7548 Views

Gode råd til vinterpadling

Det eneste jeg hører er det lille bruset fra baugen når den skjærer seg gjennom sjøen. Deet er tidlig morgen og i øst er himmelen rød. Det er vindstille og minus 12 grader. Kuldetåken ligger lavt over vannet og har akkurat gjemt en andeflokk.

Februar 14, 2013
Skrevet av:

Gjesteforfatter

 

Jeg sitter i kajakken min, er tørr, lykkelig og varm. Cockpiten er lun og jeg har det komfortabelt. Vinterpadling er herlig. Det er den optimale kombinasjonen av absolutt fred, absolutt lykke og absolutt adrenalin. Fred, fordi du er helt alene på havet. Lykke, fordi det knapt finnes bedre måter å nyte naturen på. Adrenalin, fordi det er kaldt og konsekvensene av et eventuelt velt er skremmende.

 

Mens jeg nyter min egen lykke så tenker jeg; hvorfor er jeg alene på havet i dag? Om sommeren ville jeg møtt minst ti andre kajakkentusiaster og et hav av støyende fritidsbåter. Om vinteren, når det er høytrykk, er det som regel helt stille og perfekt padlevær! Men hvorfor er jeg likevel alene? Jo, jeg tror det må være frykt. Frykt for det kalde vannet, frykt for konsekvensene av et velt.

 

Vinterpadling kan du enkelt gjøre til noe trygt, vi unner alle å få oppleve dette. Her er noe gode tips til sikker padling i vinterhalvåret:

  • Bruk hel tørrdrakt, det er det eneste som duger dersom man skulle gå rundt.
  • Under tørrdrakten har du alltid ull om vinteren (holder nemlig på varmen selv om du skulle bli våt). Er det kaldere 7-10 minus ville vi i tillegg hatt på en helsuite i fleece.
  • På hodet har du en god lue, eventuelt en neopren hette med lue oppå.
  • Hendende er utsatt, så her vil vi anbefale gode tykke neopren votter m/muffe rundt åregrepet. Har du ikke det, så kan du også bruke en kraftig vanntett overtrekksvott over dine vanlige padlehansker.
  • På føttene har du gode neopren padlesko, og selvfølgelig tykke ullsokker under tørrdrakten.
  • Ha med litt ekstra tørre varme klær i en vanntett pakksekk. En termos med noe varmt er heller ikke å forakte.
  • Vi teiper også fast to rustfrie Mora-kniver til dekksriggen for å kunne dra seg frem dersom vi kommer til is.

 

Du er sikkert ikke helt overbevist enda. Da har vi ett siste tips til deg:

  • Ta på deg tørrdrakten, vass ut i vannet og legg deg ned – kjenn at det fungerer. Du flyter og det kalde vannet vil omslutte deg. Men du blir ikke våt og ikke kald, og du vil forstå hva du går til dersom du skulle gå rundt.

 

Generelt om padling fra Hekta På Tur:

Bruk alltid redningsvest og spruttrekk. Ha med nødvendig sikkerhetsutstyr som øsekar, svamp, pumpe og ekstra åre. Bruk lanterne ved nattpadling. Ta våttkort, og tren på kameratredning, selvredning og teknikk. Kryss ikke store åpne havstrekk alene og hver bevist på ditt eget kompetansenivå – legg ruten deretter. Bruk en kajakk som passer ditt nivå.

 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy