1610 Views

En perfekt start på padlekarrieren

Design Kayaks er en av årets mest spennende og omtalte nyheter på kajakkfronten her til lands. I alle fall om vi snakker om plastkajakker. De er iøynefallende fargesprakende, og bare med fargevalget er de et friskt pust i kajakkverden. Dette er første sesongen Design Kayaks selges i Norge gjennom Ut i Naturen AS i Stavanger, men de har vært solgt i Danmark tidligere slik at framstillingen allerede er forbedret i forhold til første utgave.

Juli 08, 2021
Klassisk britisk senkekjølskajakk med akkurat det du trenger og ikke noe mer.
Skrevet av:

Hallvard Torp

Design Kayaks sier selv at Unplugged er en begynnerkajakk som kan følge deg langt på vei. På nettsiden designkayaks.com forklarer produsenten mange av sine valg i utviklingen av sine kajakker. De skriver om betydningen av lengden for fart, og hvordan høyden påvirker både åreisett og rulle- og redningsegenskaper. Jeg vil si at denne nettsiden har mye nyttig og riktig informasjon om kajakker generelt og om modellene deres spesielt. De sier at Unplugged har lavt bakdekk og middels spring.

God rigging og særlig riggfestene er fint nedsenkede og forseggjorte. Litt lite strikk nært sittebrønnen. Her ser vi også at det er klargjort for dagluke også på fordekk.
God rigging og særlig riggfestene er fint nedsenkede og forseggjorte. Litt lite strikk nært sittebrønnen. Her ser vi også at det er klargjort for dagluke også på fordekk.

Hvordan jeg har testet

Jeg er innenfor vektintervallet til Unplugged Large med fin margin med mine 83 kg. Kajakken føles litt stor for meg som liker å heller sitte for trangt enn for løst. Jeg har også hatt med meg en nybegynner som bare hadde padlet kajakk en gang tidligere på testtur i Unplugged. Jeg vil si produsenten har truffet godt med vektanbefalingen opp til 120 kg og høyde 180-210 cm. Jeg har prøvd kajakken i vind og bølger opp til moderate forhold; bølger til 1 meter og vind til 10 m/s.

En fin begynnerkajakk der du får veldig mye for pengene.
En fin begynnerkajakk der du får veldig mye for pengene.

Typisk allbrukskajakk

Design Kayaks Unplugged Large ser ut som en typisk senkekjølskajakk for alle bruksområder. Dimensjonene underbygger dette med lengde på 515 cm og bredde på 56 cm. Sett fra siden har Unplugged en svak bue i dekk fra baug til akter. Stevnene er ikke spesielt høye, og særlig baugen er litt lav. Dekket foran sittebrønnen er meget moderat hevet og bakdekket er lavt for en plastkajakk. Kontrollen til senkekjølen er på venstre side og plassert uvanlig langt bak. Kjøllinjen er også ganske flat, med litt spring særlig i bakenden.

Unplugged er enkel å få til å gå dit du vil på tross av bølger og vind.
Unplugged er enkel å få til å gå dit du vil på tross av bølger og vind.

Sett ovenfra er Unplugged veldig nøytral i formen med bredeste punkt i forkant av setet. Både for- og akterskipet buer svakt konvekst fra midten mot endene. Dekket brytes av tre runde luker og godt med liner og strikk. Senkekjølen og kontrollen er strikkbelastet og taukontrollert og gjør jobben. Fordelen med dette systemet er at det ikke finnes en vaier som blir bøyd og kilt om du glemmer å felle inn kjølen før landkjenning.

Meget stor sittebrønnsåpning.

Klargjort for ekstrautstyr

Bak sittebrønnen er kajakken klargjort for egenredningssystem og foran er det klargjort for en liten oppbevaringsboks med luke; Kajaksports 3,5 liters daybox. Dette er imidlertid ekstrautstyr. Annet ekstrautstyr er ror og låsebeslag i rustfritt stål. Sittebrønnsåpningen er stor med middels store flate lårstøtter. Setet er i plast og polstret, og ryggstøtten er enkel, solid og kan reguleres med verktøy. Skottene er av limt skum.

Enkelt og solid sete og ryggstøtte.
Enkelt og solid sete og ryggstøtte.

Fotstøttene er av plast og kan reguleres sittende i kajakken. Disse er også av en type som er klargjort for bruk som pedaler til ror. Det er solide bærehåndtak i endene som kan festes oppå dekk med strikk. Bunnprofilen er svak v-formet med runde kanter og svakt utfallende sider.

Som plastkajakk er denne helt i toppskiktet. Den er laget av stiv og solid 3-lags plast som ikke får riper spesielt lett. Detaljene er fine og presise og designet er gjennomtenkt, både på detaljnivå og i de store linjene. Det skinner gjennom på enkelte steder at det er valgt enkle og billige løsninger, men jeg vil si at det er gjort på en måte som ikke går utover funksjon eller sikkerhet.

Enkle pedaler som kan justeres fra setet.
Enkle pedaler som kan justeres fra setet.

Enkel og vennlig stabilitet

Når jeg setter meg ned i Unplugged virker det meste kjent, med godt og enkelt sete, greie lårstøtter og gode pedaler. Stabiliteten er meget vennlig. Primærstabiliteten får meg til å sitte avslappet uten å tenke på å måtte konsentrere meg om å holde den på rett kjøl. Sekundærstabiliteten er trygg og forutsigbar selv om kajakken lett kan veltes om du krenger for mye. En nybegynner som testet den ble reddet av sekundærstabiliteten flere ganger på en vindfull testdag. Ingen tvil om at dette er en god kajakk å begynne i, samtidig som den også egner seg til å vokse i.

Dagsluke er sjelden i denne prisklassen.
Dagsluke er sjelden i denne prisklassen.

Unplugged er ikke så leken som jeg hadde regnet med. Den er mer som en allbrukskajakk å regne enn en lekekajakk. Den responderer fint på styring ved hjelp av åretak og kanting, men jeg vil si den har nok minst like mye av en retningsstabil turkajakk som en teknisk lekekajakk.

Gode håndtak som kan festes til dekk med strikk, og kule på linen foran for lettere å kunne stikke en åre innunder.
Gode håndtak som kan festes til dekk med strikk, og kule på linen foran for lettere å kunne stikke en åre innunder.

Ryggstøtten er litt kronglete å regulere, men er veldig solid og sitter akkurat der den skal etter min mening. Reguleringen til senkekjølen er lenger bak enn jeg er vant til, men den er enkel å bruke og egentlig godt plassert. Kanten rundt sittebrønnen er veldig fin og det er enkelt å få av og på spruttrekket – som bør være stort. Det er ikke mye å trekke på denne kajakken, men strikkene er plassert litt langt unna når jeg skal nå dem fra sittebrønnen. Dette har med egenredningssystemet på bakdekk og dagboksen som kan monteres på fordekk, men det kunne likevel vært løst bedre.

Klargjort for egnredningssystem på bakdekk.
Klargjort for egnredningssystem på bakdekk.

Enkel å håndtere

Unplugged har lite spring og er veldig nøytral i vind. Den er som en vennlig hund som går akkurat dit du vil ha den uten noe mas. Det er rett og slett en enkel kajakk å håndtere selv om det både blåser og skummer. Det eneste må være at den kan bli litt kjedelig for en erfaren padler. Men for en nybegynner er den akkurat passe utfordrende.

Baugen er ikke veldig oppsvingt, men skroget blir raskt tykkere bakover og har god løft i bølger. Den går dermed ikke så vått som det kan se ut til ved første øyekast. Ved krappe bølger rett imot kan den likevel stampe litt.

Ikke så mye spring i kjøllinjen, men Unplugged reagerer likevel godt på kanting.
Ikke så mye spring i kjøllinjen, men Unplugged reagerer likevel godt på kanting.

God marsjfart

DK Unplugged har overraskende god marsjfart; med det mener jeg at jeg at farten jeg kan holde i mange timer ligger mellom 4 og 4,4 knop. Farten jeg kan holde en time ligger ikke så mye høyere med 4,7 knop. Mer kraft på åren resulterer heller i brøyting av vann enn mer fart. Disse fartsressursene underbygger inntrykket av en allbrukskajakk, noe lengden på 515 cm også antyder.

Svak v i bunnen gir god retningsstabilitet.
Svak v i bunnen gir god retningsstabilitet.

Grei å rulle – enkel å reentre

DK Unplugged ruller bra. Setet er satt litt langt bak i sittebrønnen slik at jeg har litt vanskelig for å få lagt meg helt ned på bakdekket, men er likevel godkjent. Jeg tenker setet bør flyttes et par hakk fram om du vil bruke den til mye rulling. Egenredning er enkelt da stabiliteten er god og bakdekket relativt lavt. Sittebrønnsåpningen er også så generøs at jeg enkelt kommer nedi med beina med baken plassert i setet. Her er det også masser av rom selv om jeg skulle flyttet setet noen centimeter forover.

Her ser vi at skroget har en svak kjøllinje og kombinert med godt volum langt ut i stevnene gir det en veldig stabil kajakk.
Her ser vi at skroget har en svak kjøllinje og kombinert med godt volum langt ut i stevnene gir det en veldig stabil kajakk.

Konklusjon

Design Kayaks Unplugged er en enkel og god plastkajakk til en meget god pris. Den holder stort sett alt produsenten lover og innfrir med gjennomtenkte detaljer og et godt skrog, som også gjør at den blir en kajakk å vokse i. Dette er en kajakk som gjør det padleren gir den beskjed om, hverken mer eller mindre, og er med det en perfekt kajakk å lære seg å padle i. Med sitt nøytrale skrog gjør den læringsprosessen mye enklere enn i mange andre kajakker. Den ligger et hakk over plastkajakker i samme prisleie det er naturlig å sammenligne den med både i byggekvalitet og egenskaper i skroget.

Friske farger på Design Kayaks
Friske farger på Design Kayaks

Fakta

Lengde: 515 cm
Bredde: 56 cm
Sittebrønnsåpning: 43 x 79 cm
Anbefalt vekt padler: opp til 120 kg
Anbefalt høyde padler: 180 cm og oppover.
Oppgitt vekt: ca 26 kg
Veid av oss: 26,5 kg
Pris 10 995,-
Importør/forhandler: Ut i Naturen AS www.utinaturen.no
Finnes også i den mindre størrelsen «Regular» som passer padlere med vekt opp til 80 kg og høyde 160-179 cm.

Pluss

  • Stabiliteten
  • Nøytrale egenskaper
  • Lukene
  • To størrelser

Minus

  • Litt lite leken
  • Strikkløsningen

ABONNER PÅ NYHETSBREVET

For å se hvordan vi bruker din informasjon, ta en titt på vår Privacy policy