4214 Views

Å padle til en musikkfestival

Juli 10, 2023
Kaffekollektivet kajakkutleie
Skrevet av:

Marte Ostmoe

Det finnes mange padlefestivaler i Norge. Noen musikkfestivaler kan man også ankomme i kajakk. Blink deg ut Trænafestivalen 2024!

En, to, tre, fire, fem, ja hele 15 kajakkar henger på veggen utenfor Kaffekollektivet på øya Træna. Kollektivet driftes av Moa Börnson og Anders Budde. Det er Anders som eier selve brygga. Stedet er sentralt for dem som ønsker en kaffekopp, kaker og service, og også for dem som ønsker å leie seg en kajakk. – Jeg har tørrdrakter også, forsikret Anders. Han har ikke tatt tempen på havet, men stort mer enn 8- 10 grader er det nok ikke. Så er det heller ikke på grunn av badevannet man besøker Træna og Helgelandskysten. Det er på grunn av menneskene, naturen, fjellene, havet og ikke minst Trænafestivalen.

Anders Budde
Fikser: Anders Budde fikser det meste, også kajakkuleie. Foto: Marte Østmoe

Første mann til årene

Hvert år siden 2003 har festivalen bitt arrangert. Dette skjer på naboøya Sanna. I dag har øya kun to fastboende, to brødre, men historiske funn sier at det her har bodd mennesker her i hele 6000 år. Bosetningen var samlet i, eller i nærheten av den hellige hula kalt Kirkhellaren. Det er nettopp i munningen av denne at Trænafestivalens artister får æren av å opptre.

– Half the word away! Sangen fra den norske, men internasjonale artisten, Aurora, smyger seg mellom molteblomstene, over tuer, svinger seg langs stiene, følger bekkene, legger seg flat over myrene, hopper fra klopp til klopp og stryker til havs som så mange fiskebåter har gjort før den. Ikke overraskende er det fiske som er hovednæringen her ute. I dag er det oppdrettsnæringen som gjelder. Arbeidere fra fjern og nær trekkes hit – men det gjør også artister. Mari Boine, Susanne Sundfør, Girl in Red, Sondre Justad, Tommy Cash, Manu Chao og mange, mange flere. Store navn av året var Aurora, Bigbang og Kjartan Lauritzen. Store er artistnavnene, men øya er liten, og i motsetning til eksempelvis Stavernsfestivalen som i år tok nye rekorder og samlet 26.000 mennesker under konserten med Carpe 8. juli, selges det til Trænafestivalen kun 2000 eksklusive billetter.

– One of the best festivals in Europe that you probably never heard of.

The Guardian

Aurora
Aurora: Denne gangen ikke Borealis, men nesten like magisk. 

 

 

 

De fire årstider

Siden Sanna ligger i Træna kommune, er den døpt til sitt rettmessige navn. Hit er det over 1 ½ time med hurtigbåt og drøye to timer med ferge. Fra øya Træna og til Sanna er det cirka 15 minutter med hurtigbåt, men hit kan man altså like gjerne padle. Skjønt. Kanskje er det litt optimistisk å si at ruta er enkel. Vær er det nemlig nok av her ute. – Four season in one day, synger den Australske gruppa Corowded House og på Træna er tittelteksten virkelig betegnende. I tillegg til sjøsprøyten kan det regne, blåse eller legge seg ei tykk tåke over landskapet. Like etter skjer en lyseksplosjon og sola krever sin plass. Bølgene kan være kjappe, komme fra både vest og øst, nord og sør. Skulle du være så uheldig å velte, våker du garantert. Ikke desto mindre er det en helt egen opplevelse å komme padlende til en av landets kanskje mest avsidesliggende festival. En festival omringet av havet – en festival du, ved god hjelp av Anders Budde og hans kajakker, kan glede deg til å delta på – og padle til.

kaffekollektivet kajakkutleie
Frihet i en liten kajakk: På Træna leier du kajakk hos Anders Budde. Foto: Marte Østmoe

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy