4842 Views

Lyse muligheter for 2024

Januar 02, 2024
Foto: Arnt Utnes Andørja i mørketida
Skrevet av:

Marte Ostmoe

De mest skimrende nyhetene fra padlenorge kommer fra nord. Nærmere bestemt Andørja. Hit kommer ikke sola tilbake før 16. januar. Padler Arnt Utnes ser likevel lyst på tilværelsen.

– Vinterpadling anbefales på det sterkeste! Dette skriver Arnt Utnes til Padling. Han rapporterer fra øya Andørja i Sør-Troms. Spesielt nå i januar opplever han at lyset er flott og havet helt krystallklart. Ikke nok med det. Andørja ligger 68 grader nord og er Nord-Europas mest fjellrike øy. Utsikten fra havet er fenomenal!

 

Foto: Arnt Utnes Andørja
Fenomenal: Andørja ligger 68 grader nord og frister med både fjell og hav. Foto: Arnt Utnes

For «søringer» som ikke har vært i Nord-Norge og tror at det i mørketiden er totalt mørke, må tro om igjen. Det er riktig at sola ikke er synlig på himmelen, men lys er det likevel – et magisk, indigoblått lys som lokker deg ut på tur. Kanskje er Andørja mest kjent for sykkelracet Tour de Andørja? Konkurransen besto av terreng, sykkel og fjell-løp, men ble arrangert for siste gang i 2018. Men om øya er kjent for sykkel og fjell er likevel øyas navn hentet fra det våte elementet og et tegn på at det nok er havet som er stedets største ressurs.

Mye tyder på at det opprinnelige navnet var Andyrja, der «and» betyr mot og «byrja», på norrønt, betyr grus og stein. Med andre ord er det havet brus og bølger som kastes mot kysten som etter stor sannsynlighet er opphavet til øyas navn. Så hva er da mer lokkende enn å nettopp møte det nye året med åra trygt i hendene og kajakken pyntet med lys?

 

 

 

 

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy