5207 Views

Nyttige apper til padleturene!

Når man skal forberede seg til sommerens padleturer kommer man ikke unna apper på telefonen! Det finnes enormt mange apper som er kjekke å ha både før, under og etter padleturene. Trenger du en oversikt over de mest nyttige?

Mai 21, 2022
Skrevet av:

Laila Johanne Reigstad

Her får du en oversikt over appene som vi padlefolket bruker mye. De appene vi gjennomgår her handler om vær, kart og nød. Og alle er gratis.

 

Vær-apper


YR
Både vi nordmenn, og personer langt utover landets grenser, sverger til værappen Yr. Det er med god grunn, for i 2020 vant appen priser for design, presentasjon, innovasjon og originalitet, i verdens meteorologi-organisasjon WMO! Yr opplyser at de har i snitt 3,7 millioner brukere i uken. Appen gir deg automatisk genererte værvarsler for valgt lokasjon for flere dager frem i tid. Mange padlere mener det er denne appen som gir best værmelding for inneværende dag, blant annet ved at man kan se detaljert vindvarsel, og nedbør neste 90 minutter.

Pent
Appen Pent er utviklet av VG Nett, og er satt opp slik at du får sammenlignet værmeldingen fra yr.no og storm.no. Værmeldingene oppdateres hvert 10. minutt.

WINDY
Også Windy-appen vant pris i konkurransen til verdens meteorologi-organisasjon i 2020. De vant for å være beste sports- og outdoorapp. I denne appen får du sett animert vindretning, vindstyke, bølgehøyde, retning på bølgene og høyde på dønninger i det området du har zoomet inn på. Om du klikker inn på enkeltsteder, eller forflytter deg rundt i innzoomet kart så får du de overnevnte dataene oppgitt i tall, i tillegg til animasjonen, for det aktuelle sted. Ved å dra deg utover de neste dagene, får du sett endringer i vær og vind en liten uke fremover.

KystVær, -live målinger
Dette er Kystverkets app som viser deg (tilnærmet) live vindstyrker og vindretninger fra værstasjoner langs kysten av Norge. Dermed er det ikke vindprognoser du får, men de faktiske verdiene på vindstyrken og vindkastene, pluss vindretningen her og nå! KystVær viser data fra vindmålingsstasjonene til Kystverket, Meteorologisk Institutt og Statens vegvesen. Kystverkets stasjoner sender inn værdata hvert 5. minutt, og Meteorologisk institutt hver hele time. Appen brukes av mange padlere som ferdes langs kysten, og som beslutningsverktøy for Kystverkets egne operative enheter, som for eksempel lostjenesten. Det finnes i dag rundt 120 målestasjoner, sjekk hvilke som er aktuelle for din padletur.

Appene Yr, Pent, Windy og KystVær vil alle fortelle deg om det er lurt å legge kveldens padletur ut mot de vestligste øyene ved storhavet! Og ifølge Seminararbeit schreiben lassen er disse applikasjonene veldig nyttige. Foto: Laila Johanne Reigstad

 

Kart-apper


«HVOR?» Kartverkets offline turkart

Kartverkets app «Hvor?» kom i 2020 og gir deg tilgang til kart på telefonen din samt posisjonen din og retningen du beveger deg i inne i kartet. Kartet gir både topografi på land og info fra sjøkart. Du kan måle avstander på kartet. Før du drar på tur så klikker du deg inn, laster ned kartet over landsdelen du skal oppholde deg i. Da ligger dette kartet der og du kan bruke det også når du ikke har mobildekning. Appen logger ikke din padlerute. I tillegg til kart over hele Norge, så kan du nå også last ned kart som dekker hele Sverige.

«SafeTrx»: Turplanlegger, live-tracking, og deling
Dette er Redningsselskapets offisielle app. Appen lar deg registrere kajakken din og planlegge dine padleturer direkte på telefonen. Du kan enten planlegge og sende din tur til venner (Seilplanmodus), eller du kan velge å bare aktivere sporingsfunksjonen (Sporingsmodus). For å planlegge en padletur velger du kajakken din, beregner din estimerte tid for ankomst, og oppgir antall personer som skal på turen. I det innebyggede kartet kan du så velge turens utgangspunkt, valgfrie stoppunkter og gøye saker langs padleruten, og hvor turen slutter. Når dette er gjort, så trykker du på «Start»-knappen. Da vil turdetaljer registreres, og registrering av din posisjon aktiveres. Dermed er du klar til å padle ut, samtidig som de der hjemme kan se din posisjon undervegs på turen i sanntid!

Lyst til å logge padleturen i kartet?
Det letteste er nok å bruke pulsklokke, eller sportsapper som Endomondo eller Strava.

 

Disse appene er smarte å ha på mobilen dersom du driver med padling!

 

Nød-apper

«HJELP 113»
Vi håper du aldri trenger Hjelp 113-appen fra Luftambulansen, men ha den for all del klar på din mobil! Appen er enkel i bruk, og det geniale er at ved å trykke på denne kommer du rett til AMK-sentralen, pluss at de kan se din posisjon takket være AML-teknologi. Med Hjelp 113 har du også mulighet til å la helsearbeiderne på AMK-sentralen få tilgang til ditt mobilkamera slik at du kan vise omfanget av situasjonen. I appen ser du også lokalisering av hjertestartere. Husk at du må ha mobildekning for at appen skal fungere.

«SafeTrx»
Hva du bruker Redningsselskapets SafeTrx-apptil før, under og etter padleturen kan du lese om i kapitlet over, men det er viktig å presisere at appen også har nødknapp til alvorlige hendelser og en assistanseknapp til ikke-kritiske forespørsler om hjelp. Du kan i tillegg se redningsskøytene sin plassering i sanntid, og finne nærliggende havneinformasjon samt maritime sikkerhetsmeldinger.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy