1168 Views

Tid for vårrengjøring

Mars 11, 2024
plastplukkere
Skrevet av:

Marte Ostmoe

Også ute må det ryddes, ikke bare i skuffer og skap. Organisasjonen Hold Norge Rent hjelper oss å ta tak der det trengs – når det trengs.

Lørdag 16. mars arrangeres årets første nasjonale dugnad – Vårryddedagen! 

Heidi Gromstad prosjektleder for opprydning i Hold Norge Rent og har vært i stillingen i tre år. Hun vet at mange føler seg maktesløse i møte med all plast og søppel som reker i land og forgifter dyr både dyr g planter, men mener det er viktig å holde motet oppe. Gromstad sier det gjerne med store bokstaver:
DET GJELDER Å IKKE GI SEG!
Portrett Heidi Gromstad, Prosjektleder for Opprydning i Hold Norge rent
Profesjonell rydder: Heidi Gromstad mobiliserer til rydding av Norges kyst. Foto: Hold Norge Rent

Dugnad – Norges nasjonalord

Selv får Gromstad mot når hun, i felleskap med en dugnadsgjeng, har ryddet en liten strand helt fri for plast og avfall. I det store bildet er området bare en prikk på kartet, men for krabbene som bor til her eller de fuglene som hekker nettopp på dette stedet, har ryddedagen vært alfa omega. Det er et være eller et ikke være!

Også for oss padlere kan en forsøplet strand eller svaberg ødelegge for naturopplevelsen. Derfor er det også naturlig at de som benytter seg av havet og kysten hjelper til litt ekstra. Drøbak kajakklubb har spesielt utmerket seg i dette arbeidet og er dessuten er medlemmer av Hold Norge Rent.  

Ta med venner, hansker og brett opp ermene

Når Hold Norge Rent har plukket ut 16. mars som den offisielle vårryddedagen er dette i nøye overenstemmelse med sesongen vi nå går inn i. Målet er å gjøre klart før fuglene skal hekke og før ferdselsforbudet trer i kraft, en måned etter, nemlig 15.april. Hold Norge Rent oppfordrer lag og organisasjoner til å mobilisere alle krefter og stelle i stand en hyggelig dag ute. Alt du trenger er et par venner, hansker på hendene, sekker og poser og en plan for avfallshåndteringen.

Gromstad avslutter slik:

Husk at ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt.

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy