3486 Views

På jakt etter torsk med lyst og slynge

Nytt forsøk, og denne gangen må jeg lykkes - ikke stresse, ikke lage krusninger, bare… Der, jeg legger kraft bak støtet og tre skarpe tinder finner målet. Det ble en stor, fin middagstorsk. «Got you»!

September 30, 2018
Skrevet av:

administrator

Det blir stekt eller lettsaltet torsk; kanskje. Hvitfisk, som denne er ypperlig matfisk og smaker utmerket på så mange vis. Jeg liker best røykt torsk; men kan strekke meg til stekt. Og jeg liker å hente den selv – fra kajakken. Det er ikke snakk om «catch and release», men jakt på torsk- for maten sin skyld. Tja, det med mat er mer en bonus. Jeg setter jakten, opplevelsen og spenningen høyest.

 

Krever lokalkunnskap

Jeg er bosatt ved kysten i Norge og har jeg all den tilgangen til fisk jeg kan drømme om. Men det er ikke fullt så enkelt. Jakt på torsk krever kunnskap på mange plan. Du finner ikke fisk over alt, og du finner den ikke hele året. Denne formen for matauk krever lokalkunnskap, padleferdigheter og godt utstyr. Fisket er på sitt beste når sjøen er på sitt kaldeste.

Vinter og tidlig vår er tiden du skal dra ut; men du finner også fisk på høsten. I nattemørket trekker torsken inn på grunt vann for å jakte mat. Småkrabber ser ut til å være favoritten, og på våren Børstemark. Derfor er lokalkunnskap essensielt, og lærer du først hvor du finner torsken, kan du bare vente på gunstige forhold – og dra ut på jakt.

 

Bruker Hawaii-slynge

Våpenet jeg bruker er en Hawaii-slynge, brukt av dykkere og utmerket for bruk fra kajakken. Velg en som er lang nok, ca. to meter. Den bør være solid, men bruk gjerne en i flere deler da den er lettere å transportere. Spissen bør ha flere tinder (helst to eller flere) med mothakere. Ta av strikken dykkerne bruker og fest et tau til enden i stedet. Da kan du slippe slyngen og la fisken «ri av stormen» før du drar inn fangsten. Jakten skjer ved at du kommer deg så nært innpå fisken som du klarer, samtidig som du senker våpenet ned i vannet.

Det er avgjørende å komme så tett på torsken som mulig før du støter til. Da unngår du brytningsfeil som vannskorpen gir, og du har større treffprosent. Treffområdet er hodet. Treff der den dreper hurtig, og der det gir godt feste for tindene. Treff i kropp resulterer alltid med skadet fisk, som unnslipper. Skadet fisk er ikke ønskelig og bør unngås. Det kan imidlertid nevnes at skadet fisk overlever, om ikke skaden omfatter indre organer.

 

Godt lys viktig

Vannkvalitet og bunnforhold kan variere mye. Du bør derfor ha så sterkt lys som mulig. En god hodelykt på 2000 + lumen er å foretrekke. Godt lys gjør at du ser fisken tidlig og øker sjansene dine. Lyset «fanger» ikke fisken. Stort sett ligger fisken rolig, men rett som det er svømmer den unna. Det er en del av jakten. Hvor finner du fisk? Torsk, og spesielt kysttorsk, er svært stedbunden.

Merket fisk kan dukke opp året etter med stor stedsnøyaktighet. Den ser ut til å foretrekke grunnere vann der større partier ligger på mellom 0 – 30 meter. Sandbunn med innslag av fjell gir gode forhold. Mattilgang er avgjørende. Småkrabber liker seg på grunt vann, mens børstemark liker sandbunn. Strendene ungene bader kan derfor være steder der du finner fisk om natten. Svært ofte vil du oppdage sjøørret og flyndrer på samme lokasjon.

 

Vær kresen

Når du så finner fisk – vær kresen. Ikke ta liten fisk. Hos meg er minstemålet 40 centimeter, men jeg lar alt under tre kilo ligge. Jeg ser mye småfisk, og fisk på mellom 0,5 – 1,5 kilo er vanlig gjennom vintersesongen. Sjansen for å finne stor fisk er ikke like stor som sens på vinteren og tidlig vår. Høst en (oktober/november) er også gode måneder for større fisk. Sjekk om det er lov å jakte fisk på denne måten der du bor. I Norge er det ikke tillatt alle steder.

Når det gjelder utstyr så bruker jeg den kajakken jeg bruker til tur, trening og jakt. Tørrdrakt og gode varme klær er essensielt. Husk at du ikke padler hardt, men driver smygjakt, og du trenger lue, votter (muffer). Det som kan være noe å tenke på angående valg av kajakk, er farge. En lys kajakk, eller åre, reflekterer lyet fra hodelykten og forstyrrer nattsynet. Kan du velge, så velg en kajakk og åre med mørk farge.

 

Kniv er essensielt

Hodelykten bør ha en lysstyrke på minimum 2000 + lumen. Batteriet må holde til en 4-5 timers økt. Ta også med reservelykt. Det er også viktig med varm drikke, tørre og varme klær til etter jakten. Jeg bruker en søppelsekk som fangstnett i kajakken og en plastbalje for oppbevaring av fisken i bil. En god kniv er et annet essensielt utstyr. Den avslutter jakten og er starten på et godt måltid. Husk at fisk bør bløgges rett etter fangst. Jakt på torsk er den ensomme jegers jakt. Det krever høy tilstedeværelse, men krever ikke de ypperste padleferdighetene.

Det krever derimot at du er selvsikker nok til å være alene ute i mørket; i temperaturer ned mot minus 15 celsius med is på vannet og ditto vanntemperatur. Ikke la dette skremme deg, bare vis respekt for forholdene. Vinterpadling er umåtelig vakkert, og jakt under slike forhold er eksotisk. Det største problemet med kulde er ikke selve kulden, men islagt vann. Da blir du utestengt fra favorittplassene dine.

 

Den ensomme jeger

Du kan padle sammen med andre. En k2 fungerer godt, om du vil ta med uerfarne, barn/unge, eller bare være guide for nye jegere. Flere kajakker er ikke ideelt, som medfører stress i form av konkurranse og økt tempo. Man kan dele opp området, men smygjakt er og blir den ensomme jegers jaktform. En fin tilnærming til nattpadling er å begynne noen turer i måneskinn. En tur i sommerhalvåret er også en ypperlig måte å bli dus med mørket. Nattpadling, som padletur, er i seg selv ganske spesielt. Bygger du opp tryggheten for nattpadling før sesongen, har du et godt grunnlag for gode opplevelser utover høsten og vinteren.

Nattpadling representerer nye aspekter for padleren. Her må du ta hensyn til strøm, vind, orientering og avstandsbedømming, alt i mørke. Det er disse padleferdighetene du trenger. Det skjer mye der ut på nattestid. Niser som dukker opp tett ved, sel som plasker, oter, hjort, mink, fugler – alle disse gir intense og uforglemmelige minner. Når synet ikke får like mye informasjon, blir hørselen desto mer fremtredende. Jeg har hatt ganske høy puls; og vert ganske redd – men det er det som gjør det hele til noe jeg elsker. Følelsen av å leve i nuet.

 

Ny jakttur

Det er tid for ny jakttur fra kajakk, Jeg kjører om bord på fergen, på kveldens siste tur over fjorden. På taket av bilen ligger kajakken, og inne ligger det utstyr for jakten og overnatting etter endt jakt. Jeg har all den tid jeg ønsker, og kun ugunstige vindforhold kan ødelegge opplevelsen denne natten. Jeg er den eneste bilen som svinger mot venstre inn mot ødemarken.

Foran meg har jeg en liten halvtimes tur med bil, der jeg må holde øynene åpne for hjort og rev. Så kan jeg pakke ut av bilen, sette kajakken på vannet og starte turen. Jeg bruker god tid for å gjøre meg klar. Alt må stemme. Området jeg har valgt ligger i utgangen av et sund, med flere små øyer med store grunner rundt. Det er godt med strøm og jeg ser alltid fisk her, også på dagtid.

 

Upolerte opplevelser

Lokalkunnskapen er god. Mange turer gjør at jeg nesten vet hvor jeg finner fisken. Teorien er i alle fall slik. Mye stemmer denne natten. Starten ved badestranden ble første store opplevelse. En stor sjøørret ligger nesten på land og klarer akkurat å svømme bort – før jeg får startet videokameraet. Jeg bruker mye tid på å fange opplevelsen på minnekort, som den jeg nettopp misset.

Men natten og turen har så vidt begynt. Jeg får fylt opp minnekortet og fangstnettet. En torsk her, en flyndre der, og hele tiden nyter jeg natten. Jeg er helt alene, bare meg og naturen. Holder hendene foran munnen og blåser litt varme i fingrene, ser kajakkdekket som glitrer av rimfrost, og skvetter til når torsken gjør noen krampetrekninger nede i fangstnettet. Du føler deg levende. Fra skogen hører jeg hjorten brøle. Natten byr på rå og upolerte opplevelser, for den som står over litt søvn. Bon appetitt og skitt jakt/fiske! ●●

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy