2824 Views

Når padlingen blir katolsk

Desember 13, 2023
Skrevet av:

Marte Ostmoe

Det er få sammenhenger mellom padling og helgendyrkelse. Mange klubber benytter likevel sjansen til å markere 13. desember og Santa Lucia. 

Morgentrøtte kajakker er dekorert med lys og ligger og dupper i det kalde desemberhavet. I dag lokker flere klubber og arrangører med fellespadling til ære for den katolske helgenen Santa Lucia.  Det er lenge siden Norge var et katolsk land, men i tiden før reformasjonen 1536, var helgendyrkelse vanlig også her. 

solnedgang
Ser lyset: Mange padleklubber velger å markere 13. desember. Foto: Jonatan Borba

Helgenene var personer som man anså hadde en spesiell kontakt med Gud, eller gudene. I respekt for den høyeste Gud kunne man i bønn henvende seg til en helgen og be denne videreføre budskapet. Ikke sjeldent er har de ulike helgenene spesielle oppgaver knyttet til ulike sykdommer eller plager. Eksempelvis er Santa Lucia helgenen til de svaksynte, prostituerte, bønder, vaktmestere og folk med sår hals.

Det er ingen direkte kobling mellom padling og Santa Lucia, men selvsagt en fin anledning til å invitere til morgenpadling. Mer logisk hadde det nok vært om vi dyrket helgenen Virgen Del Carmen – havets skytsengel.

Dagen markeres 16. juni og Jomfru Carmen er erklært som skytsengel og beskytter for alle typer marine grupper, fra små fiskere til store sjøfarere.

Santa Lucia
Svenske tilstander: Santa Lucia feires stort i Sverige. Her arrangeres både skjønnhets-konkurranser og prosesjoner. Foto: Marte Østmoe

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy