2528 Views

Nordnorsk kajakkeventyr

Det er noe eget med Nord-Norge. Det er lyset, stemningen, folkene, elvene. For elver er det overalt.

Februar 03, 2011
Skrevet av:

Gjesteforfatter

Man kommer ut av Nord-Trøndelag og kjører inn i Nordland, og det begynner å krible. For det er padling vi er ute etter. Herlig, nesten urørt padling hvor ikke en gang tyskerne har vært. Eller. Vi hadde med oss to på denne turen. Og tre hollendere, to kanadiere og to nordmenn. Og halvveis mot nord møtte vi finnene. Men heldigvis ingen svensker og dansker. Ennå. De holder seg i sør. Enn så lenge.

 

Hattfjelldalen

 

Dette er intet mindre enn et nordnorsk mekka for padlefrelste. Denne lille dalen er som Nord-Norges svar på Sjoa, dog for 15 år siden. Her renner det elver fra høyre og venstre inn i Vefsna, og perler som Kruttåga, Susna og Mjølkeelva ligger på rekke og rad, eventuelt litt hulter i bulter. En put-in ligger i Sverige, og i ny og ne roamer man på svensk mobilnett. Likevel, det er på norskesiden godbitene ligger.

 

 

 

Raul Collentour og Jasper Polak på vei forbi «Storsklia» på Løndalselva. Foto: Mariann Sæther.

 

Lokalbefolkningen rister litt på hodet og ler av oss ”søringene”, som kommer med kajakker og skal sette utfor fosser og stryk. De skjønner ikke helt begeistringen vi tropper opp med på matbutikken der vi skal ha kaviar og grillmat, og snakker om put-in og take-out, forhører oss om snømengde og værmeldinger. Blir det regn? Kommer elvene fort opp? Hvor er det bra å campe? Hva fungerer best mot myggen?

 

Skjønt, det siste har blitt løst. Mye røyk og mye bålbrenning. Unkervannet er et av Norges desidert fineste campingsteder. Man kan se til Sverige, men befinner seg godt innenfor norskegrensa. Og man camper på en steinstrand, 20 meter fra put-in til Unkerelva, en fin liten grad fire elv som gjør susen enten for å våkne om morgenen, eller før man legger seg om kvelden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alex Rodegro padler et av de første strykene på Løndalselva. Foto: Mariann Sæther.

 

 

Rana

 

Her finner vi en ekte, kommersiell raftingelv, smekk i midten av Norge. Rana har i tillegg flere brattere partier, deriblant et strekk som starter litt oppe i Ranadalen, der en togbro krysser elva. Det er fint å campe på put-in, selv med E6 rett ved siden av. Nede i juvet har du en seks meter, deretter en ti meter, og de er begge rene og fine, selv om du må være på linja for å unngå å få litt juling. Juvet er enormt vakkert, et av de finere i Norge etter min mening, og det var etter en padletur med regn i luften til og med. Etter dette juvet skifter elva karakter og er grad fire i to kilometer. Ingenting trengs å synfares, så lenge du strekker litt på nakken. Seksjonen er ganske kort, men du trenger likevel et par timer for å sette sikring i bunnen av fossene, eller eventuelt for å gå rundt dem. Det er enklest å gå på høyre siden av elven.

 

Stormelva kommer inn i Rana-elva i løpet av strekket, og vi strakte alle hals mot den siste biten av elva som kommer inn som grad fire. Man må visstnok gå inn til elva, og med litt for dårlig tid fikk vi ikke gjort denne godbiten i år. Men det er bra å ha noe å komme tilbake til, og slik blir det nok med Nord-Norge i mange år fremover.

 

Løndalselva

 

På andre siden av Svartfjellet renner Løndalselva. Her padler man vanligvis to seksjoner. Den øverste, som vi padlet, er grad fire/fem, og man starter på en hengebru. De første strykene er de beste, men i bunnen venter en enorm sklie for den som har guts og rett vannstand. Take-out er første bro over E6 etter put-in. Nedenfor broen går elven inn i et bratt juv hvor man trenger lav vannstand for å komme igjennom. Av flere nordmenn blir dette kalt et av Norges beste padlestrekk, med glatt grunnfjell og herlige dropp. Det er bra det alltid er noe å komme tilbake til!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alex Rodegro på vei ned første del av en stor sklie på Løndalselva. Foto: Mariann Sæther.

 

På denne turen var dette så langt nord vi kom, og etter min mening var det langt ifra langt nok. Å snu bilen sørover igjen var ikke enkelt, og i kalenderen har jeg allerede lagt inn en lang måned nord for polarsirkelen.

 

 

Gode campingkvelder ved Unkervatnet. FV: Mark Basso, Alex Rodegro, Raul Collentour og Michelle Basso. Foto: Mariann Sæther.

 

Foto øverst i artikkel  Alex Rodegro i lufta mens Mariann Sæther sikrer. Foto: Michelle Basso.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy