3346 Views

Kajakkpolo i Trondheim

I fjor høst ble det avholdt NM i kajakkpolo i Larvik. Vannsporten øker i popularitet og sprer seg til stadig nye kajakklubber i Norge. Padling hilste på TKK en tidlig høstdag rett før NM-avreisen. De er en av nykommerklubbene innen sporten.

Januar 05, 2011
Skrevet av:

Gjesteforfatter

Et lite dusin mennesker kledd i våtdrakter kommer bærende med små, grå kajakker over hodet. Trikken langs Gråkallbanen passerer i bakkant. Det er skarp høstluft og begynnende høstfarger ved vannkanten på Kyvatnet utenfor Trondheim. Kajakkbærerne setter ned sine farkoster på en bar flekk. Fra før ligger to mål som likner mistenkelig på små håndballmål.

 

Ikke durkdrevne

– Velkommen! Poloansvarlig i Trondhjems Kajakk Klubb, Ole Henrik Waagaard (35), hilser de ankomne til den siste treningsøkten før NM-deltakelsen.

 

– For de som ikke har prøvd dette før, så er det et par momenter å nevne.

 

Det er på ingen måte en durkdreven kajakkpologjeng som er samlet. De ferskeste får noen instruksjoner og en gjennomgang av kajakkinnstillinger, utstyr og inn- og utmanøvrering av kajakken. Kajakkpolo er en ny vannsportsaktivitet i Trondheim. Trondheimseliten, som utgjør NM-laget, startet med denne aktiviteten sommeren 2009. I 2010 ble skikkelig utstyr innkjøpt, og det satses fremover både på nye spillere og en mer solid etablering av et aktivt lag.

Kajakkpolo ligner litt på håndball. Det handler om å kaste ball til hverandre og avslutte på mål.

– Kajakkpolo er nytt i Trondheim, men ikke nytt i Norge. Sporten har mange deltakere i Oslo, Larvik og Bergen, sier Ole Henrik og understreker at deres egne ambisjoner for NM stort sett er å delta.

– Vi drar for å gjøre noe sosialt sammen og ha det gøy. Vi trenger nok litt mer tid for å bli gode nok til å slå de beste. Vi har ikke spilt en eneste kamp tidligere, og kommer nok til å lære en del mer enn hva vi kan fra før, sier han.

Opprinnelig fra England
Kajakkpolo er på ingen måte noen nyvinning innen vannsporten. Det er en tradisjonsrik sport med røtter tilbake til 1800-tallets England. På 1880-tallet organiserte Det Engelske Padleforbundet en primitiv form for kajakkpolo der spillerne satt på tønner av tre og padleårer ble brukt til å drible en ball på vannet mot et mål. Tønnene var ustabile og det ble derfor sjeldent scoret mål. Spillerne brukte det meste av sin energi for å klare å sitte oppå tønnene. Siden den gang har sporten både utviklet seg, modernisert seg og ankommet Norge. På slutten av 1990-tallet startet kajakkpolo som en sideaktivitet i noen av de etablerte padleklubbene her i landet.

TKK i angrep mot Larvik. Larvik ble tatt på senga i første omgang, men kom sterkt tilbake og vant til slutt 5-3. Foto: Jostein Tveten.

 

– Kajakkpolo er en fin måte å drive bassengtrening på i løpet av den kalde, norske vinteren. Det er nok litt av bakgrunnen for at vi har tatt det til oss. TKK har en medlemsmasse som drar på årene, så vi vil gjerne finne på litt fart og moro for yngre interessenter. Kajakkpolo er et slikt satsningsområde. Ole Henrik er ferdig med å instruere sine ferskeste utøvere.

– Som konkurransesport på landsbasis er dette en fersk sport som vokser raskt. Først i 2002 ble kajakkpolo innlemmet som en egen teknisk komité i Norges Padleforbund. Nå satses det på å arrangere samlinger og Norges Cup. Dette NM-arrangementet er det sjette som arrangeres. Det er også etablert et landslag, og det satses på norsk deltakelse på internasjonalt nivå. Vi er ikke helt der enda, smiler han innsiktsfullt.

– Vi deltar nok mer for å lære og å ha det gøy denne gangen.

De første kajakkene suser ned barmarksskrenten og bryter vannflaten med et plask.

– Vi må komme i gang, sier Ole Henrik og inntar sin egen farkost. Straks etter er også han på vannet.

Kajakkpolo handler om å kaste ball til hverandre og avslutte på mål.

 

Det handler om å score
To av padlerne skubber målene foran seg. De er festet til en flyteinnretning som holder dem oppe to meter over vannflaten. En kvinnestemme overgår vannplask og energisk moro på vannflaten. Trener Sofie Gradmann (30) er fra Hamburg. Med sine syv års erfaring fra kajakkpolo er hun den ubestridt mest erfarne av gjengen. Hun instruerer oppvarmingen. En gul ball passes mellom de ulike padlerne.

– Kajakkpolo likner på annen ballsport. Det handler om å få ballen i mål, forteller Sofie.

– På hvert lag er det fem spillere. Målet er plassert to meter over vannet og voktes av en keeper som må bruke padleåren for å redde skudd. Pasninger er som i håndball. Vi kaster ballen til hverandre. Hun forteller videre at sporten er full av fart og action. Og vann.

– Det er lov å takle den som har ballen. Du kan renne over kajakken til motstanderen med din egen eller rett og slett velte motstanderen ved og dytte i skulderen. Det er mye som er tillatt for å få tak i ballen, ler hun gjennom hjelmen.

– Det skorter ikke på iver og konkurranseinstinkt, og vi blir våte.

Et par av spillerne demonstrerer en takling til å bli våt av. En kajakk padles over en annen og innehaveren av ballen er plutselig under vann. Men iveren etter å beholde ballen er stor nok til at den taklede fortsatt har den i hende når han vipper opp igjen.

– Eskimorulle er ganske enkelt med disse kajakkene, poengterer Sofie.

Spillerne deles inn i to lag, og pasnings- og avslutningstreningen intensiveres. Sofie instruerer. Og hun forteller videre.

– I kamp teller hvert mål et poeng, og kampene spilles over to omgang, ganger ti minutter. Vanligvis scores det fra to til ti mål i løpet av en kamp, sier hun. Det skumrer i de sene ettermiddagstimene og siste treningsøkt før avreise til NM i Larvik intensiveres.

TKK sitt NM-lag. De stilte til NM for første gang. Fra venstre: Ole Henrik Waagaard, Luzia Fisher, Sofie Gradmann, Kim Pong Goh, Jørgen Røst, Bror Håvard Østling. Foto Johnny Haugen.

 

Edelt metall og nye ambisjoner
Et par dager senere returnerer laget. Med seg har de edelt metall.

– Tredjeplass er ikke verst, ler Ole Henrik som forteller at det deltok tre lag i seniorklassen.

– Vi ledet mot Larvik etter første omgang. Da skjønte de at vi har trent litt oppe hos oss også. De skjerpet seg og vant 5-3. Han poengterer at dette er en voksende sport, ikke en ferdig utvokst aktivitet. De regner med økende deltakelse i cup og arrangement fremover.

– Vi vant ingen av kampene men har som kortsiktig mål å vinne noen kamper, sier Sofie.

I løpet av sommeren har mange vært med å prøve kajakkpolo for første gang i Trondheim. Omtrent et dusin driver på fastere basis.

– Vi skal forsøke å få opp både denne andelen og interessen blant de som vil prøve seg litt frem i sporten. Vi satser også på å rekruttere yngre spillere og etablere et juniorlag, sier hun.
Det går mot kaldere tider, og etter hvert som temperaturen i vannet blir for kald legges treningene innendørs.

– Utover høsten og vinteren trener vi i Pirbadet. Både elvepadlere og havpadlere samles om denne aktiviteten, forteller Ole Henrik.

– Selv driver jeg med kajakkpolo fordi jeg synes det er spennende å prøve noe nytt og fordi jeg liker litt actionfylt ballspill og konkurranse. I tillegg er det god trening gjennom vinteren med tanke på annen padling, blant annet fordi det er høyt tempo og teknisk utfordrende.

– Dette er en sport for alle som liker lagspill, ballspill, vannsport og morsomme, nye utfordringer, bryter Sofie inn.

– For de som ønsker å bli elitespillere i en ballsport i Trondheim er veien kort til toppen hos oss, avslutter hun med et smil og en utfordring til nysgjerrige om å bli med på moro vannsport utover vinteren.

Nyttig informasjon:
TKK trener trener kajakkpolo i Pirbadet utover vinteren 2011. Klubben har egne kajakker og utstyr til utlån. Juniortreninger med vekt på generell padleteknikk er annenhver lørdag fra 08.00 – 10.00 i Pirbadet. Mer informasjon: www.tkk.no

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy