2623 Views

Norges første teknikkurs i polo

Det ble avholdt teknikkurs i våttkortstigen i kajakkpolo siste helgen i april. Dette fant sted i Sandefjord. Øvelser og taktikk ble gjennomgått i Idrettens hus, før det så ble prøvd ut i praksis i Sandefjord Svømmehall.

Oktober 22, 2012
Skrevet av:

Gjesteforfatter

Kravet for å være med på kurset var å kunne rulle og basiske padleferdigheter. Det møtte opp 16 håpefulle kajakkpolospillere fra hele Norge som ønsket å lære så mye nytt som mulig. Kajakkpolo er en veldig liten gren av padlesporten i Norge. Det er bare en håndfull padleklubber som driver aktivt med sporten. Derfor ønsker jeg å få ut litt om hva jeg driver med, og håper at det er flere som ønsker å prøve denne supre sporten, og kanskje forsette med den også.

 

 

Jonny Haugen fra Larvik Padleklubb ser etter sine lagkamerater for en passning.

 

Lagsport

For de som ikke vet hvordan spillet foregår skal jeg fortelle litt om dette i korte trekk. Kajakkpolo er en lagsport med fem spillere på hvert lag. De spiller på en bane som har størrelse 32×23 meter. Man bruker spesielle båter utviklet for å padle polo. Målet med spillet er på kaste en ball (likner på en volleyball) i et mål som henger to meter over vannoverflaten (1,5×1,5meter i størrelse).

 

Under målet sitter en keeper som prøver å redde ballen med åra si når skudd kommer fra det andre laget. Det er lov å bruke åra og hendene til å skyte og sentre ballen. For å kunne komme til skudd finnes det flere angrepstaktikker og forsvarstaktikker for å stoppe angrepet. Utstyret spillerne bruker er spruttrekk (for ikke å få vann i kajakken), ”flytevest”, for å minske skader av åreslag og båtkontakt og hjelm for å spare hode fra skader fra årer og andre ting som kan forårsake skade. Båt og åre er en selvfølge.

 

 

Oskar Johansen fra Strand kajakklubb greide ikke å redde skyddet denne gangen.

 

Kan snues raskt

Polobåten er tre meter lang og har en form som gjør det mulig å snu den raskt, men også gå under andre kajakker. Båtene har ”bumpers” på tuppen, både foran og bak (et slags skumplast), for å beskytte personer og båter fra å få skader. Dette var litt om kajakkpolo. Er du interessert i å vite mer, er det bare å ta kontakt med nærmeste padleklubb for å høre om de driver med kajakkpolo, eller kontakte Norges Padleforbund for å finne ut hvordan man kan starte med denne artige sporten.

 

Tilbake til kurset. Lørdagen startet opp kl.10 med en introduksjon om hva som skulle foregå på kurset. Dette ble gjort av Peter Ravn, som hadde kommet hele veien fra Danmark for å lære oss et og annet.

 

 

Instruksjoner i svømmehallen.

 

Regler viktig

Det ble innledet med og gjennom litt basis dommerregler og ulike situasjoner som kan oppstå når man dømmer. For å kunne bli en enda bedre polospiller, bør man kunne alle regler for å unngå å miste ballen grunnet ulovlige feil. Så det å kunne dømme er en viktig, både for å kunne hjelpe med å dømme i turneringer, men også for å øke sitt eget ferdighetsnivå.

 

Etter rundt en time ble det neste på programmet angrepstaktikker. På projektor ble det vist ulike taktikker vi skulle lære oss denne dagen. Vi fikk forklart hvordan hver av de ulike angrepsformasjonene skal foregå, og hva vi må tenke på når vi utfører angrepet. Deretter ble vi sendt ut på parkeringsplassen for å gjennomgå formasjonene i praksis. Dette ble gjort for å få deltakere til å huske teknikkene bedre, men også fordi det er lettere å bevege seg på land enn i kajakkene i vannet. Øvingen varte til utpå ettermiddagen, før det var tid til å flytte aktiviteten inn i svømmehallen, for å teste ut det vi hadde lært i praksis.

 

Klar til dyst

Vi dro opp i svømmehallen og fant fram kajakkene og resten av poloutstyret. Målene ble satt på plass og nett ble hengt opp for å skåne vinduene i svømmehallen. Deretter ble det oppvarming. Flere oppvarmingsøvelser ble gjennomgått for å bli varme i kroppen for mer fysisk action. Etter oppvarmingen ble det noen ferdighetsøvelser med båtkontroll og ballkontroll. Dette synes jeg var en av de beste tingene for vi lærte en del nye triks og øvelser vi kan bruke senere i treningen vår. Deretter ble vi delt inn i tre lag for å kunne spille, for å prøve ut det vi hadde lært tidligere på dagen.

 

Det ble slik at to lag spilte mens det siste dømte kampen. Spillingen foregikk i tre timer. Halv ti på kvelden var det slutt, fordi vi skulle opp tidlig neste morgen. Men da var også alle ganske slitne. Søndag morgen stilte nesten alle opp kl.07, og noen ekstra slitne en stund senere. Det ble startet med oppvarming, og noen av øvelsene fra dagen før og noen nye. Deretter ble det kampspilling. Man kunne se at folk var litt merket av kjøret dagen før. Innsatsen var det likevel ikke noe å si på. Det ble mye spilling og masse mål før tida var ute og nedrigging startet.

 

 

Lagbilde av noen av Larvik Padleklubb sine spillere. Denne gjengen vant NM 2011 som ble avholdt i Bergen. Fra venstre: Peter Gidske Mol, Bjarne Haugen (hvit hjelm), Grim-Torkild Lolland, Ørjan Skjærvik (bokoverlent bakerst), Eirik Aanstad (bakerst i bilde). Foran: Jonny Haugen i midten, Kim Krohn Berle til høyre…

 

Først polooblat

Senere bar det ned til Idrettens Hus for oppsummering av helgen. Vi fikk også se noen klipp fra polokamper fra Danmark som Peter hadde tatt med seg. Deretter fikk vi noen senarioer som ble analysert og diskutert, for å se hva vi hadde lært i løpet av kurset. Alle bestod kurset og fikk utdelt de første polooblatene i våttkorstigen i Norges historie. Dermed håper jeg dette er starten på noe mye større i fremtiden, fordi dette er en sport som er en super kombinasjon av padling, ballspill og lagspill, pluss noen innslag av ekstremsport.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy