2797 Views

Padling i Costa Rica

- Se, en fiskeørn. Guiden er lommekjent og kan det meste om det biologiske mangfoldet i Damas-kanalen ved Stillehavskysten. Snaue 100 meter fra kajakkene ser vi fiskeørnen sitte med byttet i klørne og speide mot oss. Like før hopper en apeflokk over hodene våre i mangroveskogen. Padling i Costa Rica byr på spektakulære opplevelser.

September 10, 2012
Skrevet av:

Gjesteforfatter

Guiden har lagt fra seg padleåra, mens blodet renner nedover håndflata hans. Har han skadet seg alvorlig?  Neida, med et glis om munnen forklarer han hva ”blødningen” kommer fra.

 

– Dette er et spesielt blad hvor saften ser ut som blod. Men du verden hvor mange ganger jeg har tatt feil blad. Turistene har sittet og sett på, og det har ikke skjedd noen verdens ting når jeg knakk bladet. Det er mange arter som nesten ser helt like ut, men det er bare denne som har ”blod”. Nå kjenner jeg det imidlertid godt igjen, så ”trikset” pleier å bli vellykket, forklarer han med et smil.

 

 

Guiden viser en bregne som kan brukes til kortvarig tatovering av huden. Padling i mangeroveskogen vest for Quepos ved Stillehavskysten av Costa Rica.

 

”Crocodille Dundee”

Guiden viser oss også ei bregne som han slår mot den bare armen sin, og vips er formen på bregnen ”tatovert” på huden. Den lokale, ”Crocodille Dundee”, imponerer igjen, men akkurat krokodiller klarer han ikke å finne nå. Og det er vel like greit, for han har respekt for krokodiller.

 

– Hai, som også kan dukke opp i disse områdene, jakter ikke bevisst på mennesker. Det kan imidlertid ei sulten krokodille gjøre, forteller han. Vi fem padlende turister kikker litt ekstra godt på tømmerstokkene som ligger nede i vannet i Damas-deltaet på resten av turen.

 

Verken krokodiller eller kaimaner gjør seg til kjenne, men flere vakre vadefugler og ikke minst en fargerik og flott isfugl blir observert. ”Kings-fisher”, som den heter på engelsk, holder til langs elvebredder der den sitter og følger med på om det skulle dukke opp noe fisk.

 

En slik padletur foregår i svært stødige kajakker, Ja, så stødige at kamerautstyr til flere titusener får bli med på turen. Bortsett fra det en og annen passerende motorbåt lager, så finnes det omtrent ikke bølger i kanalen. Dette er en meget behagelig og spennende måte å oppdage naturen på i Costa Rica.

 

 

Et rikt fugleliv i mangroveskogen.

 

To årstider

Synes du imidlertid at padleturer i rolige ”farvann” kan bli i kjedeligste laget, så har også dette mellomamerikanske landet flere svært spektakulære elver å by på. Vær imidlertid klar over at Costa Rica har to årstider, sommer og vinter. Sommeren er fra desember til april, og vinteren fra mai til november.

 

Nå betyr vinter på disse breddegrader at det kommer mye regn. Ja, veldig mye. Såpass at bergensere ikke har noe å skryte av her. Nedbøren har selvsagt stor betydning for vannføringen i elvene også. Vassdragenes kilder er inne i fjellområdene, omtrent midt i landet, og her er det flere topper som ligger på over 3000 meters høyde over havet. Den beste padlesesongen er i mai-juni og september-oktober, for da er det skikkelig fres i elvene. Selv om det regner mye i denne perioden, så betyr ikke det at du ikke ser sola. Etter værstatistikken å dømme skal det i gjennomsnitt være noen timer med solskinn hver dag da også.

 

 

På padletur i vakker natur i Costa Rica.

 

Padleelver mange steder

Costa Rica har Det karibiske hav i øst og Stillehavet i vest, og landet er delt opp i seks forskjellige regioner, Guancaste og Nord-Nicoya, Det sentrale Stillehav og Sør-Nicoya, Sør-sonen, Nord-sonen, Det sentrale høyland og Karibien. Og alle regionene har elver som er egnet for padling eller rafting. Elva Pacuare, som starter oppe i Det sentrale høylandet, ender sin ferd i Det karibiske hav etter mangfoldige mil. Dette er regnet som en av de fem beste elvene i verden.

 

Det finnes også flere andre vassdrag i regionen som rankes høyt på lista over verdens flotteste padle-elver. I elvene arrangeres det alt fra halvdagsturer til ukesturer. Med papegøyer og tukaner skrikende over hodet, blir dette garantert en opplevelse helt utenom det vanlige. Norske padlere vet hva det vil si å fryse. Men dette er et sjeldent problem på disse kanter, for både vann- og lufttemperaturen er som regel svært behagelig.

 

 

Hyggelig å få slik velkomst på vei nedover elva. Fra elva Pacuare som til slutt ut i det Det karibiske hav.

 

Hyggelige mennesker

Costa Rica er et fantastisk spennende land med veldig hyggelige mennesker. Padlings utsendte merket ikke noe surr med klokkeslett og sånn. Folk var alltid presise. Det var politi på omtrent hvert eneste gatehjørne, så du følte deg trygg også. Bilveiene er imidlertid et kapittel for seg selv. Hold deg langt unna de små bilveiene, for de egner seg ikke for bilkjøring sett med norske øyne. Her kjører du omtrent med livet som innsats, og derfor bør du heller ikke stole blindt på hva lokale guider forteller deg heller. Den anbefalte ”snarveien” tok åtte timer, og distansen var 12 mil. Da skjønner alle at det går svært smått.

 

Hotellstandarden er selvsagt varierende, men stort sett bra. Som en oppsummering kan det sies at si at Costa Rica er landet for alle som er glad i natur og eventyr. For dette er ikke noen vanlig sydenferie, vær klar over det også. Til slutt kan det nevnes at turen kom på noe over 20.000 kroner per person, men da var kun frokost tatt med under måltidene.

 

 

Guiden viser fram en artig, liten skapning på padleturen i mangeroveskogen vest for Quepos ved Stillehavskysten av Costa Rica.

 

Fakta om Costa Rica

Areal: 51 000 km2 (litt større enn Finnmark fylke)

Innbyggertall: 4,5 mill.

Hovedstad: San José

Statsform: Republikk i Mellom Amerika

Offisielt språk: Spansk

Klima: Costa Rica ligger i den tropiske klimasonen. Middeltemperaturen ligger i lavlandsområdene omkring 27 °C i året med svært små årstidsvariasjoner. Mye nedbør i perioden mai-november.

Høyeste punkt: Cerro Chirripó på 3820 moh.

Grenser til: Nicaragua i nord, Stillehavet i vest, Panama i sør og Det karibiske hav i øst.

Myntenhet: 1 colon = 0,0112 kr

Turistinfo: www.visitcostarica.com 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy