3926 Views

3 klubber med 3 fremgangsmåter, men alle får det til!

Som redaktør, padleinstruktør og akademiker har jeg et ønske om å kunne spre kunnskap, skape inkludering og vise den enorme gleden og fellesskapet som oppstår gjennom padling. Denne våren har vi derfor utvidet horisonten mot parapadling, både fordi det er så mange klubber som nå tilbyr parapadling, fordi det er et satsningsområde i Padleforbundet, og fordi utenforskap er et økende problem her i landet.

November 22, 2022
Skrevet av:

Laila Johanne Reigstad

Utenforskap kan ha mange ulike årsaker, for eksempel fysiske, psykiske, kulturelle og religiøse.
Vi vet at fysisk aktivitet i et stabilt fellesskap kan bidra til å redusere utenforskapet og gi mentalt overskudd, glede og mestring. Så hvorfor ikke bidra når vi kjenner på oss selv at padleaktivitet både gir metal og fysisk styrke?

Og dere padleklubber der ute, dere bidrar!
Det drives mye parapadling der ute i landets klubber. I en serie på (foreløpig) 3 artikler får du nå innblikk i hvordan tre av landets padleklubber driver parapadling og til hvem og hvordan de tilbyr parapadling. Da vi var på besøk hos de tre klubbene la vi nemlig merke til at de alle løser parapadleutfordringene ulikt, men alle får det til!

1800, 500 og 165 medlemmer
Klubbene vi besøkte er varierte. Du får innblikk i parapadlingen i et av landets største klubber, nemlig Oslo kajakklubb med sine 1800 medlemmer, du får møte ildsjelen i kajakkgruppen i Asker skiklubb, som har 500 medlemmer, og den adskillig mindre Havstril padleklubb i øyriket Austevoll, med 165 medlemmer.

Har du tenkt på dette?
Hvordan lærer man egentlig bort padling til noen som ikke ser når du viser hvordan et padletak gjøres, som ikke ser hvordan kameratredningen gjøres, og som ikke ser i hvilken retning du leder gruppen?
Hva gjør dere når dere har invitert til parapadling og det kommer så mange at det blir lang ventetid?
Skal dere satse på doble eller enkle kajakker?
Hvordan må klubblokaler og brygge tilpasses for de som kommer i rullestol?
Når hver parapadler trenger en medpadler så blir parapadling ressurskrevende. Skal alt løses på dugnad eller skal hjelperne få betalt?

Ni padlere på tur, omtrent halvparten er blinde. Havstril padleklubb får det til! Foto: Havstril padleklubb / Norges Blindeforbund på Austevoll

Her kan du spørre om råd!
Legg også merke til at Padleforbundet har mulighet til å bistå klubber med støtte til instruktører, trenere og til kompetanseheving, så her har du altså noen å rådspørre dersom nettopp dere har lyst å starte opp med parapadling. Padleforbundet har også etterutdanningskurs for padlere som vil fokusere på parapadling. På disse 2-dagers kursene deltar både trenere og aktivitetsledere fra klubber over hele landet. Forbundet har også egne skriftlige veiledere til disposisjon for de som vil tilpasse klubbens aktiviteter for parautøvere.
Du når Oslo kajakklubb sin padlende aktivitetskonsulent, Stein Ragnar Hagen-Breda på aktivitet@okk.org. For parapadling med synshemmede, kontakt gjerne leder i padleklubben på Austevoll, Trond Hagenes på info@havstrilpadleklubb.no. Asker skiklubbs kajakkgruppe nås på kajakk@asker-skiklubb.no.

Vi anbefaler å lese de tre artiklene her på nett, eller i magasinet som ligger online,
Mye god læring og aha-opplevelser her!

HER leser du om parapadling i Oslo kajakklubb

HER leser du om parapadling i Asker skiklubb

HER leser du om parapadling i Havstril padleklubb

Følg oss på sosiale medier

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy