3992 Views

Balanse i kajakken

Dersom du er kommet over skrekken for å velte i kajakken eller ikke plages av å bli litt våt, er balansetrening i kajakken en viktig nøkkel til framgang.

Januar 10, 2011
Skrevet av:

Gjesteforfatter

Når balansen blir bedre, blir teknikken også mer uanstrengt og du bruker mindre energi. Å takle bølger og vind i kajakken er lettere jo bedre balanse du har, og slik er det også en viktig sikkerhetsmargin i det å ha god balanse.

 

Jeg skal presentere noen øvelser i denne artikkelen som jeg bruker mye på NPF grunnkurs og teknikkurs. Jeg opplever at de fleste har en umiddelbar framgang etter en slik økt, kanskje rett og slett fordi de får føle litt på punktet der kajakken velter. Det er lettere og sikrere om en er flere sammen om disse øvelsene, da presser man gjerne hverandre til å yte litt ekstra. Finn en skjermet vik eller et langgrunt sted og sett i gang.

 

 

Holde kajakken på kant

Til denne øvelsen er det greit med en brygge eller lignende å støtte åren mot. Vitsen er å utforske når kajakken velter og så støtte med åren. Om du holder vanlig padlegrep med lav albue er risikoen for skader minimert. Når du har kjent på krengingspunktet prøver du uten å støtte, men du kan bruke bryggen som sikkerhet.

 

Beina ut av sittebrønnen

Neste øvelse går ut på å trekke beina ut av sittebrønnen og padle litt rundt. Når dette går greit kan du prøve å ta beina opp av vannet – da begynner det å bli vanskelig.

 

Sitte på bakdekk

Da er det tid for å hipse seg opp på bakdekket med beina i vannet. Når det føles komfortabelt er det bare å løfte beina igjen og padle litt rundt. Prøv gjerne å kante kajakken litt også. Enda vanskeligere er det å ta beina inn i sittebrønnen mens du sitter på bakdekket. Nå må du nok regne med å velte litt etter hvert.

 

Rodeo

Når du før eller siden velter kan du jo prøve en ny variant for å rette opp kajakken. Ål deg oppå det veltede skroget og sitt overskrevs. Så snur du kajakken under deg til du ender opp sittende på bakdekket som tidligere – for det behersker du vel nå?

 

Kysse baugen

Her er det bare å åle seg framover på kajakken. Holder du hodet og kroppen lavt er det ikke så veldig vanskelig. Prøv å kysse baugen.

 

Sitte på stevnen

Fra posisjonen fra øvelsen å sitte på bakdekket flytter du deg bakover. Du får et lavere tyngdepunkt jo lenger bak du kommer, men du blir mer ustabil fordi kajakken er smalere. Du kan jo prøve å padle litt rundt.

 

Padle med sittebrønnen halvfull av vann

Dette er en øvelse som er god trening for den dagen du velter og ikke får tømt kajakken umiddelbart. Da er det fint å ha prøvd å padle med vann i sittebrønnen. Det er vanskeligst om den er halvfull, da skvulper vannet skikkelig. Om du fyller helt opp blir kajakken stødigere igjen, men veldig tung.

 

Sitte på kne på bakdekket

Etter å ha øvd på de forrige øvelsene er du kanskje klar for å avansere litt. Denne er ikke så lett, men det er bare å prøve og ikke gi opp, så kommer den nok.

 

Stå i kajakken

Ikke like vanskelig som å stå på hodet i kajakken, men heller ikke så lett. Øving og atter øving, pluss litt tro på at du kan klare det, er nøkkelen her.

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy