3375 Views

Den kalde, fine tida

Oktober 07, 2023
vinterpadling
Skrevet av:

Marte Ostmoe

I neste utgave av Padling, og årets siste, vil vi møte en rekke padlere som verken legger kajakk eller kano på hylla selv om det er kaldt. Hva da hvis de havner i vannet?

– Hvis kroppstemperaturen synker 6-7 grader, da er det fare for liv. Dette sier Matt Skuse. Han er redningsoperativ fagansvarlig i Redningsselskapet, RS. Nå som vi går mot vinter, synker temperaturen i havet. For oss som ikke legger vekk verken kano eller kajakk, er det nå flere hensyn å ta. Hva hvis vi går rundt?

Hjertesak

– Møte med kaldt vann kan være et sjokk for kroppen, opplyser Skuse. Han og legger til at dette er en  kompleks medisinsk tilstand. Fornuften kobler seg ut og det er vanskelig eller også umulig å ta gode avgjørelser. De fleste kuldesjokk varer ikke lengre enn et par minutter, men i løpet av denne tiden kan vi risikere å miste kontrollen over pusten. Dermed blir det også vanskelig å snakke og kommunisere. Hvis du selv er på land eller på annen måte skal hjelpe noen opp fra kaldt vann, da gjelder flere viktige kjøreregler. Matt Skuse advarer:

– Vi har flere eksempler der padlere som er dratt raskt opp fra kaldt vann har fått hjertestans.

Ved kjøling skal pasienten behandles så forsiktig som mulig. Det første som må gjøres er å ringe ambulanse.

Den kalde, fine tida er her, men forholdene er tøffere. Vinteren krever gode forberedelser og raske avgjørelser.

Respekt for kulde: Matt Skuse er direktør for Akademiet i Redningsselskapet, som driver opplæring og trening av alle operative ansatte og frivillige. Foto: Matt Skuse

Varmende tips: 

Når ulykken er ute og du må redde en kamerat opp fra kaldt vann, da er det to gode regler som gjelder:

  • Ikke gi personen alkohol
  • Tilby varm, ikke-alkoholisk drikke med mindre han eller hun kaster opp

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy