This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.

Etter 15. april er det i Norge ikke lov å tenne bål. Regelverket gjelder først og fremst åpen ild i skog og mark. Engangsgrill og bålpanne er også forbudt. Er du på tur når snø, hav eller vann, da kan du likevel tenne opp og koke deg en god kopp kaffe.
Bålforbudet er derfor ikke helt rigid. Der det opplagt ikke kan oppstå brann, kan du tenne opp bål. Men OBS! Gress- og torvbrann er fryktelig vanskelig å slukke. Ilden kan spre seg under bakken og plutselig dukke opp noen meter fra leirplassen. Glørne kan arbeide seg dypt ned og det er en stor utfordring å få vannet til å synke fort nok ned under bakken der brannen herjer fritt.

Mer tørke, færre bål
For å unngå oppfordres til å benytte allerede etablerte bålplasser. Oversikt over slike plasser finnes på din kommunes nettsider. I hver kommune kan også, ut over det generelle bålforbudet, innføre egne regler for båltenning. Årsaken er klimaendringer og lengre perioder med tørke og lite nedbør. Bestemmelsen er hjemlet i § 3 i Forskrift om brannforebygging som ble utvidet med virkning fra 11. juni 2020.
De fleste ulykker skjer i hjemmet
Det er likevel et tankekors at det ikke er maten du steker deg på bålet som oftest forårsaker brann, men maten du lager hjemme. Ifølge brannstatistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB)* starter halvparten av alle boligbranner i Norge nettopp i komfyren. Kanskje er det da tross alt sikrere å tenne opp et bål i fjæra og lage maten sin der. Et måltid ute smaker uansett best! Om litt er kaffen klar.

Før du lager kaffebål
- Respekter det nasjonale bålforbudet 15. april til 15. september
- Følg med på skogbrannvarselet og følg rådene fra ditt lokale brannvesen
- Bruk godkjente bålplasser hvis du skal tenne bål
- Tenk over hvor du plasserer bålet i forhold til nærliggende brennbart materiale
- Vær obs på vindretning og vindstyrke
- Unngå å brenne materiale som gir gnister
- Forlat aldri bålet før du er sikker på at det skikkelig slokket.
- Du kan grille i egen hage, men det skal ikke være til sjenanse for naboene
- Unngå bruk av engangsgriller
- Ved brann RING 110
Tips:
Det neste nummeret av Padling kommer ut i mai. Her ser vi nærmere på kunsten å koke god kaffe. Er det sammenheng mellom livskvalitet, levealder og kaffe?