773 Views

Camp Villmark satser på psykisk helse

Januar 25, 2024
Psykolog med sovepose
Skrevet av:

Marte Ostmoe

Natur og friluftsliv styrker folkehelsa. Nå inviteres det til en felles plattform slik at flere mennesker kommer seg ut.

Psykiske lidelser er en av de viktigste årsakene til økningen i sykefraværet. Dette sier prosjektleder i NOVA Spektrum, Per Anders Iversen. Han fortsetter:

Mer friluftsliv, kan forebyggende helsearbeidet og vi har mulighet til å spare store beløp på samfunnsnivå.

Friluftsliv og psykisk helse er et av temaene som tas opp på årets Camp Villmark i mars. De siste årene har campen utviklet seg til å bli et av Norges største publikumsarrangement innen jakt, fiske og friluftsliv. I løpet av bare tre dager er over 20 000 besøkende til stede. Konferansens hovedmål er å skape en ny møteplass for alle som ønsker å lære mer og dele erfaringer om hvordan man kan bruke natur og friluftsliv for å oppnå bedre folkehelse. På årets program finner vi også en ny, skreddersydd post FRISK I FRILUFT.

Psykiske plager koster skjorta

– Naturen er den beste arenaen å forebygge folkehelseutfordringer på i befolkningen, sier Per Anders Iversen. Han er selv en aktiv friluftsentusiast om mener at hvis flere var mer ute, da ville vi unngått mange sykemeldinger og permitteringer. Tall fra NAV og SSB for 2023 viser nemlig at sykefraværet i Norge stadig øker. Sykefraværet som følge av psykiske lidelser var blant det som økte mest. Ifølge NAV koster dette samfunnet flere millioner tapte dagsverk hvert år. Gjennom NOVA Spektrums nye initiativ håper de at enda flere kommuner, organisasjoner, skoler og andre fagmiljøer med ansvar for forebyggende helsearbeid blir motivert til å bruke friluftsliv for å fremme livskvalitet og livsglede.

Per A. Iversen
Utkaster: Per Anders Iversen er prosjektleder for FRISK I FRILUFT og vil ha flere mennesker ut i naturen. Foto: NOVA Spektrum

Sove ute
En av foredragsholderne under konferansen FRISK I FRILUFT er psykolog Johanne Refseth, også kjent som psykolog med sovepose. I tillegg får vi møte Are Leirstein, grunnlegger og daglig leder i foreningen Medvandrerne. Per Anders Iversen mener det er på høy tid å samle mennesker som besitter en kompetanse og erfaring inne feltet psykisk hels og friluftsliv. Nødvendigheten av dette beskriver han slik:

Det er stort behov for en felles møteplass for alle som jobber med natur og friluftsliv som del av sitt forebyggende helsearbeid. Gjennom å dele kunnskap og innsikt kan alle bli enda bedre til å se mulighetene innenfor dette fagområdet. I tillegg sørger vi for at personene innen fagfeltet finner hverandre. Relasjonsbygging på tvers er viktig for å unngå at hvert fagmiljø selv må prøve og feile seg frem til de beste metodene og løsningene på det forebyggende helseområdet.

Fakta:

Frisk i friluftsliv er et samarbeid mellom  NOVA Spektrum, Senter for psykisk helse, NFUT, Stiftelsen Medvandrerne, NAPHA, ABC for god psykisk helse og KORUS. Arrangementet holdes i NOVA Spektrum, Lillestrøm, 15. – 17. mars 2024

 

Related links

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy