slalom seksjonen.

 

Lokal guide

Alle ”take outs” og ”put ins” er tydelig skiltet av de lokale myndighetene, noe som gjør Soca til en enkel elv for besøkende padlere. I tillegg får man kart over elven på turistkontoret når man løser lisens. Likevel er det hyggelig med en lokal guide de første dagene. Guidene har dessuten egne biler, og man trenger defor ikke mer enn en bil. Det er mange lokale padlere i Soca og derfor ikke så vanskelig å finne en guide.

 

Ta gjerne kontakt med padlebutikken La Ola i Bovec og snakk med Alec. Enten tar Alec jobben selv eller så kjenner han noen som kan guide. Prisen ligger på 15 Euro pr person pr tur. Husk at guidene gjerne er med ut og spiser lunsj etterpå, og da er det lett å få noen tips til andre elvestrekk som er fine. Når man føler at man ikke lenger trenger guide så har man forhåpentligvis funnet noen nye padlevenner man kan kjøre sammen med. Skulle man likevel ikke finne noen er det bare å snakke med et av rafting firmaene. Disse vil nesten alltid kunne kjøre dere til ”put in” for ti Euro.

 

Gnochi, pasta og pizza

Maten er svært inspirert av det italienske kjøkkenet med gnochi, pasta og pizza. Det er kanskje ikke så rart siden grensen bare er et steinkast eller ti unna. Men du får også mer tradisjonell alpemat. Du spiser og drikker ute for under hundrelappen. Ønsker dere å lage mat selv er det tre supermarkeder i Bovec med godt utvalg.

 

 

Lei av sure neopren sokker….? Ta turen til Ljublana. Det nye Praha er bare to timer unna Soca.

 

Den billigste måten er å fly med Norwegian til München og kjør videre derfra med leiebil. Da har man en tur på fem effektive kjøretimer foran seg. Er man derimot mindre glad i lange bilturer kan man legge noen hundrelapper til på bordet og fly til Venezia eller Trieste i Italia. Begge disse flyplassene ligger mindre enn to timer unna Soca. Selvsagt kan man også fly til hovedstaden Ljublana. Men det er foreløpig ingen direkteflyvninger dit fra Norge, og det er stort sett dyrt å fly til Ljublana.

 

Slovenia er med i EU, men ikke i Schengen ennå. Man må derfor vise pass hver gang man krysser grensen. Så husk Pass! Ha dessuten alle papirer på leiebil i orden, og få leiebilfirmaet til å legge ved et bevis på at du får ta med deg bilen inn i Slovenia. Slapp av! Det er lite kriminalitet i Slovenia.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy