841 Views

Kuriositet: En kano av sopp!

I hvert av utgavene av magasinet Padling i 2022 kan du lese om en kuriositet innenfor padling. Har du fått med deg kanoen av sopp? Vi har snakket med studenten Katy Ayers som står bak denne artige kuriositeten!

Mai 19, 2022
Skrevet av:

Laila Johanne Reigstad

Kreative ideer kan oppstå når man som student vil formidle at sopp kan erstatte plast, isopor og lær! Vi i Padling snakket med Ayers om hvorfor man lager en kano av sopp! Foto: Katy Ayers, privat.

Ja, du leste riktig! Studenten Katy Ayers ved Columbus Universitetet i Nebraska har laget en padlebar kano i sopp! Hun forteller til redaksjonen i Padling at hun for tiden ser på mulighetene for å studere videre i Norge, så les gjerne om hennes originale prosjekt, kanskje blir det videreutviklet her i landet!

Myconoe
Ayers ga kanoen navnet Myconoe, som er en sammensetting av kano (canoe) og myco, som er det greske ordet for sopp. Til prosessen brukte hun sopptypen Reishi, en kjuke som vokser på løvtrær. Denne soppen har hatt en enorm popularitet gjennom tidene, omtalt som å gi helbredelse og åndelig styrke, et «livseliksir»! I dag er dette den mest brukte soppen innen medisin, og dyrkes kommersielt iblant annet USA, Malaysia, Kina, Taiwan, Japan og Korea. Kanskje kjenner du den fra te, kjøpt på helsekostbutikker. Som utvokst er det altså en hard kjuke, men den delen av soppen som går fra kjuken og inn i treet, og ned i jorda rundt treet, kalles mycel, og er hvitaktige lange sopphyfer. Det er disse som er brukt til kanoen.

Trengte en form
Sopp-mycelet vokser svært tett og raskt, og danner et vanntett lag med god oppdrift. Men, mycelet blir ikke hardt nok til å holde formen til en kano, og særlig ikke siden denne skulle bære en padlende person! Ayers laget derfor en kano-form av pappmache, altså papir og tapetklister, med en lengde på 2,4 meter.

Kanoen er helt vanntett, og tåler at to personer padler den sammen! Foto: Katy Ayers, privat.

Grodde på en uke!
Før oppstart dyrket Ayers sopphyfene i forkulturer. Da disse var klare, ble de overført til pappmache-formen, som hang i en hengekøye i et rom oppvarmet til 26-32 grader. Det tok bare en uke før hele pappmache-kanoen var overdekket av det hvitaktige soppmycelet. Da hadde soppen også vokst igjennom kanoskroget, slik at den var like dekket på yttersiden som på innersiden! Kanoen veide nå drøye 46 kilo, og ble lagt i solen for å tørke. Deretter var det dags for prøvepadling. Soppen gjør kanoen helt vanntett, så sterk og med så god oppdrift at den har blitt padlet av to voksne samtidig!

Hvorfor?
Om du spør Ayers hvorfor hun laget denne Myconoe-kanoen, ja, så kunne vi skrevet en hel artikkel på temaet hun brenner for, nemlig sopp! Hovedformålet er å opplyse om at sopp-mycel kan brukes til mye mer enn mat. De brukes allerede til å bryte ned forurensning og kjemikalier. Og nyest ut er at erstatte produkter vi er avhengige av, og som i dag produseres i plast, isopor eller lær. Det finnes allerede sopp-mycel pakningsmateriale, visstnok brukt av både Ikea og Dell. -Jeg har tre notatbøker fulle av konkrete ideer til hva vi kan lage av sopp, forteller Ayers, og nevner blant annet bikuber, isolasjon i hus og møbler av sopp!

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy