2424 Views

Padlefestivalen 2014

Padling 5.14: Nest siste helgen i mai er det padlefestival på Sotra. Dette er etterhvert en tradisjon, og de siste årene har festivalen blitt så populær at den må fordeles over flere dager.

November 24, 2014
Marc tegner og forklarer i sanden. Foto: Marit K. Nilsen.
Skrevet av:

Edmund Mongstad

Årets utgave begynte derfor på tirsdag 20. mai og varte helt til søndag 25. mai. Dette er Vestlandets største samling av padlere og er et sosialt og lærerikt felleskap.

 

Utvalget av kurs og workshops er stort, med alt fra de vanlige kursene i kursstigen til Norges padleforbund der grunnkurset er særlig populært, til mer spesialiserte workshops som navigasjon, padling i strøm, førstehjelp for padlere, VHF kurs og eksamen, Brottpadling og Open Ocean Seakayaking. Det sto også BCU 2 og 3 Star Trening og Sertifisering på programmet. Nytt av året var også halvdagskurs i lederskap og undervisningsmetoder som var nyttige som forberedelse til NPF aktivitetslederkurs eller som oppfrisking av samme kurs. I tillegg holdt God Tur Coasteering turer, som er lek ved og i vannet og hopp fra klipper. Det var også BCU Paddlepower barnekurs. Noe for enhver smak!

Padlefestivalen 3

 Grønlandsrulleworkshop med Marc Martin fra Seakayaking Spain. Marc har vunnet sin klasse i grønlandsmesterskapet flere ganger. Foto: Marit K. Nilsen.

 

Mange samarbeidspartnere

God Tur AS står som arrangør og har med Northern Exposure, Njord AS, Neptun Kajakk, DNT Bergen, Hordaland Turlag og Platou Sport som samarbeidspartnere. På laget er også mange dyktige ansatte og hjelpere fra padlemiljøet i Bergen, og særlig BSI Padling. Dessuten var BCU Coach og NDK sponset Marc Martin fra SeakayakingSpain, BCU coach og NDK sponset Pete Jones fra Wales og BCU coach og P&H sponset Sid Sinfield invitert til å holde forskjellinge kurs og workshops. Sid er rektor på Plas Y Brenin, det nasjonale senteret for padleutdanning i Storbrittania. Og som vanlig var Mark Basso og Jim Cummings (Werner og Kokatat), elvepadlere i verdensklassen gjennom tiår med å sette sitt preg på festivalen.

 

Allerede mandag kveld begynner de første deltakerne å ankomme Langøy kystkultursenter på Langøy, som ligger på vestsiden av Sotra en liten times kjøring fra Bergen. Festivalen har base i en lun vik ved et gammelt handelsted. Her er det perfekt å sette ut i kajakk og drive med teknikk- rednings- og rulletrening. Det er aldri mer enn 15-20 minutters padling før vi er ute ved storhavet der mange av aktivitetene foregår. Det beste ved denne festivalen er selvfølgelig å treffe andre padlere, men mer uttalte mål er at alle skal ha det gøy, trygt og passe utfordrende. Det kommer padlere fra alle landsdeler selv om det er flest vestlendinger. Festivalen er teltbasert, men mange drar også hjem om kvelden. Det er viktig med god mat på festival, og flere lokale bedrifter støtter festivalen slik at alle er mette og fornøyde. Fem minutter padling fra Langøy ligger Urtemakeriet, og de fleste drar dit i lunsjen for å meske seg i all verdens deilige bakervarer.

Padlefestivalen 1

Kursdeltakere samles på plenen for litt info før de skal på vannet. Foto: Marit K. Nilsen.

 

De fleste deltar på kurs

For mange er dette første møte med padling og Langøy et perfekt sted å komme i gang! Arrangøren stiller med tørr- eller våtdrakter til alle på Grunnkurs, og skikkelige kajakker og utstyr. Denne gang inviterte God Tur «Slappfiskene» fra treningsprosjektet til Bergen Tidende, og det var en suksess med glade og våte deltakere! Og det understreker at absolutt alle kan oppleve padleglede, enten det er kano, kajakk, Sit-on-Top eller SUP!

 

Det er også bra mulighet til å prøve nytt utstyr, og arrangøren legger til rette for at folk kan prøve nye kajakker, årer, SUP (stand up paddleboard) og til og med kano om de vil, enten alene eller under kyndig veiledning. Likevel er det nok mulighetene til å lære nye ferdigheter i kajakken som trekker flest folk. De aller fleste har meldt seg på kurs eller workshops, men noen er der bare for å nyte stemningen og padle turer i området, noe som kan være en fin måte å nyte padleparadiset i vest.

PadlefestivalenH 7

Kveldsidyll i viken på Langøy. Kajakkene ligger ensomme og hviler mens eierne koser seg med foredrag i naustet. Foto: Hallvard Torp.

 

Foredrag og konkurranser

På ettermiddagene er det også foredrag og lørdag en morsom konkurranse, H2H. Det er om å gjøre å løpe fra stranden ut til kajakken, padle så raskt du kan rundt en liten holme, ta en egenredning og være først over målstreken. I år fikk vi en ny vri i finalen, der alle måtte padle sit-on-top kajakker.

 

Det er viktig for festivalen å ha med utenlandske padlere og kursholdere. Utlendingene som er invitert representerer en enorm erfaring innen det å undervise i padling, men minst like viktig, ofte en litt annerledes innfallsvinkel til problemer, problemløsning, teknikk og utstyr enn oss her hjemme i et tross alt lite padlemiljø som ofte kan bli snevert i måten å se på disse tingene.

Padlefestivalen 5Strømpadling i Ekrenstraumen. Her strømmer vannet ut og inn av en ganske stor poll, noe som gir en ganske sterk tidevannstrøm. Foto: Marit K. Nilsen.

 

Spennende oppgave

Selv ledet jeg et NPF Aktivitetslederkurs, en veldig spennende oppgave. Det er mange flinke padlere som utdanner seg innen Padleforbundets kursstige og her var det mange som hadde forberedt seg godt. Det er likevel et krevende kurs med mye som skjer og som deltakerne skal ordne opp med i felleskap. De må gjennom mye redninger, egenredninger, tauing og mer komplekse gruppeoppgaver der de må redde og taue «skadede» padlere og få dem på land. Ikke helt enkelt når de ikke samarbeider overhodet og en i tillegg har en meters dønninger og hanskes med. Jeg tør påstå at det er en overvekt av slitne, men fornøyde padlere som kommer i land etter endt aktivitetslederkurs. Dette kurset danner også grunnlaget for mye organisert klubbaktivitet landet over.

 

Festivalen er lagt på en årstid som nesten garantert gir fint vær på Vestlandet, og det var det i år også. Det er ikke så verst å padle nesten en hel uke i mai og rusle rundt i kortbukse mellom teltene om ettermiddagene. Og skulle det mot formodning bli dårlig vær betyr det som regel bare enda bedre muligheter til å få utfordret seg litt på padleteknikk. Det blir padlefestival i 2015 også, se: padlefestivalen.no for info.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy